M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Milyonda bir

Milyonda bir

LİSANIMIZDA azlığı ifade etmek için binde bir denir. Zamanımızda binde bir oranı hafif kalır. Cumhuriyetin ilk otuz yılında iyi bir liseden mezun olup da, edebiyatımızın en büyük klasik şairi olan Fuzulîyi okuyup anlayanların nispeti en az onda birdi. Bugün ise, bırakın binde biri, yüz bin lise mezunundan biri bile Fuzulî Divanını manasını bilmek zevk ve haz almak suretiyle okuyamıyor.
 
İngiliz kolejlerinden, Alman gimnazyumlarından, Fransa liselerinden mezun olup da Shakespeare’i, Goethe’yi, Racine’i okuyup anlamamak mümkün müdür?
 
Lise mezunu olup da gerçek ile gerçeklik (verite ile realite) kelime ve kavramları konusunda, on üzerinden en az yedi not alacak felsefî bir kompozisyon yazabileceklerin nispeti acaba kaçtır. Elli binde bir çıkar der misiniz?
 
Namaz kılan zamane dindarı Müslümanların kaçta kaçı, en özet şekliyle de olsa ilmihallerini biliyor? Allahın on dört sıfatını ezbere bilenlerin nispeti kaçta kaçtır?
 
İstanbul ahlak, kültür, terbiye, görgüsünü bilenlerin nispeti nedir?
 
Eskiden insanların bir kısmı okula gidemedikleri, okuma yazma öğrenip ders göremedikleri için cahil kalıyordu. Zamanımızdaki cahillik okul cahilliğidir.
 
Sömürgeci egemen azınlık vesayet rejimi, çoğunluktaki yerli halkı cahillik ile terbiye ediyor.
 
Müslümanlar aman İslam’ı iyi bilmesin, cahil kalsın.
 
Müslüman halk ve gençlik bilinmesi, öğrenilmesi farz olan ilmihal ve ahlak bilgilerini bilmesin.
 
Okullarda mecburî din dersleri varmış… Alın şu resmî din kültürü kitaplarını, kapağını açın, karşınıza tam sayfa bir M. Kemal resmi çıkacaktır, karşısındaki sayfada Gençliğe Beyanname… Besmele aramayın, yoktur. Bunlar cahillik kitaplarıdır.
 
Diyanet halkı ve gençliği bilgilendirmek, aydınlatmak, uyarmak, vasıflı Müslümanlar yapmak için neler yapar? Yaptıklarını görüyorsunuz.
 
Geçen yıl, Ramazanın son günlerinde dünyanın öbür ucundaki Şili’ye hocalar göndermişler, Şevval ayını gözetlemek için… Fesubhanallah!... Oralara gideceklerine Türkiye’nin en batısı olan Karaburun’a (İzmir’de) gözcü gönderselerdi daha iyi, daha kolay, daha isabetli, daha az masraflı olmaz mıydı?
 
Liselerde gençlerimize kişisel girişimciliğin faydalarını, lüzumunu öğretsek de, gençlerin hiç olmazsa yüzde biri girişimci olsa fena mı olur?
 
Yirminci asrın harikası Singapur devletçiliği hakkında ipe sapa gelir, on üzerinden en az yedi not alacak kaç lise mezunumuz vardır?
 
Hukuk fakültesini bitirmiş de, Mecellenin kavaid-i külliyesini ezbere bilen kaç Müslüman gencimiz var?
 
İslamî kitap piyasasında on birlerce çeşit kitap var. İslam’ın yüz temel bilgelik kuralı başlıklı bir kitap var mıdır bunların içinde?
 
Maalesef okur yazar cahillik bizi her tarafımızdan sarmış.
 
İlköğretim okulu bir yıldızlı cahillik.
 
Lise iki yıldızlı cahillik.
 
Üniversite üç yıldızlı cahillik.
 
Üç dil biliyor, yüksek lisanslı, süper bilgili geçiniyor ama Darvinizme din gibi inanıyor. Dört yıldızlı cahil.
 
Cahillikten kurtulmak için doğru inançlalar sahip olmak gerekir.
 
Müslüman mutlaka ilmihalini bilmelidir.
 
İlmihal bilgilerini hayatına uygulamalıdır.
 
İslam ahlakını bilecek, o ahlakla mütehalli, ziynetli olmalıdır.
 
Hem Müslüman geçiniyor, hem yalan söylüyor, gıybet ediyor, haram yiyor, başkalarının karı ve kızlarına şehvetle bakıyor. Capcahilin biridir o.
 
İslam, doğruları bilmek ve onları dosdoğru hayata uygulamaktır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi