Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İKİ YABANCI İNSAN

İKİ YABANCI İNSAN


Anne babaya bakmanın büyük bir mükâfata tabi olduğunu bilen ve bu niyetle hareket eden büyüklerimiz bu günleri görürmüşçesine “bir anne dokuz çocuğa bakar da dokuz çocuk bir anneye bakamaz demişler. Günümüzde hemen her köşede her evde yalnızlığa terk edilen bir yaşlı ile karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde yine böyle bir olaya şahit oldum.
 
Dokuz çocuğu tarafından terk edilen yaşlı bir kadın bir yardım kuruluşuna gelmiş destek istiyordu. Kapıdaki görevliler içeride psikoloğumuz var, ihtiyaç sahibi bir kişinin halinden o daha iyi anlar dediler ve yaşlı kadını bekleme salonuna aldılar. Az sonra genç bir adam kadının yanına yaklaştı ve aralarında şöyle bir diyalog geçti:
 
Ne oldu teyze derdin ne
 
Çocuklarım bakmıyor, bir aydır kuru ekmek yiyorum birkaç kuruş ta verseniz yeter, dolabım boş, dişlerim yok bir şey yiyemiyorum
Tamam, seni huzur evine gönderelim
 
Kocamdan kalan bir evim var çocuğum, onun hatıralarından kopamam. Çok şey de istemiyorum zaten mutfağıma birkaç yiyecek alırsanız yeter. Başka bir şey istemem.
 
Genç adam öfke ile yerinden fırladı ve şöyle dedi:
 
Ben bu fakirlerin halini hiç anlamıyorum yahu. Kadına seni huzur evine gönderelim diyorum hayır diyor senin böyle bir lüksün yok ki, çaresizsen gideceksin. Yoksa açlığa razı olacaksın.
 
Yaşlı kadın yalvarmaklı bir ifade ile seslendi
 
Oğlum, ben çok şey istemiyorum bir çorba ile de yetinirim, yanlış anlama seni rahatsız ettiysem kusura bakma
 
Adam aynı ses tonuyla karşılık verdi:
 
Tamam teyze vaktim yok benim, çareyi git başka yerde ara güle güle.
 
Psikolog deyince aklımıza empati yapabilen ve mağdurun yeteneklerini harekete geçirerek çözüm bulmaya teşvik eden aktif kişi gelir öyle değil mi Oysa karşılaştığım bu olayda kişi, yaşlı kadını anlamadığı gibi rencide ediyor ve aşağılıyordu. Psikolog deyince aklımıza şefkatli ve anlayışlı fertler canlanırdı. Ama bu bir gerçek miydi Şu bir gerçek; insani ilişkilerin temeline İslam’ın esaslarını koymayan bir kişi hangi kaynaktan beslenirse beslensin karşısındaki insanla hemhal olamayacaktır. Çünkü ne onun ruhunu tanımakta ne de yaptığı işi kalıcı hale getirebilmektir. O yüzden günümüzde onlarca uzman görevini ifa ederken, insanlar ruhsal sorunlarına kalıcı bir çözüm bulamıyorlar.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi