Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Seni Unutmadık Muhammed Durra

Seni Unutmadık Muhammed Durra


2000 yılında Ariel Şaron’un Mescidi Aksa’ya girmesi ile başlayan ikinci intifadanın 16 yıldönümü bizleri yıllar öncesine o günlere götürdü. Geçtiğimiz günlerde Gazze’de düzenlenen etkinlikte bir araya gelen Filistinli kardeşlerimiz, Vatan toprağı özgürleşene kadar intifadaya devam edeceğiniz pankartları açtılar. Filistin halkının direnişini temsil eden intifada kısıtlı imkânlara karşı devam ediyor. İnsanlar, “biz buradayız, maddi ve manevi değerlerimizi, onurumuzu ve duruşumuzu” korumak için dimdik ayaktayız mesajı veriyorlar.
 
Bilindiği üzere, ikinci intifadada, Şaron Mescidi Aksa’nın avlusuna gelmiş ve çıkan çatışmada yedi kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı. Çatışmanın üçüncü gününde ise vicdanlarımızda bir sızı olarak kalan Muhammed Durra babasının kucağında şehit edilmişti. O fotoğrafı hepiniz hatırlarsınız. Bir baba on bir yaşındaki oğlunu ateşten korunmak için duvara yaslanmış yalvarmaktaydı. Fakat babanın yalvarışlarına aldırmayan İsrail askerleri ateş etmeye devam etmiş ve küçük bir çocuk babasının kucağında şehit olmuştu. Baba biricik oğlunu ciğer paresini üzerlerine yağan kurşunlardan koruyabilmek için kendini siper etmişti ama olmadı… O dönem Durra’nın şehit edilmesi halkın tepkisine yol açmış ve İsrail’le Filistinliler arasında yoğun çatışmalar meydana gelmişti. İkinci intifadada 4 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti, Batı Şeria ve Gazze şehirlerinde binlerce ev yıkıldı iş yerleri tahrip edildi. 
 
İntifadayı durdurmak için Filistin’i ateş yağmuruna tutan İsrail sivilleri katletmeye devam etti. Oysa İntifada Filistin halkının işgale karşı çıkışı, varlığını korama mücadelesiydi. İkinci intifadadan 4 yıl sonra Hamas’ın kurucusu Ahmet Yasin sabah namazı çıkışı düzenlenen hava saldırısıyla tekerlekli sandalyede hayatını kaybetti. İsrail aynı yıl, abluka altına aldığı Gazze’ye saldırmaya devam etti ve 51 gün süren saldırıda 2 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. Bugün bütün dünya Filistin’de yaşanan şiddet ve katliamlara seyirci kalsa da Filistin halkı direnmeye ve biz buradayız demeye devam ediyor.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi