Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Faiz, ekonomi, vs... Üç maddede kritik hafta!

Faiz, ekonomi, vs... Üç maddede kritik hafta!

1- Türkiye bütün engellemelere, itip kakmalara rağmen ekonomide beklenenin üzerinde büyüyor. Müthiş bir şey! Son veriler içerdeki ve dışardaki muhalefetin tadını kaçırdı.2015'te en hızlı büyüyen dört G20 ülkesinden biriyiz. Fakat yetmez, yetemez! Bu rakamlarTürkiye'nin hedeflerini anlatmıyor. Sırtını sağlamlaştırmıyor. Yeni üretim ve bölüşüm stratejileri için büyüme modelimizi değiştirmemiz lazım. Cumhurbaşkanı'nın faizkonusunu "en önemliler" listesinde tutmasının nedeni bu. Anlaşmazlık sanılanın aksine enflasyon konusu üzerinde değil, yeni bir büyüme modeli meselesi üzerinde düğümleniyor. Fakat bu "küresel merkez"in hiç hoşlanmadığı bir yol. Küresel ekonomininefendileri "faizler düşürülsün" diyenleri önce cehaletle suçluyor sonra, iktidardan düşürmenin yollarını arıyor. Gerçek bu kadar yalın! Merak eden, geçen hafta HilalKaplan'ın Brezilya ile ilgili "Bizimkisi bir faiz hikâyesi" başlıklı yazısını okuyabilir. İşte tam bu yüzden kritik bir haftaya giriyoruz. Bakalım, yeni Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya 20 Nisan'da ne yapacak?

 
2- Türkiye'nin yeni bir büyüme politikasına ihtiyacı olduğu noktasında Beştepe'yle Bakanlar Kurulu arasında uyum var mı? Şüpheli. Siyasette bu farklılıklar olağan karşılanmalı. Fakat asıl problem başka yerde. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı ekonomibaşdanışmanlarından Cemil Ertem'e "büyük sermayemizin bu kadar büyümek yeterli diyedüşündükleri kanısındayım" dedim. "Daha beteri şu ki," dedi Ertem; "yeterli bulmuyorlar,fazla büyüdüğümüzü düşünüyorlar!" Sonuç? İş zor. Yol engebeli. Bu bakımdan önemli ekonomi makamlarında değişiklikler ve benzeri hamleler bu haftanın önemli konuları. 


3- Gelelim Brezilya'ya... Bu yazı çıktığında Başkan Dilma'nın azli konusundaki oylama muhtemelen bir sonuca varmış olacak. 2018'de yeniden başkan seçilebileceği söylenenefsane eski başkan Lula ise özel yetkili savcıların kuşatması altında. Halk direniyor. Fakatmalum, "yolsuzluk" gibi iddialar güçlü çağrışımlar taşıyor. Brezilya, 17 Aralık'ını aşamadı!Merak ediyorum, on yılda aşağıdan orta sınıfa çekilen 40 milyon ve açlık sınırından kurtulan 10 milyon insan nasıl tavır koyacak? Başkan Lula'nın "sadece ekmek, ilaç çalanhalk değil, vergi kaçıran burjuvalar da yargılanabilsin" diyerek açıklamaya çalıştığı hukuk düzenlemeleri şimdi yoksulların partisine bir "hukuk darbesi" gerçekleştirmek üzere. İbret alınacak olaylar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi