M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Ona Kız Verilmez

Ona Kız Verilmez

1. Lise ve üniversite tahsili yapmış, diploma almış, telefonu iki bin lira, cebinde kalem ya hiç yok, varsa bir iki liralık berbat bir tükenmez kalem... Bununla eciş bücüş yazılar karalıyor.
 
2. Trafik kurallarını devamlı olarak ihlal ediyor, burnunu sildiği kağıt mendili pencereden yola atıyor.
 
3. Günde bir iki saat gıybet ediyor. O sanki bir gıybet dikiş makinasıdır.
 
4. Acıkmadan yiyor… Doyunca sofradan kalkmıyor. Yiyor yiyor yiyor…
 
5. Küçük bardaktaki çaya iki üç şeker atıyor.
 
6. Hiç durmadan ben benbenben diyor. Ben demeye doymuyor.
 
7. Yüksek tahsilli ama her gün faydalı yazılar, kitaplar okumuyor.
 
8. Otomobiliyle, elbisesiyle, ayakkabısıyla, markalı eşyası ile övünüyor ve bunlar dolayısıyla gururlanıyor.
 
9. Topluluk içinde, bir masa başında üç beş kişi sohbet ve yarenlik ederken, etrafa duyuracak ve civardakileri rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşuyor, bağırıyor, kahkahalar atıyor.
 
10. Müslüman olduğunu iddia ediyor ama zekâtını doğru dürüst vermiyor.
 
11. Cemaat ve tarikat mensubu ise, holiganlık militanlık fanatizm sergiliyor, şeyhini üstadını efendisini uçurdukça uçuruyor.
 
12. İlmihalini bilmiyor.
 
13. Aklı fikri zikri, parada malda menfaatte.
 
14. Komşuları ile arası şeker renk, onları üzüyor, huzursuz ve tedirgin ediyor.
 
Yukarıda sıraladığım on dört kötülenmiş=mezmum sıfata sahip bir gence; bilgili, kültürlü, ince ruhlu, medenî, iffetli, haysiyetli, kızınızı vermeyiniz. Verirseniz onu yakmış olursunuz.
 
Kız da onun gibiyse birbirlerine denk=küfüv olurlar, verin gitsin.
 
 
 

(İkinci yazı)

Kanunî Gemisi

 
Yalova’ya gitmek için bindiğim deniz otobüsünün ismi Kanunî Sultan Süleyman idi. İçimde bir şeyler kırıldı. Enkazından irili ufaklı kırka yakın devlet çıkan bir cihan devletinin büyük padişahına bunu reva görmemek gerekirdi… Başka bir küçük geminin yanından geçiyorduk, onun ismi
Recep Tayyip Erdoğan idi… Eski büyüklerin, bugünkü önemli ricalin isimleri büyük zırhlılara, uçak gemilerine, on beş katlı yolcu gemilerine verilmelidir.
 
**
 
İhtiyacım yoktu ama görünce satın aldım. El dokuması büyük boy biri kilim, ötekisi örtü… El sanatı eseri, eski antikamsı eşya ve kitap satın almak moralimi düzeltiyor, bendenizi memnun ve mesrur ediyor. İkisine 65 lira verdim.
 
**
 
Bakan bey, İstanbul’da deprem olursa büyük felaket olur buyurdu ama kimsenin umurunda değil. Tedbir alınmıyor. Bir an önce büyük çapta kentsel değişim yapılmalı; bu iş ticarete, ranta, birilerinin köşeyi dönmesine alet edilmemeli.
 
**
 
Ayasofya’nın yeniden cami yapılması ile fazla bir değişiklik olmaz ama yine de açılsın istiyorum. Çünkü Ayasofya bir sembol, bir bayraktır.
 
**
 
O herif o kadar gururlu, kibirli, kendini beğenmiş bir kimsedir ki, yemekleri leziz olsa bile küçük ve ucuz bir esnaf lokantasına götürülüp yemek yedirilse kahrından hasta olur. Beter olsun!
 
**
 
Kuzey Avrupa ülkelerinin bazısında bisiklet sayısı otomobilden fazla imiş. Bir bakanın, evinden bakanlığa bisiklet ile gittiği görülen bir şeymiş.
 
**
 
Singapur’u Singapur yapan Lee KuanYew hakkında Türkçe kitap var mı bilmiyorum. Fransızca mutlaka vardır. Bir ikisini getirtip okumak istiyorum. Singapur harikasının içyüzü, esrarı nedir öğrenmeliyim?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi