M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Bisküvi Reklamı

Bisküvi Reklamı

1 Nisan bisküvi reklamı konusunda fırtınalar kopartıldı. Reklamı gördüm, gayet berbattı. Ne manaya geliyordu? Bu reklamın yapıcıları daha akıllı, protesto edicileri daha sâkin olmalılar.
 
***
Ülkemize yılda 24 milyon turist geldiği zamanlar, “Ya, şu veya bu sebeple turist gelmez ve sektör çökerse” diye yazmıştım. Turist kesildi, sektör çöktü. Sultanahmette oteller, turistik lokantalar kapanıyor, hatıra eşyası satan esnaf kan ağlıyor. Turizm para getirir ama bazen ahlaka zarar verir. Bir buçuk milyar nüfuslu İslam dünyasına yönelmeliyiz ve ahlaklı ve faziletli turizmimiz olmalı. Müslüman bir ülke haram turizm ile kalkınmaz.
 
***
Tesettürlü bir doktor hanımefendiye sordum: Merhum Profesör Süheyl Ünver’i duydunuz mu? Hiç duymadım dedi. Bütün Müslüman doktorlarımız Süheyl beyi tanımalı, kültür ilim irfan ve sanat bakımından onun gibi olmaya çalışmalı.
 
***
Senelerce önce, haftada üç gün part-time çalışacak bir öğrenci aradığımı duyan gençten biri gelmiş ve ilk sözü pat diye “Ne kadar para vereceksiniz?” olmuştu. İçimden lâ havle çekmiş ve onu, dışarıya renk vermeden güzelce sepetlemiştim.
 
***
Şu sıralar, imkânı olan Müslümanlar sadaka versinler. Mâlum, az sadaka çok belâyı def’ edermiş. Sadaka (fakirlere yardım), sağ elinin verdiğini sol el bilmeyecek şekilde gizlice verilir. Niyetin de, Allah rızası olması gerekir. Sokaklardaki profesyonel dilencilere verilen para sadaka değildir.
 
***
Hayâlı fakirler, isteyemezler. Güvenilir muhtarlara sorarak, sıkı araştırmalar yaparak gerçek fakirler bulalım ve yardımcı olalım.
 
***
Cebinde bin liralık telefonu var. Bendeniz böyle fakirlere zekat vermiyorum. 
 
***
Müslüman olup da ilmihalini öğrenmeyenler, bir tür intihar etmiş olur. Her Müslüman, kendisine yetecek, kendisini kurtarmaya vesile olacak miktarda ilmihal öğrenmelidir.
 
***
En büyük tembellik ve akılsızlık, ilmihalini öğrenmeyip cahil kalmaktır.
 
***
Bütün mü’minler bir bütündür. Onları bizden olanlar, bizden olmayanlar diye ayırmak yanlıştır. Hiçbir cemaatin, tarikatın, grubun, parçanın, Müslümanları ötekileştirmeye hakkı yoktur.
 
***
Müslümanın yapacağı en kârlı iş namaz kılmaktır. Günde bir saati abdeste namaza ayırırsın, Allahın lütfu keremi ve fazlı ile Cenneti, ebedî saadeti kazanırsın. Bundan büyük ticaret olur mu?
 
***
Birine: Hem Mutezile mezhebinin hak olduğuna inanıyorsun, hem de taqiyye ve kitman yaparak o mezhepten olduğunu gizliyor, sinsince Ehl-i Sünnet ve Cemaat’i yıkmaya çalışıyorsun. Bu yaptığın ahlaksızlıktır, Müslümanları aldatmaktır. 
 
***
Ehl-i Sünnet Müslümanlarına: Taqiyye ve kitman yaparak Müslümanları aldatanlar haindir, münafıktır. Onlara güvenmeyiniz. Onların ardında namaz kılmayınız.
 
***
Kitabımız Kur’an-ı Kerim, “Onlar namazı yitirdiler, şehvetlerine uydular” diyor. Beş vakit namazı yitiren ve bin türlü şehvetin kölesi olan Müslüman bir toplum necat bulmaz, iflah olmaz.
 
***
Mimar Sinan yapısı bir camiin giriş kapısına umre seyahati afişi asmışlar. Camiler beytullahtır, mukaddestir, onların kapısına ticarî reklam asmak yanlıştır. Bu gibi reklamların camilerden kaldırılması gerekir.
 
***
Camilerdeki WC WCWC levhalarının da mutlaka kaldırılıp atılması gerekir. 
 
***
Filân şehrin nüfusu bir milyonu aşmış… Orada, ulema ve fukaha yetiştiren bir tek gerçek İslam medresesi yok… Başında icazetli bir şeyh bulunan bir tek tekke yok… Öğrencilerinin tamamının beş vakit namazı cemaatle kıldığı bir tek İslam mektebi yok… Cuma günü ezan okununca ticarî hayat durmuyor… Karıların kızların yarısı açık saçık… Faiz, bina, zina, içki, kumar, fısk fücur yaygın halde… Kuzum bu şehir nasıl bir İslam şehri oluyor?.. Böyle İslam şehri olur mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi