Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Üç soru

Üç soru

Çocuklara yönelik sorunların ele alındığı bir toplantıda 13 yaşındaki kız çocuğu bana şu soruları yöneltti:

Mademki kötülüğün cezası var ve kötüler Cehenneme gidecekler. Öyleyse insanlar bile bile neden kötülük yaparlar. Mesela babam bir kere trafik kurallarına uymamıştı ceza aldı o günden sonra hep dikkatlidir. İnsanlar zararlarını bildikleri halde neden kötülük yapmaya devam ederler Bizim mahallede iki tane kız var. Babaları imam, onlara kötülüğün zararlarını anlatıyor ama onlar babalarını hiç dinlemiyorlar. Sizce neden

Öğretmen bize matematik, Türkçe hayat bilgisi kitaplarında yer alan bilgileri öğretiyor. Ama burada kötülüğün zararları anlatılmıyor, bize iyi insan olmamız gerektiği söylenmiyor neden

Küçük kızın sorularını dinlerken, bu soruları neden erişkinlerin gündeme getirmediklerini düşündüm. Sonra isminin Sevde olduğunu öğrendiğim küçük kıza teşekkür ettim ve sorularına anlayacağı tarzda cevap vermeye çalıştım.

1- İnsanoğlu kötülüğün istenmeyen bir davranış olduğunu ve kötülüğün hayatına ne gibi zararlar getireceğini bilir. Fakat yasak olan şey her nedense çekici görünür ve insan nefsine yenik düşer. İkinci bir neden ise insanın ahret inancını diri tutmaması, iman esaslarına yakın derecesinde inanmamasıdır. Ahiret inancı kuvvetli olan bir kişi kötülüğün sonucunda kendisini nelerin beklediğine kuvvetli şekilde inanır, hayatı ve ölümü düşünür ve adımlarını doğru atar.

İnsanın kötülüğe meyletmesinin bir diğer nedeni ise dünya menfaatleridir. Kişi yöneldiği şeyin kötüler hanesinde yer aldığının farkındadır fakat kötü olan şey menfaati ile örtüşüyorsa ahreti değil dünyayı tercih eder ve hatayı meşrulaştırır.

2- Anne babalar çocuklarına iyi kötü kavramlarını öğretseler de, çocuk yaşamının büyük bir kısmını dışarıda geçiriyor. Çocuğun tutum ve davranışlarını oluşturmasında sosyal çevrenin de büyük etkisi vardır. Bu nedenle anne babalar bazen verdikleri emeğin sonucuna ulaşamayabilirler. Fakat ne olursa olsun çocuklarına doğruları anlatmaya devam etmelidirler.

3- Okullarda verilen eğitimin mesleki yeterliliğin ötesine geçemediğini köşemde sık sık ifade etmişimdir. Ne yazık ki yaşamlarının en az on beş yılını okullarda geçiren çocuklarımız ahlaki değerlerden gittikçe uzaklaşıyorlar. Çünkü okul onlara adam olmayı öğretmiyor, sadece meslek sahibi olabilmeleri için gerekli bilgileri öğretiyor ve diploma veriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi