M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

İslâmî Sistem ile Laikliğin Karşılaştırılması

İslâmî Sistem ile Laikliğin Karşılaştırılması

İDAM cezası: Kur’ana göre, kasıtlı olarak adam öldüren idam edilir, laik sistem idam cezasını kaldırmıştır.

RİBA: İslam ribayı haram kılmıştır, laik ekonomi riba üzerine kuruludur.

SEKS KÖLELİĞİ: İslam, kadınların seks kölesi olarak çalıştırılmasına izin vermez. Laik sistem, resmî vesikalarla yasal seks köleliğine izin verir, bundan KDV ve gelir vergisi alır.

KARMA EĞİTİM: İslam buna izin vermez, laik sistem verir.

MÜSTEHCEN YAYINLAR: İslam izin vermez, laik sistem izin verir.

HIRSIZLIK: İslama göre hırsızın eli kesilir, laik sitemde hırsızlara verilen ceza pek hafiftir.

ZİNA: İslama göre zina ağır bir suç ve büyük bir günahtır. Laik sistem zinayı suç olarak kabul etmez.

AİLENİN REİSİ: İslama göre ailenin reisi erkektir. Laik sistemde aile reissizdir.

RAMAZAN ORUCU: İslamî sistemde Ramazan günlerinde açıkta yenilip içilemez. Laik sistemde serbesttir.

HİLAFET: İslamî sistemin başında, Müslümanların kendisine biat ve itaat ettiği râşid bir halife bulunur. Laik sistemde, Müslümanların başında muktedir bir reis yoktur, Müslümanlar başsızdır.

ÜMMET: İslamî sistemde bütün Müslümanlar tek bir Millet ve Ümmettir; laik sistemde Ümmet birliği yoktur, cemaatler fırkalar hizipler mozaiği vardır.

DİN İŞLERİ: İslamda din işleri Kur’ana, Sünnete, Şeriata, fıkha, İslam ahlakına ve İslam hikmetine göre yürütülür. Laik sistemde din işleri, genel müdürlük seviyesinde resmî bir kurum olan ve rejimin emrinde olan Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla yürütülür.

HARAM HELÂL: İslam’da haram ve helal kavramları vardır. Haram kazanmak, haram yemek, haramla zengin olmak büyük günahtır, suçtur. Laiklikte haram helâl kavramı yoktur.

MEDRESELER: İslamî sistemde din hizmetlileri, cami hocaları, müftüler, vaizler, din ve Kur’an öğretmenleri, icazet veren İslam medreselerinde yetiştirilir. Laik sistemde medreseler kapalıdır.

EĞİTİM: İslamî sistemde Tevhidî eğitim veren İslam mektepleri bulunur. Laik sistemde din dışı Kemalist Tevhid-i tedrisat sistemi geçerlidir.

EHL-İ SÜNNET: Şeriat üzerine kurulu Osmanlı Hilafeti Ehl-i Sünnet İslamlığını kabul etmişti. Laik sistemde mezhepçilik terör kadar tehlikeli görülür.

BEŞ VAKİT NAMAZ: İslamî sistemde Müslüman halkın yüzde doksan beşi beş vakit namaz kılar. Laik sistemde bu oran yüzde ona düşmüştür.

TESETTÜR: İslamî sistemde Müslüman kadınlar şer’î tesettürlüdür. Laik sistem kadınları açar, açık saçık dekolte kıyafetlere, kadın erkek karışık plajlara izin verir, hattâ teşvik eder.

CUMA VAKTİ: İslamî sistemde cuma ezanı okununca Müslümanlar dükkanlarını, bürolarını, işyerlerini, atölyelerini kapatır camiye gider. Laik sistemde böyle bir şey yoktur.

CAMİ ZİYARETİ: İslamî sistemde gayr-i müslimler ancak yazılı izinle camileri gezebilir. Laik sistemde büyük tarihî camiler, bazısı saygısız turistlerle doludur.

AHLAK ve TEMİZLİK: İslamî sistem yüksek ahlaklı, faziletli, temiz bir toplum oluşturmak için çalışır. Laik sistemin böyle bir derdi yoktur.

TOPLU TAŞIMA VASITALARI: İslamî sistemde kadınlar ve kızlar kendilerine mahsus araçlarda, vagonlarda, otobüslerde, tâcize uğramadan rahatça seyahat eder. Laik sistem buna izin vermez.

TASAVVUF TARİKATLARI: İslamî sistem, Şeriata uygun olmaları, başlarında icazetli gerçek şeyhler bulunması ve sıkı şekilde denetlenmeleri şartıyla tasavvuf tekkelerine izin verir. Laik sistemde tekkeler yasaktır.

ŞERİAT MAHKEMELERİ: Laik olmayan, din-devlet birliğine sahip olan, hükümdarın aynı zamanda Anglikan kilisesinin başı bulunduğu İngiltere’de şu anda 85 Şeriat mahkemesi faaliyet göstermektedir. Laik Türkiye’de böyle bir şey düşünülemez.

TİCARÎ ve İKTİSADÎ FAALİYETLER: İslamî sistemde Kur’ana, Sünnete, Şeriata, hikmete dayalı fütüvvet ahlakı ve ahîlik zihniyeti hakimdir. Laik sistemde bu yoktur.

ŞEFFAFLIK ve TEMİZLİK: Gerçek bir islamî sistemde temizlik ve şeffaflık vardır. Laiklikte yoktur.

İSRAF, LÜKS, AŞIRI TÜKETİM: Kur’an ve Sünnet bunları yasaklar, laik sistem teşvik eder.

SEMBOL: Osmanlı cihan devleti ve Hilafeti, Hulefa-i Râşidîn devrinden sonra islamî sistemin örneği ve sembolüdür. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi