Kemal Belgin

Kemal Belgin

Beşiktaş, özel eser yazdı!

Beşiktaş, özel eser yazdı!

Fenerbahçe’nin CSKA maçından sonra yazdığım yazıda az bir bölüm Beşiktaş’ın şampiyonluğu ile ilgili yazdığımdan bana sitem etmişler. Haklılar da. Ancak ne var ki, Beşiktaş’ın şampiyonluğu neredeyse kesin idi. Artı olarak Beşiktaş bizim ligi kazanıyordu. Ama Fenerbahçe basketbol takımı spor tarihimizde bir ilke imza atmak adına salona çıkmıştı. Yani basketbol maçı futbol maçına oranla daha ciddi bir önem taşıyordu.

Neyse şimdi Beşiktaş’a dönelim. Beşiktaş’ın bu şampiyonluğu bırakın bizim ligleri, belki de dünyada eşi görülmemiş özellikler taşımaktadır. Her şeyden önce stadı ve yani sahası olmayan bir takımın kendi ligini şampiyon bitirmesi gerçekten de tarihsel bir olaydır. Futbolcu kendi stadında, kendi soyunma odasında özel eşyalarını, belki de bazı futbol ayakkabılarını, belki de uğurlu saydığı şortunu veya özel bir eşyasını saklar. Hatta bazı futbolcular duş kabinine bile beller ve örneğin en baştaki kabine girmeyi bekler. Bazı oyuncular sahaya çıkarken yerde karo varsa, hangi karodan yürüdüğünde maç kazanmışsa, hep oradan yürümeye çalışır. Bunları sıralamak bitmez.

Devam edelim. Beşiktaş bir önceki sezondan golcüsü satmıştır. Bir stoperini de göndermiştir. Bunun üstüne banko gördüğü diğer stoperi sakatlanarak sezonu kapatmıştır. Tamam Gomez alınmıştır da, sezon ortasında tandem oynayan bir takımın savunmasının göbeğine birbirini tanımayan iki yeni oyuncu oturtmak ve onlardan verim almak inanılmaz zorluktur. Quaresma gibi problemli bir oyuncuyu, ilk gelişindeki ücretin dörtte birine geri almak ne büyük riskler taşır, bir bilseniz. Takım kaptanı da olan kalecisi işe yaramaz denilen takıma bir sezon önce UEFA Avrupa Ligi finalisti olan ekibin kalecisi almak öyle riskli bir tasarruftur ki, inanınız!

Daha birçok şeyi alt alta koyup topladığınızda Beşiktaş’ın şampiyonluğunun özel bir yer işgal etmesi gerektiğini görürsünüz. Peki ya Şenol Güneş? İki defa şampiyonlukları son dakikalarda kaybetmiş bir hoca... Tamam, Dünya Üçüncülüğü var ama... Kuşku ile bakıldı sezon başında bu işe... Ama unutulan bir önemli nokta vardı. O da Şenol Güneş’in  futbolculuk, teknik adamlık ötesinde öğretmen olduğu... Yani bir sınıfta karşısına aldığı 20-25 öğrenciyi en doğru şekilde eğitmek ve yönlendirmek... İşte bu özellik yukarıda saydığım bütün aksilik ve risklerin ortadan kalkmasındaki bir numaralı faktördür.

Evet, Beşiktaş özel bir eser yazmıştır. Ezeli rakiplerinden birinin 20, bir diğerinin 19, bir başkasının 6, sonradan gelişen bir rakibin de 1 şampiyonluğu bulunmaktadır. Ama inanın, Beşiktaş’ın bu şampiyonluğu bir daha kimsenin kolay kolay yaklaşamayacağı özel bir eserdir. Kendisinin düne kadar yaşadıkları da (14 adet) dâhil...

Sanırım okurlarım sitemlerini geri alırlar... Yazı, zamanlama olarak tam yerine oturmalıdır. Ayrıcalıklı olmalıdır... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Belgin Arşivi