Cemal Nar

Cemal Nar

Oh Be Nihayet

Oh Be Nihayet

Kılık kıyafet yasakları üstüne kaç yüz yazı yazdık acaba?

Yazık değil mi bize?

Başka ülkelere de gittik gördük. Orada böyle kılık kıyafet yasağı gibi  saçma sapan yasaklar yok. Herkes din, örf ve adet, moda ölçülerinde giyiniyor. Ben kot pantolonla, hatta dizden aşağısı çıplak olan kilot kot pantolonla çalışan memurları da gördüm. Peki oralarda devlet yok mu?

Var. Hem de halkının dinine, örfüne, geleneklerine değer veren devletler var ve vatandaşlarıyla sorun yaşamıyorlar. Bizde de devlet var ve sorun yaratma en büyük görevi. Halkını aşağılamak, kılık kıyafetini bile ayarlamaktır vazifesi. Saçını, bıyığını nasıl tıraş edecek, onu bile emretmek. Çünkü vatandaş aptal, nerde ne giyeceğini, nasıl tıraş olacağını bilmez. Burası sanki geri zekalı salaklar ülkesi.

Bir gün okula üç günlük tıraşla gitmiştim. Lavaboda merhum müdürümüz Said Kırmacı ile yan yana geldik. Aynada sinek kaydı tıraş ile kaymak gibi olmuş yakışıklı yüzünü elleriyle bir taradı ve

- Tıraşım uzamış galiba, dedi. Ben de:

- Evet, uzamış hocam, dedim gülerek. Mesaj alınmıştı…

Bana “tıraşın uzamış” deseydi, gülmez, gücenirdim. Belki de üç gün üzütüm geçmezdi. Ama o günden sonra sevgili merhum müdürümü üzmemek için iki günde bir tıraş olmaya başladım. Devlete kalsa, her gün istiyordu. Hatta Çorum Valisi halka seminer veren bir ziraat mühendisini kürsüde konuşurken, kot pantolon giydiği için azarlamamış mıydı?

Yanlış hesap Bağdat’tan döner denilmiştir. İşte önümde bir haber: “'Kılık-Kıyafet Yönetmeliği' Değişiyor”

“2017 yılı itibariyle memurlar uzun saç ve top sakalla işe gidebilecek, kravat takmak zorunda kalmayacak. Kadınlarda ise kumaş pantolon mecburiyeti kalkıyor.

Kıyafet yönetmeliğini değiştirecek düzenleme ile saç, sakal ve bıyık kuralları esnetilecek. Erkek çalışanlar saçlarını aşırı olmamak kaydıyla uzatabilecek. Ayrıca normal sakal ve top sakal da bırakabilecek, yine aşırıya kaçmama şartı var. Bir diğer değişiklik, kravat takma zorunluluğu kaldırılıyor. Halihazırda erkek memurların sakal bırakması, saçların enseyi aşması yasak. Kadın memurlar için en büyük değişiklik kot pantolonla olacak. Kadınlar kumaşın yanında kot pantolon da giyebilecek. Halihazırda kadın memurların kıyafet yönetmeliği gereği dizden yukarı ve yırtmaçlı etekle işe gitmeleri, kot pantolon ve kolsuz gömlek giymeleri yasak. Ayrıca bazı kamu kuruluşlarında idari amir kıyafet rengini veya tipini belirleyebilecek.”[1]

Nideyim ki, sakalım simsiyah iken bırakıp da sevemedim. Emekli olduktan uzun bir müddet sonra karşılaştığım eski müdürümüz Mustafa Koyuncu,

- Şu sakalı biraz kısalt heri. Çok uzatmışsın, dedi.

- Yok hocam! Daha bir tutam bile değil. Yılların verdiği bir hasretle hele gittiği yere kadar biraz bırakalım, sonra sünnet üzere bir tutama döneriz.


[1] İlgili haber için tıklayın 11.05.2016.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi