M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Kötü Medya Kötü Eder

Kötü Medya Kötü Eder


* AKLINI, ruh sağlığını, dengeni korumak istiyorsan kötü gazeteleri okuma, kötü tv’leri seyr etme. Kötü medya, bireyleri ve toplumları kötüleştirir, berbat eder. Kültürü yetersiz kimseyi ve toplumu daha câhil ve geri zekalı yapar. Medya bağımlıları, huzurlarını ve (ne kadarsa) mutluluklarını yitirir. Vakitlerini yâni ömürlerini zâyi ederler. Ateist, pagan, hedonist, münafık, İslam düşmanı medya Müslümanın en büyük düşmanıdır. Onun imanını söndürmeye, mânen öldürmeye çalışır. Fitne, fesat, ahlaksızlık, şekavet kaynağıdır.
* İlaç fabrikaları daha fazla para kazansın diye, hiç gerekmediği halde halka aşırı miktarda ilaç yutturmak bir cinayettir. Kendini böyle bir cinayete kurban gitmekten koru.
* Televizyonlardaki ilanların tesiri altında kalma. Bir şey satın almadan önce, aldanmamak için iyi düşün, araştırma yap, sor. Vatandaş iradeni kullan!..
* El yazısı çirkin, estetiksiz, sanatsız bir yüksek tahsilli, gerçek bir tahsilli ve okumuş değildir. İnternetteki kaligrafi güzel yazı sitelerinin birinden güzel yazı öğrenmeye çalış.
* Lise veya üniversite öğrencisi gençlere: Ziyaretime gelirken, cebinizde mürekkepli bir dolmakalem ve güzel bir cep defteri bulunsun. Aksi takdirde gelmeyiniz.
* Geleceğin Türkiye’sinde Osmanlıcanın büyük yeri olacaktır. Gençlere tavsiyelerim: Bir hattattan rik’a dersleri alınız… Mükemmel Osmanlıca öğreniniz… Fuzulî divanını anlayacak derecede Osmanlı edebiyatına vakıf olunuz… Bunları yapmazsanız cahil kalacaksınız.
* Coğrafya kültürü: Lise diplomasına sahip kültürlü bir gencin yeterli coğrafya kültürüne sahip olması gerekir. Lütfen bir atlas alın ve öncelikle Avrupa ülkelerinin başkentlerini ezberleyin. Norveç’in OSLO, İşveç’in STOKHOLM, Finlandiya’nın HELSİNKİ, Portekiz’in LİZBON… Ülkelerin yüzölçümleri ve nüfusları hakkında bilgi edinin… İsviçre ve Norveç AB üyesi değildir, bunu bilin… Coğrafya kültürü bununla bitmez. İslam dünyasını öğrenin… İktisadî ve beşerî coğrafya kültürünüz olsun. Coğrafya kültürüne sahip olmayan kimse, bu çağda dünyayı hâlâ düz sanan câhil gibidir. Liselerimizde yeterli coğrafya kültürü verilemiyor, bunu bir kere daha protesto ediyorum.
* Âilesi fakir gençlere: Yüksek tahsil hayatınızda, ileride ürün verebileceğiniz ve bunları satabileceğiniz bir sanat veya zanaat öğrenmenizi hararetle tavsiye ederim. Öğrenebileceğiniz birkaç yüz çeşit sanat vardır. Meselâ sadefkârlık. Arzu eden, irade ve azim sahibi ciddî bir gence bu konuda yol gösterebilirim. (Üç beş gün kursa gidip sonra terk edecek maymun iştahlılar kesinlikle müracaat etmesin.)
* Sizi kınıyorum: Ciddî Müslüman genç öyle züppe ayakkabısı, züppe tişörtü giymez. Lütfen züppeliği ve hoppalığı bırakıp daha ciddî giyinmeye çalışınız.
* Kahvelerde, çayhanelerde, kantinlerde gevezelik ve zevzeklik etmeyiniz. Faydalı kitaplar okuyunuz, kendinizi yetiştirmeye çalışınız.
* İlmî ve fıkhî icazeti olmayan cahil Müslümanların dinî konuları tartışmaları, mıncıklamaları haramdır. Bunu bil, cart curt etmeyi bırak.
* En basit ilmihal bilgisine bile sahip olmayan birinin ictihad yapmaya yeltenmesi ne kadar gülünçtür. Naylon müctehid, sümüklü müctehid.
* Müslüman geçinen birisi, M. Kemal’i öve öve bitiremezken, Osmanlı Halife ve Padişahlarına ver yansın ediyordu. Bu ne biçim Müslümandır
* Geçen cumartesi Esenlere Emrullah beyi ziyarete gittim. İkindi sıralarında dönüş yolunda Sultanahmet’e varıncaya kadar tam üç saat kaybettim, perişan oldum. İstanbul’u bu hale getirenlere beddua ediyorum, hakkım haram olsun! 10.11.2016
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi