Erbay Kücet

Erbay Kücet

Uzak Doğu Manzaraları

Uzak Doğu Manzaraları

 

 

 

Geçtiğimiz hafta bir dizi resmi görüşmeler yapmak üzere TBMM Başkanımız İsmail Kahraman ve TBMM Divan Katip Üyeleri Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, TBMM Başkanlık Divanı İdare Amiri Çorum Milletvekili Tufan Köse, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Yeni Zelanda Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu,   Singapur Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu,  TBMM Başkanı Özel Kalem Müdürü Fatih Sevinç, TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanı ve görevlilerin bulunduğu bir ekip ile Ana Uçağı ile uzak doğu ülkelerine bir seyahat gerçekleştirdik.

Sizler bu yazıyı okuduğunuzda Endonezya, Yeni Zelanda ve Singapur’u kapsayan seyahatimiz devam edeceğinden bu yazımda Endenozya’nın başkenti Cakarta’da yapılan görüşmeler ve Yeni Zelenda’da ilk gün yaşadıklarımızdan söz edeceğim.

Jakarta’da nüfusun yoğunluğu bir yana kaldırımsız kent olarak motorsıkletlerin çokluğu dikkatimizi çekerken sayın Başkanımızın merhum Erbakan hocanın başlattığı D-8 lerin mimarlarından olan Endonezya eski Cumhurbaşkanı ile yenilen akşam yemeğinde D-8 ülkelerinde o dönemde görev yapan siyasilerin bugün hiçbirinin yerinde olmadıklarını düşünürsek olayın vahametini daha iyi kavramış oluruz. 1997 lerde kaleme aldığım D-8 lerin Geleceği başlıklı yazımız o günlerde elimizde olmasına rağmen ihtiyaç duyulmamış olacak ki ertesi günkü programımızda İstiklal Camii vardı. Cami hakkında geniş bilgi aktarak rehberimize teşekkür ederek ayrıldık. Aynı anda yüzbinlerin namaz kıldığı biri mescidin işlevi farklıdır. Malumlarınız yeryüzünde Mekke- Kabe ve Medine-Ravza-i Mutahhara’dan sonra Kudüs-Mescid-i Aksa gelmektedir.

Ülkemiz adına güzel günlerin geleceği habercilerimizi Başbakanımızın siyasi arenadan çekilme mesajıyla konuşulur, görüşülür olmaktan bıkacak ve yeni ödemelerle farklı kalitelerde elbise alacağımı belirteyim.

Muhabbet içinde geçen yolculuklarımız uzun sürerken iktidar ve muhalefete mensup milletvekillerinin aralarında mehabetin arttığına da şahitlik etmekteyiz. Uçak mürettabatının güler yüzünün eksilmediği yolculuklarda personel ile milletvekilleri arasındaki diyalogların resmiyet ötesinde geçtiğine şahitlik ederken istismar edilmediğine de tanık olduk. Kimi zaman uyuyarak, bazen uçakta yürüyerek geçen zamanlarda kokpite kadar giderek birinci elden bilgilendirildim.

Yeni Zelanda’da görev yapan eski milletvekillerimizden Jakarta büyükelçisi Zekeriya Akçam’ın ev sahibi olduğu yemekli toplantıda Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi ülkelerin elçileri de davetteydiler. Çaykur’un elektrikli çay demleme makinasıyla uzak doğuda çay içmenin haklı gururunu yaşadık. Şehrin paranomik görüntüsünü de heyetçe bağımsızlık kulesine çıkarak hallettik.

Ankara’dan sonra ilk durağımız Pakistan Karaçi hava limanı olurken, Endonezya’dan Yeni Zelenda’ya giderken uçaktan inmeden yaptığımız yakıt aldığımız Avustralya'nın Victoria eyaletinin başkenti Melbourne de bir saatlik beklemenin ardından Yeni Zelenda’ya 10 saat sonra ulaşabildik.

Yeni Zelenda’nın başkenti Wellington’da dolu geçen ilk günde öğle yemeğimiz idare edilirken Camii ve müştemilatı da gezildi. Öğle yemeğinden sonra yapılan geziden sonra kalacağımız otelde Büyükelçimiz Damla Yeşim Say’ın ev sahibi olarak verdiği hoşgeldiniz temalı akşam yemeğinden sonra ertesi günün programı gözden geçirilerek işlem ince ayar ile halledildi..

Ne diyelim daha buralardayız bir dahaki yazımızı da buradan anlatacağız gibi. Selamların en güzeli gibi selamlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erbay Kücet Arşivi