Mehmet Ocaktan

Mehmet Ocaktan

Pink Floyd, İsrail ve kapitalizmin domuzları

Pink Floyd, İsrail ve kapitalizmin domuzları

Dünyanın hemen bütün coğrafyalarındaki bütün insanlar hepimiz İsrail’den korkuyoruz, başımıza bir bela gelir diye onları görünce biraz uzaktan geçmeyi ve belaya bulaşmamayı tercih ediyoruz. Çünkü onlar Gazze’de çocukları öldürüyorlar. Ama Pink Floyd korkmuyor...

“The dark side of the moon”, “Mother”, “Goodbye Blue Sky”, “Comfortably Numb”, “Another Brick in The Wall” gibi albümleriyle bütün dünyada bir efsane oldular. 60’lı yıllardan bu yana Pink Floyd’un dünyaya yaydığı o müthiş insani çığlığı dinliyoruz.

Şimdi gidin ve The Wall’u bir kez daha dinleyin. Evrensel hikayeler anlatan, şarkılarında bugün bile hala geçerli olan analizler barındıran, toplumsal eleştiriyi ve bireysel yalnızlaşmayı derinden hissettiren bir albümdür bu. Mesela hala güzelliğinden, derinliğinden hiçbir şey kaybetmeyen “The dark side of the moon”u yeniden dinleyerek yeni yolculuklara çıkın.

***

Ya da “Goodbye Blue Sky” (Hoşçakal Mavi Gökyüzü) şarkısını dinlerken çocukları katleden dünyanın bütün zalimlerine lanet okuyun, hatta mümkünse ağız dolusu küfredin...

/Gördünüz mü korkmuş insanları
Duydunuz mu düşen bombaları
Hiç merak ettiniz mi
Neden sığınaklara kaçıştığımızı
Cesur yeni bir dünya için

Verilen sözün
Tutulmadığı ortaya çıktığında

Açık mavi gökyüzünün altında
Aaaaaaaaaaah
Gördünüz mü korkmuş insanları
Duydunuz mu düşen bombaları
Alevlerin hepsi çoktan yok oldu
Fakat acı kolay geçmiyor
Elveda mavi gökyüzü
Elveda mavi gökyüzü
Elveda/

***

Onlar sadece savaşlara, bombalara karşı değil, bütün otoritelere, modern dünyanın tek tipleştirici ve aptal insanlar yetiştiren eğitim zihniyetine isyan eden şarkılar da söylediler. The Wall albümündeki “Another Brick in The Wall”şarkısında “Eğitim istemiyoruz/zihinlerimizin kontrol edilmesini de/Öğretmenler bizi rahat bırakın” dizeleriyle daha insani bir dünya özlemini dile getirirler.

Galiba bugünün kapitalist dünyasına tekabül eden en güzel şarkı “Animals” olsa gerek. Animals’ın, George Orwell’in ‘Hayvan çiftliği’nden esinlendiği söylenir. Bilindiği gibi Orwell kitabında komünizme göndermeler yapıyordu. Animals ise Batı kapitalizmindeki insan tiplerini betimlemektedir. Mesela koyunlar sürüden ayrılmayan bilinçsiz insanları, domuzlar kapitalizmin ahlak polislerini; para ve güç sahibi olan kesimi, köpekler ise açgözlü iş adamlarını ve iktidarı sembolize eder…

***

İşte bu üç korkusuz adam David Gilmour, Nick Mason ve Roger Waters bir ortak açıklama yaparak, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu delmek amacıyla Barselona’dan Zaytouna teknesi ile yola çıkan ancak Gazze’ye yaklaştıklarında hala uluslararası sularda seyrettikleri halde İsrail Ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırı ile gözaltına alınan 11 kadın aktiviste desteklerini ilan ettiler.

İsrail’in Gazze’de işlediği cinayetler karşısında herkesin sustuğu bir dünyada konuşmak her babayiğidin karı değildir. İşte bu yüzden yıllardır şarkılarıyla bize nasıl bir dünyada yaşadığımızı hissettiren ve daha insani bir dünya hayali kurduran bu müthiş çocukları (yaşlandılar ama hala gençler) alkışlamak gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ocaktan Arşivi