D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Maraş’ta bir edebiyat muhiti

Maraş’ta bir edebiyat muhiti

İktisat, siyaset, riyaset... derken edebiyattan, kültürden uzak kaldık. Siyaset maarifi, kültürü, edebiyatı öncelemedi; bu iktidar da bütün “sağ” siyaset gibi maddî kalkınmaya ağırlık verdi. Türkiye’de hiç bir siyasî akım bugünkü kadar kültürel alandan kaynaklanmadı. “Şimdi selâm vermekte zorlandığımız büyük siyasiler, bir zamanlar edebiyat meclislerimizin müdavimi idi desek”, asla abartmayız!

Her neyse; kültürel zemin siyaseti besledi, fakat siyaset kültürel alana dönüş yapmadı! Bugünün yalınkat zihnini aşmak, zihnî faaliyetlerimizi güçlendirmek için istikrarlı edebiyat ve kültür çevrelerine ihtiyaç var. Büyük şehirlerde kültürel kurumlar oldukça yaygın faaliyet yapıyor, fakat taşrada böyle ortamlar bulmak kolay değil.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Maraş şubesi, edbiyat geçmişi zengin şehrimizde gerçek bir edebî muhit meydana getirmiş. Şube binasının bulunduğu eski yapı, Ulucamiin kuzeyinde, Maraş Millî Mücadelesi sırasında karargâh olarak kullanılmış. Şimdi de bir edebiyat karargâhı... Kültür için, edebiyat için, fikir için ortam, vasat çok önemli. İşte bu ortamlarda gençler dinlemeyi, konuşmayı, hatta okumayı öğreniyor. Her kıraat okuma değil, derinlemesine okuma, mânaya nüfuz etme ancak bilenlerin kılavuzluğu ile oluyor.

TYB Maraş şubesi böyle bir edebî ve fikrî merkez. Şehrin üniversitesinin kuruluşunun 25. yılına az kalmış, ülkemiz üniversiteleri içinde eskilerden sayılabilir. Meseleye sadece sınıf, sıra, kürsü olarak bakılırsa, bundan fazla bir şey çıkmaz. Edebiyat, sanat ve fikir de hayat gibi mektebin dışında akar. Sağlam kişilik oluşumu okul artı kurumlarla olur. TYB Kahramanmaraş şubesi diyebiliriz ki üç nesli bir arada tutabilecek bir zemin oluşturmuş. Birbirini tanıyan, aile fertleri gibi gören, sözü sohbeti yere düşürmeyen edepli ve edebiyatlı bir topluluk. Böyle toplulukların oluşması ve devamı ancak “muallim” karakterli şahsiyetlerle mümkündür. Ali Yurtgezen hocanın bu vasıfla böyle bir muhitin ortaya çakışında nâzım rol oynadığı görülebiliyor. Maalesef onun yeni basılan Evin Mahremi Olmak isimli beyit şerhleri kitabı biz oradayken Maraş’a ulaşmadı, ama bugünlerde okuyucularıyla buluşmuş olmalı.

Ali Yurtgezen, öğretmenliği yanında yazan çizen, eski kültürümüzü, edebiyatımızı iyi bilen ve derinlemesine tahlil eden bir hoca. Şube başkanı İsmail Göktürk ve yardımcısı Hasan Ejderha, edebiyat camiasının birincisi şair, ikincisi romancı olarak bilinen isimleri. Diğer yönetici veya üye olan veya olmayan edebiyat ve fikir dostları uyumlu bir bütün oluşturuyorlar. Uyumlu dediysek, aynı telden çalan değil. Farklı düşünebilen, farklılığını kabul ettirebilenleri de içinde barındıran bir edebî muhit.

Peki, TYB Kahramanmaraş şubesinin KHK’ile kapatılan dernekler listesinde yer aldığını duymuş muydunuz?

Duymayanlara duyuralım!

Bunun nasıl bir husumet sonucu olduğu tahmin edilebilir. Neyse, KHK yayınlanınca Maraş polisi gelip şubeyi mühürlüyor. Yarım saat sonra da yanlışlık olduğunu anlayarak kapattığı şubeyi açıyor. İçişleri Bakanlığına da yazılı olarak bildiriyor.

Biz Maraştayken KHK’ya göre kapalı, Vilayete göre açık bu mekânda gece yarılarına kadar hoş sohbetler ettik.

Devletin asıl ilgili kurumu, yani İçişleri Bakanlığı şubenin açık olduğunu tescilliyor, fakat Maliye Bakanlığı işgüzarlık edip TYB’nin merkez ve şubelerinin hesaplarını bloke edilmesine yol açacak bir uygulamaya girişiyor. Anlayacağınız, halen meşru olarak, kanuni olarak açık olan Kahramanmaraş şubesini öne sürerek bütün Türkiye Yazarlar Birliği’ni kapalı addediyor.

Maliye’ye gerekli müracaatlar yapıldı, İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşüldü. Ulaşılabilecek her yere (ilgili bakan dahil) durum anlatıldı. Yeni çıkacak Kanun Hükmünde Kararname’de durumun düzeltileceği söylendi...

Peki sonuç?

Yeni KHK çıktı, değişen bir şey yok!

Şu sıralarda mağduriyet edebiyatı çokca yapılıyor. Biz edebiyatını yapmıyoruz: Gerçekten mağdur edildik!

Açık çağrı yapıyoruz: Bu açık mağduriyeti giderin. Türkiye’nin köklü bir kültür kurumu, gönüllü kuruluşunun kapısına kilit vuramakla sonuçlanacak bu hatayı düzeltin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi