Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Katılım bankaları altın bankacılığında nerede?

Katılım bankaları altın bankacılığında nerede?

Altın fiyatlarının yılbaşından bu yana sürekli artması bankalardaki altın miktarını da azaltıyor. 2015’in son iş gününü gramı tam 100 lira ile bitiren altın, Mart 2016 sonunda 112 lira, Haziran 2016 sonunda ise 122 lirayı gördü.

Altın yatırımcısının fiyata tepkisi çok yalın. Fiyatlar arttıkça insanlar altınlarını bozduruyorlar, bankalardaki altın miktarı düşmüş oluyor. Fiyatlar düştükçe de insanlar altın almaya başlıyorlar ve bankalardaki altın miktarı da artmaya başlıyor.

Bankalar bazında incelendiğinde, büyük ve orta ölçekli 17 bankadan 14’ünün 1 ton üzeri altını mevcut.

Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklük olarak %86,5 gibi devasa bir kısmını temsil eden 14 bankanın son çeyrekteki performansına bakıldığında, pazar küçülse de pazar içindeki payını arttıran bankaların İş Bankası, Garanti, Yapı Kredi, Halkbank, Vakıfbank gibi büyük bankalar ve kamu bankaları olduğu dikkat çekiyor.

Katılım bankaları özelinde irdelediğimizde katılım bankalarının Türk Bankacılık Sektöründeki en yüksek paya sahip olduğu kalemlerin başında geliyor altın hesaplar.

Albaraka’nın Türk Bankacılık Sektöründe % 2’nin üzerinde paya sahip olduğu tek kalem altın hesaplar.  Albaraka 1.9 ton ile %2.5 paya sahip bankacılık sektöründe.

Türkiye Finans’ın bankacılık sektöründe %3’ün üzerinde paya sahip olduğu 3 kalemden biri altın hesaplar.  (Diğer iki güçlü yanı ödenmiş sermaye ve bilanço dışı hesaplar) 2.7 ton ile %3.4 gibi yüksek bir paya sahip.

Altını bir kenara bırakırsak, Kuveyt Türk’ün sektörde en güçlü yanı ödenmiş sermayesi. Bu kalemde yaklaşık %4’e yakın bir paya sahip banka, altın konusunda ise en çok altını olan İş Bankası’ndan sonra ikinci sırada, 9.3 ton altın ve %11.7 pazar payı ile bitirdi ilk yarıyı…

Yukarıdaki son 3 paragrafın özeti şu, katılım bankalarının altın konusundaki performansı diğer kalemlerdeki başarılarıyla karşılaştırıldığında olağanüstü… Zayıf yönlerin kapatılması açısından nasıl tedbirler düşünülüyor çalışmalar yapılıyorsa, güçlü yönlerin daha da güçlendirilmesi ve bu alanda en azından şimdiki yerin muhafazası için de çalışmalar yapılmalı. Sadece toplanan fonlar açısından değil, kullandırılan fonlar açısından da altın, yeni ürün geliştirmeye çok çok müsait ve bakir bir alan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi