Engin Ardıç

Engin Ardıç

Muhalefet isteyen muvafıklar!

Muhalefet isteyen muvafıklar!

Çok genel ve çok yerleşik bir kanı var: Bu ülkede muhalefet yok! Bize etkili bir muhalefet lazım!
Bu kanıyı "gayrımemnun" muhalifler, yani bir yanda Kılıçdaroğlu'nu öbür yanda Bahçeli'yi devirmek isteyenler paylaşıyorlar. Tamam. Makul.
Akla yakın.
İşin matrağı, iktidarı "destekleyen" bazı gazeteciler de paylaşıyorlar.
Kardeşim, eğer muvafıksanız, muhalefet sizin neyinize gerektir? "İktidarı denetlemek,onun kendine çeki düzen vermesini sağlamak" için falan diye lafı yuvarlıyorlar...
Hiçbir iktidar, icraatını muhalefete danışarak yapmaz. "Katılımcılık" bir gözboyama, bir lafazanlıktır. Hoş ve boştur.
Yani öyle bir muhalefet olsun ki, hem "geldi gelecek" diye her zaman soluğunu iktidarın ensesinde hissettirsin, hem de hiçbir zaman iktidara gelemesin...
Böyle saçma şey olmaz.
Ülkede muhalefet vardır, toplarsan yüzde 50'ye yakın da oy almaktadır. Bunun içinde "ayrılıkçı Kürt muhalefeti" de vardır üstelik. Ee, daha ne istiyorsunuz?
Bölünmesin de "bir tek parti" mi olsun o yüzde 50'ye yakın oyun sahibi? CHP mi demek istiyorsunuz? Alabiliyorsa alsın. Elini tutan mı var?
İktidara gelsin istiyorsanız, o zaman niçin AKP'yi destekliyorsunuz?
Herhangi bir muhalefet partisi AKP'yi sandıkta devirip iktidara gelemiyorsa, BUNA GEREK YOKTUR, BÖYLE BİR İHTİYAÇ HASIL OLMAMIŞTIR da ondan.
Hiç merak etmeyiniz, memlekette işler kötüye giderse, nur topu gibi güçlü bir muhalefet doğar ve gelişir... Sizin istediğiniz gibi proje mroje de yapar.
Sosyalist muhalefetin, bırakın iktidara gelmeyi, meclise girebilecek, girme sınırına yaklaşabilecek dahi gücü yok. Faşist muhalefet ondan çok daha güçlü ama limitleri belli. Bürokrat muhalefet iktidarı altmış altı yıl önce kaybetti ve ancak ara sıra darbelerle dönebildi, ilk serbest seçimde gene kaybetmek üzere.
Ee? Kim yapacak muhalefeti? Hangi toplum gücü, hangi sosyal sınıf, hangi zümre hem iktidara yaklaşacak ama hem de gelmeyecek?
Yapabildikleri kadar yapıyorlar işte, eh, fena da oy toplamıyorlar, yarıya yakın...
İktidar değişikliği için "parametrelerin" değişmesi şarttır.
Örneğin Türk ordusu bir savaşa girecek ve yenilecek... 1918 şartları yani... Ya da PKK'ya pes edecek...
Allah gecinden versin, Tayyip Erdoğan'a emr-i Hak vaki olacak... Ve de onun kadar güçlü bir lider hemencecik çıkamayacak (şu anda yoktur)...
Ya da büyük bir ekonomik kriz ve çöküntü...
Ancak o zaman iktidar, 1908-1913 arasında olduğu gibi, 1918-1922 arasında olduğu gibi, bir anlamda 1960- 1965 arasında olduğu gibi, belki bir anlamda da 1991- 2002 arasında olduğu gibi bir süre havada kalır.
Ve aynı doğrultuda bir "mirasçı" gelir: Okyar- Menderes- Demirel- Özal- Erdoğan doğrultusunda bir yenisi. Mutlaka çıkar.
Öbür türlü, hiç boşuna hayal kurmayınız. Haaa, çekiniyorsanız, "ayıp olmasın, azıcık da muhalefet isteyelim de denge sağlayalım, taraflı görünmeyelim" diyorsanız o başka tabii.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi