Engin Ardıç

Engin Ardıç

Kemalcilik

Kemalcilik

Okuyucu mektupları yayınlayarak "köşecilik" oynayan bir muhalif arkadaş, ortaöğretim programının "Kemalizm'den yani Atatürkçü düşünceden" soyutlanmaya çalışıldığını yazıyor...
Kemalizm, Atatürkçü düşünce değildir
Atatürkçülük bir dünya görüşüdür. Kemalizm bir ideolojidir.
Bu dünya görüşünü tek kelimeyle "çağdaşlaşma" şeklinde özetleyebiliriz. Yani, geri kalmışTürkiye için genel bir program.
Eh, bu açıdan "eşcinsel evliliği" bile Atatürkçülüğe uygun oluyor! "Muasır medeniyetseviyesi" şimdi oralardadır çünkü.
Kemalizm, otuzlu yılların başında, dünyada öne çıkan faşizmden de esinlenerek, Cumhuriyet Halk Partisi'ni ve dolayısıyla ülkeyi ele geçirmiş olan bir "kliğin" kotardığı bir ideolojidir. Demokrasiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Katıdır, zart zurtçudur. Sopalı yönetimdir. Serbest piyasa ekonomisine inanmaz, tekelcidir. Kamu iktisadi teşekkülleri yoluyla "devlet kapitalizmi" uygular.
Tek parti yönetimine dayanır. Kemalizm'de devletle parti içiçe geçmiş, birbirine kaynamış durumdadır, tıpkı örnek aldığı Mussolini İtalyası ya da Hitler Almanyası gibi. Partinin il başkanı aynı zamanda o ilin valisidir.
Kemalizm, bürokrasinin diktasıdır. Kemalizm sola da şiddetle karşıdır.
Kemalizm aynı zamanda "hafifletilmiş ırkçılık" demektir. Almanya'daki gibi "organize barbarlık" uygulayacak ve soykırım yapacak kadar değil, ama Rum ve Ermeni vatandaşın devlet memuru olmasını yasaklayacak, onu askere alacak ama kullanmayı öğrenmesin diye eline silah vermeyecek kadar da katı.
Atatürk, bu Kemalist klik tarafından kuşatılmış, çembere alınmış, kıskıvrak bağlanmıştır.
İtiraf edelim ki başlangıçta bu, onun "otoriter" eğilimlerini de okşamış ve ho��una da gitmiştir.
Sonra da onu derin bir yalnızlığa sevketmiş, sağlığını bozacak ve sonunda ölüme götürecek kadar da mutsuz etmiştir.
Çünkü düşünceleri kalıba dökülmüş, dondurulmuş, reçete haline getirilmişti.
İşte böylece, "hayatta en hakiki mürşit ilimdir" demiş olan önderin zamanında "OrtaAsya'dan göç yolları haritası" gibi, "mezar açıp kafatası ölçmek" gibi, "güneş-dil teorisi"gibi bilim dışı zırvalar üretilebildi...
Atatürk'ün bir hatası partilerüstü kalmamak, CHP'nin genel başkanlığını üstlenmek olduysa, diğer bir hatası da "onun adına" yapılan bu saçmalıklara höt dememek olmuştur!
"Partilerüstü önder" olarak kalsaydı ve "kendi evladı" Serbest Fırka'nın CHP tarafından boğulmasına izin vermeseydi, Türkiye'nin yakın tarihi çok farklı yazılırdı...
Cahiller belki inanmayacaklar ama, Bayar da, Menderes de, Demirel de "Atatürkçü"insanlardı.... Bürokrasi, onlara karşı yürüttüğü iktidar mücadelesine Kemalizm'i kalkan yaptı. Menderes mahkemede, Demirel de Çankaya'da pes ettiler, teslim oldular, Bayar son nefesine kadar dimdik dayandı.
Peki solcuların Kemalist olmalarını nasıl izah edeceğiz?
IQ faktörüyle herhalde! Esas olarak işkembe çorbası ve Birinci sigarasıyla beslendikleri için yeterince protein alamıyorlar, böyle oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi