Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İsrail’in hedefindeki çocuklar

İsrail’in hedefindeki çocuklar

Geçtiğimiz günlerde, İsrail askerlerinin Şufat Mülteci Kampına düzenlediği saldırıda 14 yaşındaki Filistinli çocuk Abdullah Harun El Anati ağır şekilde yaralandı. Abdullah Harun yaralı vaziyette Haddese Tıp Merkezi’ne götürüldü ve burada yoğun bakım ünitesine alındı. Fakat ne acıdır ki, İsrail askerleri yoğun bakımda yatan çocuğu suçlu ilan edip, yatağa kelepçelediler. 
Siyonist odakların hedef olarak seçtiği çocukların çığlıkları kulaklarımızdan hiç gitmiyor fakat onların haklarını koruma noktasında nedense hep çaresiz kalıyoruz. Oysa çocukların ülkesi yoktur, onlar hangi coğrafyada yaşarlarsa yaşasınlar, biz erişkinlerin koruması altında olmalıdırlar. 
 
Mağdur edilen çocukların haklarını korumak için yerel ve küresel ölçekte çalışan kurum ve kuruluşlar vardır. Fakat ilginçtir bu kuruluşlar sadece Ortadoğu’da, Asya’da ve Afrika’da ölüme mahkûm edilen çocukların istatistiki bilgilerini vermekle yetiniyorlar. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları bildirisinde yer alan maddelerin hiç biri ne yazık ki, İslam topraklarında katledilen çocuklar için gündeme getirilmiyor. Anlaşılan o ki bu maddeler sadece bu toplumlarda yaşayan çocukların hakları dikkate alınarak hazırlanmış. Zira Filistin’de her gün birkaç çocuk katlediliyor, gözaltına alınıyor, mahkûm ediliyor. Çocukların çığlıkları kulaklarımızda yankılanırken, sözde bütün çocuklar bizimdir ilkesine dayanarak kurulan kurum ve kuruluşların sesleri dahi çıkmıyor. Başta da değim gibi biz onların seslerini sadece mağdur çocukların istatistiki bilgilerini verirken duyabiliyoruz. 
 
2016-2017 verilerine göre İsrail Hapishanelerinde on sekiz yaş altı 440 çocuk var. İsrail askerleri Filistinli çocuklara ve gençlere yoğunlaştırılmış güvenlik tedbirleriyle karşılık veriyor. Uluslararası Filistinli Çocukları Savunma Örgütü avukatlarından Ivan Karakashia’nın şu ifadeleri çocukların niçin hedef seçildiğini özetler mahiyettedir. 
 
“Bu çocuklar İsrail için yumuşak hedef. Çocuklar üzerinde sıkı tedbirler uygulamanız durumunda halkı bütünüyle ele geçirmeniz çoğunlukla daha kolay olur” Halka çocuklar ve gençler üzerinden gözdağı vermeye çalışan Siyonist odaklar, onları ölüm ve şiddetle cezalandırılarak yüreklerindeki kin ve nefreti ortaya koyuyorlar. 
 
Akranlarının oyunla meşgul olduğu bir çağda zulmün her türlüsüne maruz kalan Filistinli çocuklar, tutuklama operasyonlarıyla sistematik olarak gözaltına alınıyorlar. Çocuklar burada ebeveynleri olmadan sorgulanıyor ve sorgulama esnasında çocuklara fiziki ve psikolojik şiddet uygulanıyor. Tutuklanan çocukların aileleri avukat desteği almak istiyorlar fakat buna izin verilmiyor. Çocuklar “Çocuk Mahkemeleri” yerine normal mahkemelerde yargılanıyorlar. Filistinli Tutsak Hakları Derneği’nin tahminlerine göre her yıl 800 çocuk İsrail ordusu tarafından gözaltına alınıyor, sorguya çekildikten sonra İsrail askerleri tarafından yargılanıyor. Gençler ise gece yarısı yataklarından alınarak gözaltına alınıyorlar. Mahkûm edilen çocuklar ebeveynlerini üç aylık periyodun sonuna doğru yalnızca bir kere görebiliyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi