M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Namaz, Oruç ve Para

Namaz, Oruç ve Para


ABDEST, namaz, oruç… Bunlar Müslümanlığın ana temel şartlarındandır.
Elbette abdest alınacak, namaz kılınacak, Ramazanda oruç tutulacaktır ama iyi, gerçek, doğru Müslüman olmak için bunlar (şart olmakla birlikte) yetmez.
Abdeste, namaza, oruca birtakım ilaveler yapmak gerekir.
Bunlardan bazısını, izninizle saymak istiyorum: 
1. Bütün ibadetler sadece Allah’ın rızasını kazanmak temiz niyetiyle, ihlâsla eda edilmelidir. İbadetlerde ihlâs olmazsa, kişi münafık ve mürai olur ve ibadetleri kabul edilmez.
2. İkinci ana değer istikamettir, yâni Müslüman doğru ve dürüst olmalıdır. Müslümanlık yamukluğu, eğriliği, nifakı, riyâyı, sahtekârlığı, hırsızlığı, haram yemeyi kaldırmaz.
3. Üçüncüsü, Müslüman para pul, maddî menfaat, dünya zenginliği konusunda temiz olmalıdır. Beş vakit farz namazların yanında ayrıca nafile namaz kılıyor ama para konusunda çok kirli, sahtekâr, rezilin biri. Böylesi fasıktır, facirdir, münafıktır, yarı Müslüman’dır, yarı mühtedidir, hattâ bazen, dıştan dindar görünen bir mürteddir.
4. Kendisini kurtaracak kadar yeterli ilmihal bilgisini doğru olarak bilmek ve öğrendiği bildiği bu doğru bilgileri hayata geçirmek, uygulamak gerekir.
5. Ticaret, alış veriş yapıyorsa, Şeriatin alış veriş muamelat hükümlerini özet olsa da bilmeli ve uygulamalıdır.
6. Namaz kılıyor ama yalancı… Namaz kılıyor ama verdiği sözü tutmuyor… Namaz kılıyor ama emanetlere hıyanet ediyor… Bu adamda münafıklığın üç ana şartı mevcuttur. Onun namazına, orucuna, sahte dindarlığına aldanmamalı.
7. Dini imanı para olan, zenginleşmek için her haltı (….) yiyen  adamların ve kadınların namazları sakın sizi aldatmasın.
8. Hem namazını kılıyor, hem haram gelir elde ediyor, haram yiyor ve haramla domuz gibi şişiyor. Böylesi gerçek ve samimî dindar olamaz.   
9. Namaz kılan, oruç tutan hakikî bir dindarın; bazen arada bir ayağı kaysa, dili sürçse de, asla devamlı şekilde gıybet etmemesi gerekir. Devamlı gıybet eden kişi, ölü kardeşinin etini yemek kadar çirkin bir günahı işlemektedir. Namaz kılsa da sâlih Müslüman değildir ve ondan korkulmalıdır.
10. Namaz kılan, oruç tutan ihlâslı ve sâlih Müslüman güvenli insandır. Ona, düşmanları bile güvenir. 
11. Onun faziletlerini, düşmanları bile kabul ve tasdik eder.
12. O, Allah’la olan işlerinde ihlâslı, yaratıklarla olan işlerinde adaletli, insaflı ve merhametlidir.
13. Adam namaz kılıyor ama emanetlere hıyanet ediyor. Ondan korkulmalıdır.
14. Namaz kılıyor ama elinde imkân olduğu ve yapması gerektiği ve fiilen bu farzı eda etmesi gerektiği halde emr-i mâruf ve nehy-i münker yapmıyor. Büyük günahkârdır o.
15. Namaz kılan birinin küfrü beğenmesi, bırakın namazını, imanını giderir.
16. Şeriat sınırları içinde tarikatli olmak ne güzel ve iyi bir şeydir ama tarikatçılık kötüdür. Tarikat, cemaat, fırka, grup, sekt, parça holiganlığı, militanlığı, fanatizmi yapanlar ekinlerini ateşe vermiş olur.
17. Namaz kılıyor ama faiz alıp veriyor, faiz parası yiyor. Böylesinden bucak bucak kaçmalı.
18. Adam farz namazlarını daima tek başına kılıyor. Şer’î geçerli bir özrü olmadığı halde camiye, cemaate gitmiyor. Ondan da korkulur.
19. Namaz kılıyor ama onda Ümmet bilinci yok, ondan da korkulur.
20. Namaz kılıyor ama onda İmamet şuuru yok. Zamanın İmamına biatli ve itaatli değil. O da işe yaramaz, ondan da korkmalı.
21. İslam incelikler, edebler, güzel ahlak dinidir. Çarşıda pazarda, herkesin görebileceği açık alanlarda yiyen içen insan mürüvvetsizdir. Hadîs râvileri, böyle mürüvvetsizlerin rivayet ettiği hadîsleri almamıştır.
22. Namaz kılıyor ama nefs-i emmaresinin istediği her kötülüğü yapıyor. Ne anladık biz onun namazından. 
***
Dikkatli olalım: Kişinin namazı ve orucu bizi zarara uğratmasın. Namazın ve orucun yanında; parayla, maddî menfaatle ilgili tutumuna bakalım, ahlakına bakalım.
30.11.2016
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi