M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Darbe Düşünceleri

Darbe Düşünceleri

Bir iddia: Kulağı delik kimseler darbenin ayak seslerini duyuyordu. Darbe geliyorum diyordu… Darbe olacağına dair bin tane karine ve kuvvetli şüphe vardı. Peki, istihbaratın bunlardan niçin haberi olmadı İstihbarat zafiyeti mi vardı
Bir soru: Klasik darbeler gece yarısından sonra fecir vaktine doğru, herkes uyurken yapılır. Bu darbede bu kurala riayet edilmedi. Darbe herkes ayakta iken, uyanıkken başlatıldı. Niçin
Başka bir soru: Darbecilik bir satranç oyunudur. Bu darbe kabak gibi bir satranç değil mi
Bendeniz bir Müslüman olarak ne askerî, ne de sivil darbe isterim.
Bugünkü demokratik sistem, Kur’ana Sünnete Şeriata uygun hayırlı bir sistem değildir ama ehven-i şerreyndir.
Türkiyenin Müslüman çoğunluğu, demokrasi köprüsünden hayırlı ve âdil bir sisteme geçme taraftarı olmalıdır.
Bunu yapabildiler mi, yapabiliyorlar mı.. Yapamadılar. Birtakım yarı mühtedi ahlaksız İslamcılar, bozuk düzen ve sistemin haram rahtlarına sırtlanlar gibi saldırdı.
Son darbe nedir.. Büyük bir fitne ve fesattır. Çok insan öldü, bütün dünyaya rezil ve rüsvay olduk.
Darbe yüzünden turizm büyük bir darbe yemiş, ne dersin.. Bendeniz turizmden fazla hoşlanmam. Turizmin götürdükleri, getirdikleri çok fazladır. Ne halleri varsa görsünler.
Darbe bastırıldı mı.. Kısmen bastırıldı ama yeni bir kalkışma ihtimali ortadan kalkmadı.
Darbe gecesi minarelerden sala verilmesi doğru mudur.. Doğrudur ama mukaddes din, politikanın üzerinde ve dışında tutulmalıdır.
Halkın sokaklara dökülmesi iyi olmuş mudur. İyi değil, çok iyi olmuştur.
O gece sen ne yaptın.. Darbe haberleri gelmeye başlayınca, bunun büyük bir fitne olduğunu anladım ve evimden dışarıya çıkmadım.
O gece sabaha doğru gelen bir avukat dostumuzun gömleği kanlanmıştı. Veznecilerde Belediyenin oradan geçerken polis asker çatışması arasında kalmış, tanıdığı bir Kur’an kursu öğrencisi vurulup ölmüş.
Bu darbeden sonra dindar ve uyanık Müslümanlar ne yapmalı.. Laf Müslümanlığını bırakıp iş Müslümanlığına dönmeli. Gafletten uyanıklığa, cehaletten ilme, gabatan rızaya yönelmeli. Namaz kılmalı, cemaate gitmeli, Müslümanlar birleşmeli, birbirlerini sevmeli, zekat ve sadaka vermeli, topyekun bir ıslah seferberliği başlatılmalı.
Bu dediklerini yapabilirler mi Bugünkü zihniyet ve kafa ile yapamazlar.
Tehlike atlatılmış mıdır Kesinlikle atlatılmamıştır.
Bir ülke, bir halk, bir toplum nasıl idare edilir Hadîs-î şerifte “Siz ne halde iseniz öyle idare olunursunuz” buyrulmaktadır.
Âdil ve iyi bir idareye sahip olmak için ne yapmalıyız.. Kur’an, Sünnet, Şeriat, İslam ahlakı, İslam bilgeliği kriterlerine ve hükümlerine göre kendimizi ıslah etmeli, iyileştirmeliyiz, emr-i mâruf ve nehy-i münker yapmalıyız.
Cemaatini, hizbini, grubunu İslam ile özdeşleştirene, hattâislamın üzerinde tutana ne lazım gelir. Cevap: Küfründen korkulur.
İleride daha beter hadiseler ve gelişmeler olabilir mi.. Bugünkü fitneler, fesatlar, nifak ve şikaklar, isyan ve tuğyanlar, azgınlıklar, ittihadsızlık, şuursuzluk böyle devam ederse korkunç ve dehşetli olaylar meydana gelebilir. Bugünkü darbe onların yanında çocuk oyuncağı gibi kalabilir.
Hemen ne yapayım:
1. Günahlarına samimî olarak yürekten tevbe et ve Allahtan afv dile.
2. Yürekten Estağfirullah çek. (Sadece dille ve parmakla değil…)
3. Beş vakit namazı dosdoğru ve farzlarını cemaatle kıl.
4. Hak eden fakirlere yardım et.
5. Zekatını iyi hesapla ve Kur’ana Sünnete Şeriata fıkha uygun olarak, temlik etmek suretiyle dağıt.
6. Ümmet ve Hilafet şuuruna sahip ol.
7. Ahlakını düzelt.
8. İlmihal ve ahlak kitaplarında yazılanları öğren hayata geçir.
9. Evine bir Hilye levhası koy. (Matbaa baskısı olanlar ucuzdur.)
10. Büyük günahları açıkta, açıkça, küstahça, utanmazca, hayâsızca, meydan okurcasına işleme.
11. Başkalarının karılarına, analarına, kızlarına, bacılarına domuz gibi şehvet gözüyle bakma, göz zinası yapma.
12. Faizden uzak dur.
Darbe dolayısıyla halkımıza geçmiş olsun diyorum… İnşaallah bir daha olmasın… Ölenlere Cenab-ı Hak rahmet eylesin, yaralılara şifa versin. Ümidim odur ki, bu son tokat ve silleden ibret alır kendimizi toparlarız. Toparlanmazsak geleceğimiz dumandır. Allahım bize uyanıklık, salah ve firaset nasip et.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi