İbrahim Kahveci

İbrahim Kahveci

Fırsatçılar!

Fırsatçılar!

15 Temmuz hain-terörist kalkışma hareketi ile toplumda inanılmaz bir kaynaşma ve barışma havası oluştu. Artık trafikte bile insanlar birbirlerine karşı daha saygılı davranıyor.

Türkiye çok ama çok büyük bir badire atlattı. Tarihi bir eşik geçildi. Bu uğurda 260 şehit verirken binlerce de yaralımız var.

Şunu bilmeliyiz ki bu şehitler ve yaralılar bu vatanı korurken sadece kendi çocuklarını ve ailelerini korumadı.  O insanların büyük kısmının koruduğu varlık aslında bu ülkenin zenginlerinin varlığı da oldu.

Bana göre her bir şehidin, yaralının ve sokağa çıkıp direnenlerin bu ülkeden para kazanan sermayeden-sermayedardan alacakları oluştu.  Ülke kaybetseydi asıl kayıp iş dünyasındaki büyük zenginlerin olacaktı.

Eğer o terörist darbe girişimi başarılı olsaydı bu ülkede ne Koç, ne Sabancı, ne Ülker, Ne Anadolu Grubu, ne Enka Grubu, ne Akfen, ne Tekfen, ne Limak veya ne de bir başka grup bugünkü gibi işlerine devam edemezdi.

Sabancı Grubu 15 Temmuz yardımlaşma hesabına 10 milyon lira bağışladı. Umarım bu bağış bir kampanyaya dönüşür ve büyük sermaye grupları bu kahramanlara borçlarını öderler.

Elbette biliyoruz ki hainler başarsaydı  sermaye grupları bir kaç milyon değil, her biri bir kaç milyar dolarlar kaybedecekti. Olsun en azından kaybedeceklerinin yüzde 1-2’sini bile Başbakanlığın önderliğinde açılan hesaba bağışlasınlar, yeterlidir.

***

15 Temmuz gecesi görüntülerinden hafızamda kalan bir yer de Acıbadem Türk Telekom binasıdır. Acıbadem Mahallesi Muhtarı haince vurularak şehit ediliyor ama bu halk Telekom binasını savunmaya devam ediyor.

Ve TUIK Temmuz ayı enflasyon rakamını açıkladığında bir de bakıyoruz ki internet ücretlerine sadece bu ay (Temmuz) yüzde 7,49 zam yapılmış.

Keşke mantıklı bir izahını bulabilsek.

Ben olayı kendi cep telefonum üzerinden de aktarayım. Temmuz ayının son 15 günü hizmet aldığım operatör olan Turkcell’den mesajlar geldi. Hattıma Acil İletişim Paketi adı altında hain darbe girişimine önlem olarak hediye konuşma ve internet yüklenmiş. Bu yükleme bir kaç kez tekrarlanmış. Oysa daha Ağustos aynının 2’sinde (yani 12 günlük kullanım) faturamın aylık miktarın üzerine çıktığını iletmişler. Burada şerhimi ekliyorum ki bu büyük fark tamamen benden de kaynaklanmış olabilir. Ama çevremde çok kişi bu ay faturalarının normalin çok üzerinde geldiğini dile getiriyorlar. Gerçekten incelemeye değer bir konu. GSM şirketlerini bu halk savundu ama bu şirketler bu halkı ne kadar savundu?

TUIK verileri gösteriyor ki son bir yılda cep telefonu konuşma ücretindeki artışı %31,64’e ulaşmış. Bunu son bir aylık internet zammı olan %7,49’un yanına ekleyin ve bir daha düşünün. Ve izaha çalışın...

Bugün Karar Gazetesinde bu haberleri çok detaylı bulacaksınız.

Mesela Tur şirketleri de yerli turisti adeta kucaklamış. 1 haftalık ve uzun süreli turlara yapılan zam oranı tam %54,09. Oysa yurtdışına çıkanlara %2,73 indirim yapılmışken. Hatta otel fiyatları bile geçen yıla göre %2,21 gerilemesine rağmen bu zam yapılmış.

Ya et fiyatları... Hani o kadar hayvan ithal edildi, hani 22 liradan et satışları başlamıştı. Yine TUIK verilerine göre bırakın 22 liraya et yemeyi, dana eti fiyatı 38,04 liradan 38,73 liraya yükselmiş. Kısaca Temmuz ayında dana eti fiyatına da %1,82 zam yapılmış.

Yazıktır, günahtır, ayıptır.

Biliyoruz ki 15 Temmuz sonrası gazetelere sayfa sayfa ilan vererek bu halkın yanında yer aldığını belirten firmalar vardı. Hatta gazete ilanları ile FETÖ finansörlüğünden sabıkalı bir çok grup-şirket kurtulacağını sandı. Umarım bu iş o gazetelere reklam vererek kurtulacak kadar basit olmaz.

Bizler DEAŞ’ın Atatürk Havalimanı saldırısında “bazı” taksilerin kontağı 100 liradan açtığını biliyoruz. Bunu Karar Gazetesi verdi. Ama biliyoruz ki o saldırıda şehit olan diğer taksicilerin en fazla ruhu sızlamıştı. Hatta bazı taksilerin bedava yaralı taşımasını da bu fırsatçılar karalamıştır.

Bakın Fransa’da saldırı olunca hemen karar alındı ve tüm taksiciler herkesi bedava taşıdı. Neden bu birlik bizde de oluşmuyor. Neden bazıları bizi sürekli karalıyor. 15 Temmuz gecesi bile kontağı 100-200 liradan açanlar oldu.

Ya sigortacılar... İstedikleri yasa çıktı; siyasi tüm destek verildi ama hala zam yapıyorlar. Bir de çıkıp “sigorta ucuzlayacak” demezler mi?

Ne zaman sözünüzde duracaksınız? Ne zaman bu millete borcunuzu ödeyeceksiniz? Yeter bu fırsatçılığınız. Sistem kapitalizm olabilir ama unutmayın ki sizler de bir insansınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İbrahim Kahveci Arşivi