M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

GS Lisesini Dünyanın Birinci Okulu Yapmak

GS Lisesini Dünyanın Birinci Okulu Yapmak

ÖNCELİKLE Galatasaray lisesinin, sonra olabildiğince öteki liselerimizin; İngiltere’deki Eton Koleji ayarında, seviyesinde, çok vasıflı, çok güçlü, dünya çapında liseler olmasını candan arzu eden bir vatandaşım. On iki yıl boyunca (1939-52) GS’da okudum, çok feyz aldım, ona çok şey borçluyum. Okulumun iyi olmasını, yücelmesini, eğitimde ahlak ve karakter terbiyesinde dünya birincisi olmasını istememden daha tabiî ve normal ne olabilir

Böyle bir temenniye, dileğe karşı çıkacak bir tek Galatasaraylı, bir tek iyi niyetli vatandaş olabileceğini, çıkabileceğini sanmam.

Olabilir (mümkün) istek ve temennilerin sınırı yoktur. Okulumun Türkiye birincisi değil, dünya birincisi olmasını istiyorum. Bu mümkündür. Yeter ki, imkanlar bulunsun.

Arşimed, bana uygun bir istinat noktası ve manivelâ sağlayın, dünyayı yerinden oynatabilirim demiş.

Bu konuda yazacaklarım, öteki liselerimiz için de örnek olabilir, onları sevenlere de yol gösterebilir.

Bütün liselerimiz, dünyanın ilk on lisesi listesine girebilmek için müsabaka (yarışma) yapmalıdır.

Yapılması gereken şeyler, işler nelerdir

Birincisi: 1868’de, devletimizi misyoner okullarına karşı ayakta tutacak, olumlu ve güçlü elemanlar yetiştirmek için kurulmuş olan GS, ülkenin dominant (hâkim) dini, millî kimlik ve kültürümüzün ana faktörü olan İslam ile barışacaktır. İngiltere’de Eton Koleji nasıl Hıristiyanlık ile barışık ise. Diğer dinlere de saygılı olacaktır.

İkincisi: Bugünkü çağdışı ideolojik eğitim sistemi ile GS ümit ve temenni ettiğim yüksek seviyeye çakamaz.

Üçüncüsü: Dünyanın, Türk dünyasının, Türkiye’nin en değerli eğitimcilerinden, öğretmenlerin oluşan bir idare ve tedris (öğretmenler) kadrosu kurulacaktır. Okula hiçbir moloz eleman alınmayacaktır.

Dördüncüsü: Okul Farmasonların, militan ateistlerin, sekter zihniyetlerin, resmî ideolojinin, egemen azınlıkların, holdinglerin, Kriptoların, vesayetçilerin, global kapitalistlerin at oynattıkları, kurumu tekellerine aldıkları bir zemin olmayacaktır.

Beşincisi: Okul, evrensel bilgelik kurallarına göre idare edilecek, eğitim verecektir.

Altıncısı: Çok yüksek seviyede bilgi ve kültür verilecektir.

Yedincisi: GS Lisesinin edebiyat, tarih, beşerî ve iktisadî coğrafya, felsefe, sanat kültürü eğitiminde dünyada birinci olacaktır.

Sekizincisi: GS son sınıf öğrencileri ve mezunları Türk edebiyatını Türkologlardan daha iyi bilecektir.

Dokuzuncusu: Bilgi ve kültürün yanında çok güçlü bir ahlak ve karakter terbiyesi verilecektir. Öğrenciler doğrulukta dürüstlükte, adalet ve insafta, efendilikte, kibarlıkta, nezakette, mürüvvette, insan severlikte, yardım severlikte, centilmenlikte dünyaya örnek olacaktır.

Onuncusu: Bilgi ve kültürden, ahlak ve karakter terbiyesinden sonra, üçüncü olarak GS öğrencilerine yüksek sanat, estetik, güzellik kültürü aşılanacak ve kazandırılacaktır. İleride mimar olacak bir GS’linin çirkin bina yapma şansı kalmayacaktır.

On birincisi: Okuldan ileride Türkiye’ye, Türk dünyasına, İslam âlemine ve bütün insanlığa hizmet edecek idealist güçlü insanlar yetişecektir.

On ikincisi: GS’ın bütün öğrencileri küçük beyefendiler olacaktır.

On üçüncüsü: GS’ın bu seviyeye çıkabilmesi için Eton Kolejinde müdürlük yapmış bir kimse, okula ders nazırı olarak tayin edilecektir

Eton Koleji İngiltere’ye 19 başbakan kazandırmış… Bunu da unutmayalım.

GS İslam ile millî kültür ve kimlik ile barışmadan anlattığım yüksekliklere çıkamaz, uçamaz.

GS Farmasonların, ateistlerin, Kriptoların, ahtapot holdinglerin, fosil bir ideolojinin fideliği olmaktan çıkartılmalıdır. Onlar GS’a hizmet etmiyor, ayak kösteği ve yük oluyor, GS’ı kullanıyor.

GS lisesi hakkındaki bu istek ve temennilerimin hangisi kötüdür

Bendeniz dindarmışım, okulu ele geçirmek istiyormuşum… Bırakın bu geri zekalılıkları, paranoyakça kuruntuları… Sıradan bir Müslümanım… Okulu ele geçirmek gibi aptalca bir düşüncem de yoktur. Okulun yükselmesini istemek başka, ele geçirmek için çalışmak başkadır. Bu safsatayı, okulu ellerine geçirmişler veya geçirmek isteyenler çıkartıyor.

Dinsizin, İslam düşmanının GS konusunda sözü olacak, okulda hükmü geçecek, Müslüman olduğum için benim olmayacak… Bu ne garip ayırımdır.

GS hakkında, karşıtlarımın da beğeneceği, itiraz edemeyeceği olumlu istek ve temennilerim bunlar ibaret değil. Kalanları başka yazılara saklayayım.

Lütfen olumsuz önyargılardan, bağnazlıklardan, sekter düşüncelerden, geri zekalıca holiganlıklardan arınalım.

Tekelci beyler!.. Bu fakir gibi kıdemli ve iyi niyetli bir GS’lıya kulak vermenizde hayır vardır.

Okulun yükselmesini arzulayan bütün iyi niyetli GS’lılara hürmetlerimi sunuyorum. 01.07.2016 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi