Yasin Doğan

Yasin Doğan

Terör savunulamaz

Terör savunulamaz

Neyin terörizm olduğu, kimlerin terörist sayılacağı hep tartışılır, ama kesin olan bir husus vardır ki terör kabul edilemez ve tasvip görmemesi gereken bir yöntemdir.

Terör kavramının içine korkutma, yıldırma, zor kullanma, tehdit etme, baskı kurma, kaçırma, öldürme, kaos ve kargaşa çıkarma, çatışma ve silaha başvurma, isyan ve ayaklanma girer.

Terörizm, siyasal amaçlar için örgütlü silahlı eylemlerle mevcut düzeni değiştirmeye çalışmaktır.

Sulhi Dönmezer terörü; şiddetin sosyal, ulusal, ırksal, dinsel, fesat çıkarıcı ve benzer diğer maksatlarla ve diğer sosyal sınıflar arasında çatışma, savaşa tahrik etmek üzere planlı ve hukuk dışı olarak kullanılması olarak tanımlar.

Terör, hukuksuzluktur. Terör eylemleri hak-hukuku tanımamak, hakları ve hukuku çiğnemek zemininde ortaya çıkar.

Belli bir hak mahrumiyetini giderme iddiasıyla ortaya çıkan ideolojik hareketler teröre bulaştıkları andan itibaren haklar zeminini çiğneyerek hareket ederler.

Terörizm, kişilere, mallara, kurumlara, düzene, otoriteye yönelir. Şikayet edilen bir otoriteye başkaldırının ilk adımı kendi otoritesini kurmaya çalışmaktır. örgüt içinde, yakın çevrede ve sisteme karşı otorite üretme girişimleri eleştirilen baskı ve şiddet yöntemini kullanarak sağlanmaya çalışılır.

Baskı ve şiddetle kitle üzerinde otorite sağlamak, korkutma ve sindirmeyle örgütü kabul ettirmek, örgüt otoritesini ayakta tutabilmek için metazori yöntemlerle hareket etmek terör örgütlerinin en temel prensibidir.

Terörizmi yöntem olarak seçen örgütlerin temel paradoksu çözümsüzlüğün parçası haline gelmeleri ve çözüm yollarının önünü tıkamalarıdır.

Terör örgütlerinin tenakuzları şöyle özetlenebilir:

1. Dış güçlerin inisiyatif mücadelelerinde ve hesaplarında figüran, tetikçi, maşa haline gelmek.

2. Demokratik açılımların ve ekonomik kalkınmanın önünde set olmak, istikrarsızlığı sürekli hale getirmek.

3. Yerel inisiyatiflerin ve sivil hareketlerin gelişmesinin önünü tıkamak.

4. Toplumsal birlik ve bütünlüğü bozarak sosyal kaos ortamı oluşturmak.

5. örgüt içinde belli bir kesimin otoritesini ayakta tutmak, belli bir grubun menfaatlerini sürdürülebilir hale getirmek.

6. Uyuşturucu, silah ve insan ticareti, soygun, talan, tehdit ve şantaj gibi bir dizi olumsuzluğa bulaşarak kötülük merkezi haline gelmek.

7. öldürme ve yok etmeyi temel yöntem olarak belirlemekle insani hasletleri yitirmek.

8. Temel beşeri ve dini özellikleri ortadan kaldırarak kuralsızlığı ve değersizliği yaygınlaştırmak.

Terörizm, kardeşlik, dayanışma ve hoşgörü karşısında intikamı, vahşeti, ayrışmayı, tahammülsüzlüğü öne çıkarır.

Tahammülsüzlük terör örgütlerinin gerek kendi içinde ve haklarını savunduğunu iddia ettiği kesimler içinde, gerek diğer toplumsal gruplara karşı işler….

Hizbullah da, PKK da saydığımız tüm bu olumsuzluklarını sergileyen terör örgütleridir.

Dini veya ırki amaçları merkeze alan bu örgütlerin kullandığı yöntem terörizmdir, sahip oldukları ideoloji veya amaçlar bu örgüleri ve yaptıklarını meşrulaştıramaz.

Terörün bir hak arama yöntemi olamayacağı, meşrulaştırılamayacağı, dinen, hukuken, insaniyeten sahiplenilemeyeceği çok açıktır.

PKK'yı demokratik ve siyasi bir mücadelenin parçası haline getirmeye çalışmak, demokratik ve siyasi yöntemin altını oymak, süreci tıkamak anlamına gelir.

Irki, dini, mezhepsel bağlılıklarla veya hak arama hassasiyetiyle terörizmi normal saymak kabul edilemez…

Not: Bu yazı yazıldıktan sonra akşam saatlerinde Diyarbakır'da meydana gelen bombalı saldırı terörün vahşi yüzünü ortaya koyuyor. Bu hain saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yasin Doğan Arşivi