Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Yeni bir Türkiye kuruluyor ve İsrail aklanıyor!..

Yeni bir Türkiye kuruluyor ve İsrail aklanıyor!..

DARBE girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal çerçevesinde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile yeni bir Türkiye oluşturuluyor. Bir diğer ifade ile bir yandan FETÖ mensupları temizlenirken öbür yandan da hayatın hemen her alanında, TSK’dan, yargıya, emniyet güçlerinden TİB’e ve tüm bakanlıklarda çok yönlü tutuklama, soruşturma ve meslekten ihraç şeklinde bir tasfiye hareketi yürütülüyor. Tasfiyeler sonunda özellikle Hava Kuvvetleri’nde pilot açığının ortaya çıktığı ve bu açığın kapatılması için çeşitli tedbirlerin alındığı da biliniyor. Bu tasfiyeler sonucu açığın sadece hava kuvvetlerinde ortaya çıkmadığını, her alanda yeni elemanların alınması da gündeme geliyor. Tüm bunları yeni bir darbe girişiminin gündeme gelmemesi, darbecilerin cezalandırılması ve dışarıdan yönetilen bir yapının tasfiyesi için zorunlu olduğunu söylemek mümkün. Bu arada, darbe girişiminin ardından gündeme gelen tutuklamalar sebebiyle cezaevlerinde yer kalmadığı için bir Kanun Hükmünde Kararname ile İnfaz Kanunu’na geçici bir madde eklenerek koşullu salıverilme süresi 1 yıldan 2 yıla çıkartıldı. Böylece ilk planda 38 bin kişi cezaevlerinden tahliye edildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir” diyerek yapılanın yeni af olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığına vurgu yaptı. Yapılan işin adı ister af, ister koşullu tahliye olsun 38 bin kişinin özgürlüğüne kavuşması önemlidir. Gönül boşalan cezaevlerinin yenileri ile doldurulmamasını, ülkenin buna ihtiyaç duymamasını arzu ederdi ama darbe girişimi ülkenin tüm dengelerini alt üst etti.

İktidar yanlısı gazeteler yapılanları yeni bir Türkiye’nin kurulması olarak nitelendirirlerken aynı anda Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmeyi öngören anlaşma Meclis’e geldi. Aynı günün akşam saatlerinde anlaşma, basına kapalı olarak Dışişleri Komisyonu toplantısında gündeme getirildi. Komisyonda özellikle CHP’lilerin eleştirilerinin ardından AK Partililerin oyları ile kabul edildi. Gazetemiz konuyu manşetten iki gün ardı ardına tüm detayları ile verdiği için anlaşmanın içeriğine fazlaca girecek değilim. Ancak, İsrail’in Mavi Marmara’da işlediği cinayetlere tazminat olarak 20 milyon dolar ödeyeceği, buna karşılık İsrail’in sorumluluktan muaf olacağını hatırlatmak istiyor ve bu husustaki anlaşma hükmünü aktarmak istiyorum:

“Türkiye ve İsrail, diğer tarafa veya diğer taraf adına hareket edenler hukuki veya başka bir sorumluluk yüklemeyecekleri ve bu anlayışın, taraflardan herhangi birinin veya taraflar adına hareket edenlerin cezai veya hukuki sorumluğu kabul ettiği veya üstlendiği şeklinde yorumlanmayacağı hususlarında mutabık kaldı. Bu anlaşma, İsrail’in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarını, Türkiye Cumhuriyeti veya gerçek veya tüzel kişileri tarafından Mavi Marmara hadisesiyle ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır.”

Sanıyorum bunlar izaha ihtiyaç duyulmayacak kadar açıktır. Yeni bir Türkiye’nin kurulduğunun ileri sürüldüğü günlerde 20 milyon dolar tazminat karşılığında İsrail’in işlediği cinayetlerden sorumlu tutulamayacağının açıklanması insanı rahatsız ediyor.

Demek ki değişen bir şey olmayacak. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da özellikle İsrail stratejik müttefikimiz olacak, İsrail, ABD’nin ikizi olduğuna göre ABD ile ilişkilerde aynı minval üzere devam edecek. Böyle olunca ülkemizin altüst olmasına yol açan darbe girişiminin dış ayaklarından en azından ikisi ile ilişkiler eskisi gibi devam edecek. Belki buna karşılık ABD Gülen’in ülkesinden kaçmamasını garanti edecek ama iadesi için baştan beri talep ettiği belgeleri istemeye ve incelemeye devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi