Erbay Kücet

Erbay Kücet

MTTB 100 Yaşında

MTTB 100 Yaşında

Milli Türk Talebe Birliği’nin kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla Birlik Vakfı Ankara Şubesi bir bilgi şöleni düzenledi. Böylece Osmanlının son döneminde kurulmuş ve günümüze kadar gelebilmiş tek öğrenci hareketi olma özelliği taşıyan MTTB’nin yüz yıllık tarihini yeniden masaya yatırdılar. Son haftalarda gazeteci Fehmi Çalmuk’un yöneticiliğini üstlendiği belgesel TRT Belgesel kanalında gösterildi. Ancak sanırım benim gibi bazı seyirciler programı kaçırmış olabilirler. TRT Genel Müdürü Şenol Göka’nın konuyla alakalı hassasiyet göstererek belgeselin TRT’nin diğer kanallarında uygun saatlerde tekrar gösterilmesini temin edeceğine inanıyorum.

MTTB 100 yıllık bir hareket olmasına rağmen MTTB ile ilgili yetirince bilimsel çalışma bulunmadığını burada belirtmek isterim. O nedenle Birlik Vakfı Ankara Şubesinin yöneticilerini ayrıca tebrik etmek istiyorum.  Özellikle de görevi devraldığı günden bu yana Birlik Vakfı’nın çalışmalarında gözle görülür bir ivme kazandıran başkanı Muhittin Bal’ı takdir ediyorum.

Yapılan sempozyum ile hem MTTB ve Cumhuriyet tarihine ışık tutmak hem de bu alanda bilimsel çalışma yapacaklar için bir literatür oluşturan Birlik Vakfı MTTB ile ilgili bugüne kadar bilimsel bir sempozyum yapılmadığını belirterek sempozyumun alanında bir ilk olacağının altını çizdi. Ankara’da İlci Otel’de 20-21 Mayıs tarihlerinde 2 gün süren sempozyumda üzerinde yeterince bilimsel çalışma yapılmamış diğer öğrenci hareketleri de masaya yatırıldı. Yakın tarihimize ışık tutan bilgi şöleninde MTTB’nin Kuruluş Yıllarından günümüze kadar geçirdiği evreler ele alınırken konunun bizzat yaşayanlarından dinlenmesi de ayrı bir tat verdi. Özellikle TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman’ın o yıllara ait hatıraları gençler tarafından ilgiyle dinlenirken olayların içinde o yıllarda yer almış zamanın gençleri de hatıralarına uzanıverdiler.  Konu başlıkları olarak; Tek Parti Döneminde MTTB- Demokrat Partili Yıllarda MTTB- MTTB’nin 70’li yılları - Yeniden MTTB (2006 sonrası) - MTTB’nin Siyasal Dönüşümleri - MTTB’yi Etkileyen Düşünürler, Beslenme Kaynakları - MTTB ve Necip Fazıl - MTTB ve İslamcılık - Din, Devlet ve Ümmetçilik Arasında MTTB - İslamcılığın Kurucu Nesli ve MTTB - MTTB, Milli Görüş ve Erbakan - Milliyetçilikten kopuş ve MTTB - Akıncılar, Yeniden Milli Mücadeleciler ve Diğer Yapılar - Dönemin Diğer Öğrenci Hareketleri ve MTTB’nin seçildiği sempozyumun açılışında TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Beşir Atalay, Nevzat Pakdil, M. Atilla Maraş, Salim Uslu, Sema Kırcı, Ahmet Gündoğdu, Salim Uslu, Cahit Bağcı, Zehra Taşkesenlioğlu, İsmail Emrah Karayel gibi siyasilerin yanı sıra bürokrasi ve iş dünyasının temsilcileri de vardı. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünün ana destekleyici olduğu etkinlikte Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın eskimeyen dostlarıyla buluştuğu dakikalarda mutluluğunu gözlerinde yakalıyordunuz.

Birlik Vakfı Ankara Şube Başkanı Muhittin Bal’ın açış konuşmasından sonra kürsüye teşrif eden TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman’ın MTTB yıllarına ait hatıralarından söz ederken televizyon kamerası ve ses kayıt cihazları kapatıldı. Özel bir mecliste özelliği olan insanlara hitap edilmesinden dolayı pür dikkat dinlenilen başkanın söylediklerini not almak yerine aklımızda kalanlarıyla idare edeceğimiz kesinleşti.

Bülent Arınç, Yaşar Karayel, Dr. Necdet Subaşı, Yard.Doç.Dr. Erkan Çav, Doç.Dr. Taner Aslan, Prof.Dr. Kurtuluş Kayalı, Dr. Zülküf Oruç, Prof.Dr. Beşir Atalay, Doç.Dr. Celalettin Yanık, Arş.Gör. Onur Türkölmez, Muhammed Özmen, Serkan Yorgancılar, Prof.Dr. Mahmut Atay, Doç.Dr. Mahmut Hakkı Akın, Yrd.Doç.Dr. Fatih Semerci, Mehmet Hayırlıoğlu, Mehmet Fatih Aslan, Öğr.Gör. Hakan Savaş, Doç.Dr. Ali Büyükaslan, Öğr.Gör. Ertuğrul Meşe, Arş.Gör. Abdulazim Şimşek gibi isimlerin tezleriyle katkı sağladığı sempozyum bildirilerinin kitapta toplanacağı müjdesini de buradan vermiş olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erbay Kücet Arşivi