M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Cici Bey Savaş İstemiyor

Cici Bey Savaş İstemiyor

ÜÇÜNCÜ dünya savaşı çıkacak ve bizim Cici beyimiz keyfine bakacak… Savaş çıkabilir ama ona dokunmamalıdır. Cici beyin çok önemli işleri vardır, onlar aksamamalıdır.
Cici beyin bu önemli işleri nelerdir?
 
Rant yemekte, büyük miktarda voli vurmakta, muazzam servetine servet katmaktadır. Dünya yıkılabilir, yanabilir ama onun rantlarına halel ve kesat gelmemelidir.
Cici bey hedonisttir, savaş keyiflere zevklere sekte vurabilir. Ondan uzak olsun.
 
Cici bey için savaşın bir faydası vardır, o da savaş ticaretleridir. Karaborsa, ihtikâr, silah cephane araç ve gereç vurgunları. Bunları düşündükçe acaba olsa mı diyeceği tutar.
Beyimizin lüks yazlıkları vardır. Yüzme havuzları, jakuzileri, harika manzaraları, yatı, atları vardır. Aman savaş bunlara zarar vermesin.
Savaş Cici beyi üzebilir. Aman üzülmesin.
 
Dünya yanabilir, insanlık mahvolabilir ama Cici beye bir şeycik olmasın.
Tıksırıncaya, patlayıncaya, çatlayıncaya kadar yesin… Müzeyyen evlerde otursun… Şahane binitlere kurulsun… Pahalı elbiseler giysin… Muazzam serveti olsun. Eksilmesin, çoğalsın… Yesin yesinyesin…
Cici bey savaş olmaz diyor, olsa bile bana dokunmaz diyor.
Ah Cici bey, savaş yangını çıkınca hiç seni de cayır cayır yakmaz mı?
 
***
Şu dünyada en zor şey adam olmaktır. Adam olamayan doktorun, mühendisin, nükleer fizikçinin, işletmecinin, gazetecinin fazla bir kıymeti olmaz. Siyasî ve idarî bir sistem veya düzenin temel vazifesi adam yetiştirecek bir eğitim sistemi ve okullar kurmaktır. 
***
 
İnsan, parasız mutlu olabilir. Mutluluğunu paraya bağlayan kimseler mutlu olamaz.
***
 
O müezzinin sesi müsait, musiki bilgisi var, çok güzel ezan okuyor. Keşke, hoparlörleri 100 küsur desibel açıp da ezanı mahv etmese.
***
 
O eski günler artık geriye gelmeyecek. 1940’lı yıllarda Galata Köprüsünden Kadıköy’e sefer yapan gemilerin bir kısım yolcuları ne kadar kibardı. Üzerlerinden beyefendilik, hanımefendilik akardı. Beyaz atlara bindiler, başka bir aleme gittiler.
***
 
Ehil olmadığı bir mevkii, makamı, riyaseti hırsla isteyen ve gayr-i meşru yollarla elde eden kimse bir tür hırsızdır. 
***
 
Pazar gecesi Fatih Atpazarı’nda çay içtim. İlahiyatta okuyan bir öğrenci selam verdi, biraz sohbet ettik. Uşşakî tarikatına mensupmuş. Ne güzel ve ne sağlam bir kulpa yapışmış.
***
 
İnsanın bir midesi vardır, geviş getirmeye müsait değildir. Müslüman bir mideyle yer.
***
 
Balat’ta, Doğan beyin Tozlu Raflar eskici dükkanından bir adet eski İstanbul yazması, bir de Eczacıbaşı seramik vazosu aldım. Çok mutlu oldum. Sanat eserleri beni mutlu kılıyor. 
***
 
Yine Balat’ta başka bir dükkandan ispirto ile ısınan musluklu, semavere benzeyen bir çay veya kahve yapma aleti aldım.
***
 
Sayın Darbuka beye: Birbirimizden uzak durmalı, karşı karşıya gelmemeliyiz. Zat-ı âliniz benim şerrimden, fakir sizin şerrinizden uzak kalsın.
***
 
Resulullah (Salat ve selam olsun ona) “Mü’mininfirasetinden korkunuz, çünkü o, Allahın nuru ile görür” buyuruyor. Mü’minde az veya çok ama mutlaka firaset olmalı.
***
 
Kur’an a mahluk diyen, Allahın sıfatlarını inkar eden, kabir (berzah) ahvaline inanmayan, nice sahih hadisleri inkar eden o tâife sapıktır. Bu sapık fırkanın bazı mensupları taqiyye ve kitman yaparak Ehl-i Sünnet Müslümanlarını aldatıyor. Diyanet, Müslümanları bu konuda uyarmalıdır.
***
 
Bir insan hem Müslüman, hem de Altın Buzağı dinine mensup olabilir mi?
***
 
On lira verip bir kilo lokma tatlısı aldık, kahvehanedekilere de ikram ettik. On liralık tatlı varken, seksen liraya şöbiyet alıp yemeyi yadırgıyorum.
***
 
Bakan bey, İstanbul’da deprem olursa felaket olur buyurmuş. Bir an önce kentsel dönüşüm yapılarak çürük binaların yerine sağlamları yapılmalı. Bu iş birilerinin ticaretine, vurgun vurmasına, rantçılığa alet edilmemeli.
***
 
Be adam!.. Oturduğun bina çürükse ve 7 şiddetinde bir zelzelede yıkılacaksa niçin hâlâ orada oturuyorsun? Bir an önce nakl-i hâne etsene. Kendine acımıyorsan, çoluk çocuğuna acı bari.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi