Celâlettin Yünel

Celâlettin Yünel

“Milli Piyango” bileti aldınız mı?

“Milli Piyango” bileti aldınız mı?

Yılbaşı saçmalığı yaklaştıkça insanları her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük kumarın içine çekmeye çalışıyorlar. Muhabirler ve kameramanlar milli piyangocuların önünde adeta nöbet tutarak her sene değişmeyen "Büyük ikramiye size çıksa ne yaparsınız?" sorusunu soruyor.

***

Başlarına gelecek felaketlerden habersiz insanlar hayallerini kumar masasına yatırmış kumarcılar gibi cevap vererek, "Benim şöyle bir hayalim var" deyip sıralıyorlar hayallerini... Oysa bugüne kadar milli piyango kime çıktıysa büyük felaketler o kişilerin başına gelmiş. Bir kaç yıl refah içinde yaşayacağını zanneden insanlar para suyunu çekince eskiden daha kötü bir halde hayatlarına devam etmek zorunda kalmışlar. Bu yıl da bu senaryo değişmeyecek ve bu milli kumar devam ettiği sürece felaket kuşu kimin başına konarsa onun hem bu dünyası hem de öte dünyası sıkıntılara gebe olacak gözüküyor.

***

Müslüman âlemine oynanan bu kirli tuzak ne zaman bozulacak ve ne zaman bitecek sabırsızlıkla beklerken yeni tuzakların içine gömülüp kalıyoruz. Bir ritüel halini alan yılbaşı eğlenceleri oysaki bize taban tabana ters bir durumdur. "Kim bir kavme benzerse onlarla haşir olur." Hadisinin de ışık tuttuğu bu halimiz bizi zifiri karanlığa sürüklemektedir.

***

İşte hayalleri Milli Piyango ile kararan talihsizlerin hayatlarından kesitler...

***

Evli ve 3 çocuk babası Nurettin Çınar’a Turhal’da Milli Piyango’dan 6 milyar çıktı. Önce yurt dışına giden Çınar, Turhal’a dönerek şehirlerarası otobüs şirketi kurdu. İşler iyi gitmedi ve 1995 yılında iflas etti. Çınar, yaşadıklarını şöyle anlatıyor; “Sefa kısa sürdü. Milyonlarca kişinin para verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin ahı var üstünde, hayrı olmaz. Sonradan araştırdım, kimseye hayır getirmemiş

***

Salih Bahtiyar, 1985 ve 1997’de iki büyük ikramiye kazandı. Bahtiyar’ın huzuru kaçtı, “Mafya beni bulacak” diye bunalıma girdi ve eve kapandı.

***

Necmi Yıldırım, 2004 yılında 10 trilyonun dörtte birini kazandı. Oğlu, para için babasını boğazından yaraladı.

***

Ahmet Bayram, 2005 yılı çekilişinde 5 milyon TL’lik ikramiyenin sahibi oldu. 9 çocuk babası Bayram, ilk iş olarak kendine peruk aldı. İstanbul’a yerleştikten sonra eşini de boşadı. Kumar ve gece hayatına tutuldu. Dost tuttu ve en son intihar etti.

 

***

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde yaşayan Mehmet Sarıoğlu’na 40 yıl önce büyük ikramiye çıktı. Yaşadığı baraka tipi evde donarak öldü. Bir anda zengin olan Sarıoğlu, köyünde bir ev yaptı ancak zamanla parası kalmayınca komşuları bakmaya başladı. Bir süre sonra da evi yandı. Komşuları, kendi aralarında topladıkları paralarla evini onardı. Kimsesi olmayan Sarıoğlu’nun Sarayköy Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside donarak öldüğü belirlendi.

***

Hayallerinizin peşinden koşun ama milli piyango alarak değil! Çalışarak... Öyle koşun ki kimse çıkamasın karşınıza ve gözlerinizden o ışığı görsünler ve sizi durdurmayı bile düşünemesinler... İşte o zaman talihli olursunuz, o zaman kazanırsınız. Milli piyango gibi boş hayallerin peşinden koşmayın. Elinizde kalacak amortiler ve destek olduğunuz günahtan başka hiçbir şey kalmaz...

***

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Celâlettin Yünel Arşivi