Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Maskeli despotlar

Maskeli despotlar

Sevgi dilencileri kendilerini gizlemek için maskelerle dolaşırlar. O yüzden siz ilk karşılaştığınızda onların konumlarına ve toplum nazarındaki itibarına bakar maskenin ardındaki gerçeği göremezsiniz. Bu kişileri diğerlerinden ayıran en belirgin özellikleri kendilerini sarsılmaz bir güç ve itibar sahibi olarak görmeleridir. Ağlamak, zayıf görünmek, başkalarını nazarında küçük düşürülmek onların en büyük korkularıdır. Kendilerini bulundukları ortamda söz sahibi, saygın kimseler olarak tanıtırlar. Bir yolunu bulur ve insanları etraflarına toplamayı başarırlar.

Siz bu insanları dert ortağınız, sorunlarınıza çözüm getiren yardımcınız, ablanız ya da ağabeyiniz olarak görebilirsiniz. Oysa o insanların sizinle olan bağı kendi ihtiyaçlarına binaendir. Sizi kendilerine bağımlı kılarak, sosyal bir sermaye elde ederler. Narsizme eğilim gösteren bu kimseler aslında sevgi açlığı çekmektedirler. Bu açlığın giderilmesi için mutlaka çevrelerinde insanlar olmalı, onlara sorunlarını açmalı, ihtiyaçlarını belirtmeli, sıkıntılarından söz etmelidirler.

Ablam ya da abim diye söz ettiğiniz kişi, sizi dinlerken, insanlara nasıl yardımcı olduğundan bahseder ve dikkatleri kendine yörüngesine çeker.

Size küçük hediyeler alır, yakınlık gösterir ve bağımlı hale getirir.

Sorduğunuz her soruya verebilecek bir cevabı mutlaka vardır ve kendisini her konuda mahir görür.

Hatasını asla kabul etmez, hatalarını söylemenizden rahatsızlık duyar.

İnsanlar için yaptığı iyilikleri sık sık dile getirir ve sizden takdir etmenizi bekler.

Yüksek mevki sahibi kişilerle oturup kalktığını vurgular ve toplum nazarında saygın bir noktada durduğunu ima eder.

Yaptığı alışverişlerden, kullandığı eşyalardan sık sık bahseder ve sizin dikkatinizi çekmeye çalışır.

Kibirlidir, insanlara tepeden bakar diğer taraftan da kendisini iyiliksever biri olarak tanıtır. Hatalarını söylediğinizde sizi alaşağı eder, istediği takdir ve onayı vermediğinizde sizi kendinden uzaklaştırmaya çalışır. Aslında siz bu kişi için bir şey ifade etmemektesinizdir, o yüzden küçük bir kırılmada dahi size kapıyı göstermekten kaçınmaz. Sevgi dilenciliği yapan bu kişiyi, vakıf çalışmalarında, gönüllü kuruluşlarda, arkadaş toplantılarında sık sık görürsünüz. Kendisini ön planda tutarak yardımseverliğinden dem vurur oysa bütün çabası yoksunluğunu çektiği sevgiye ulaşabilmektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi