İbrahim Kahveci

İbrahim Kahveci

Boğaz köprülerine çift gişe meselesi

Boğaz köprülerine çift gişe meselesi

İlk yazıyı 17 Ekim 2016 tarihinde yazmıştım.

“15 Temmuz Şehitler Köprüsüne yeni gişe” başlığındaydı yazı...15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi sonrası ortaya çıkan ‘Milli birlik gücüne’ dikkat çekerek boğaz köprülerine yeni zam yapılmamasını istemiştim.

Yazıyı yazdığımda henüz boğaz köprülerine yeni bir büyük zam yapılmamıştı. Bilindiği gibi önceki yıl boğaz köprülerinden geçiş ücreti, indirimin kaldırılması ve yeni zamla birlikte otomobillerde 3,50 liradan 4,75 liraya yükseltilmişti. 2016 yılına girerken köprülere bir bakıma yüzde 50 geçiş zammı gelmişti. İşte bu zammın üzerine hemen bir yıl sonra bir daha büyük zam yapılmasın diyordum.

Ne zaman? 17 Ekim 2016 tarihinde.

***

Ulaştırma Bakanı o günlerde “Emsallere göre 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çok ucuz” demişti. Ben de, önceki yıl yüzde 50 zamlanmış olan köprülere yeni zam yapılmayacağını; planın köprülere çift gişe konularak denge sağlanmaya çalışılacağını yazmıştım. Hatta çift gişe konulurken göstermelik olarak küçük bir indirim bile yapılabilirdi.

Oysa öyle olmadı.

Süleyman Demirel ve Turgut Özal’ın zamanlarında yaptırılan boğaz köprülerine yüzde 50 zammın ardından, 2016 sonunda yüzde 48 oranında bir zam daha yapıldı. İki yıl içinde eski köprülerin geçiş ücretleri 3,50 liradan 7,00 liraya yükseltildi.

Kimse 15 Temmuz hain darbesinin durdurulduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne manevi anlam yüklememiş olacak ki, sadece isim değişikliği ile bu iş halledildi. Ama Türk Milletine darbe durdurulan o köprünün karşılığı 3,50 liralık geçiş ücreti 7,00 liraya yükseltilerek gerekli mesaj verilmiş oldu.

***

Boğaz köprülerine çift gişe hakkında ikinci yazım ise, 06 Nisan 2017 tarihine aittir: “Boğaz köprüleri çift taraflı ücretlenecek” başlıklı yazıyı yazdım.

O yazımda da, bütün otoyollar ve köprüler çift taraflı fiyatlanıyor demiştim. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gidiş-dönüş olarak ücretleniyordu. Aldığım bilgiler Hükümetin 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne serbest geçiş gişeleri yaparken, bu gişeleri çift taraflı yapacağı yönündeydi. Bu sayede sadece bir yönde geçişi 15-25 lira ücretlenen YİD modelli yeni köprü ve otoyollarla denge sağlanmış olacaktı.

Hatta gelen bilgiler Osman Gazi Köprüsüne de talebin artırılması için büyük araçların zorunlu kılınacağı yönündeydi. Körfez geçişi büyük araçlara yasaklanarak, doğru dürüst kimsenin geçmediği körfez köprüsüne mecburi talep artırılacaktı.

O yazımda aynen şunu yazmışım: “Aldığım bilgiler ki, umarım beni yanıltır ve Bakanlık beni yalanlar. Umarım yanılırım; umarım Türk Halkına hizmet aşkı zam olarak sürmez.”

***

Nitekim ertesi gün, Sayın TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan ne boğaz köprülerine çift gişe konulacağı, ne de körfez geçişinin büyük araçlara yasaklanacağı haberinin doğru olmadığını açıkladı.

Umduğum ve doğru olmaması için çok istediğim şey gerçekleşmiş oldu. Köprülere çift gişe konmayacaktı...

Gerçi ilk yazımda ( 17 Ekim 2016) bahsettiğim çift gişe olmamıştı ama inanılmaz şekilde köprülere büyük zam yapılmıştı. Ben açıkçası böyle bir zammı da beklemiyordum. Mesela 2015 yılında 141 milyon aracın geçtiği boğaz köprülerinden 288 milyon lira gelir elde edilmişti. 2016 yılında ise, 135 milyon araç geçişinden 381 milyon lira para kesilmişti. Karayolları Genel Müdürlüğü araç sayısını “çift yönlü” kabul edip yayınlamaktadır. Gelirler ise tek yönde alınmaktadır (Boğaz köprüleri için). Yeni zamla beraber aynı araç sayısı geçtiğinde köprülerden tahsil edilecek para 570 milyon liraya ulaşacaktır. İşte ben ilk yazımda kahramanlık destanı yazan Türk Milletine bu kadar maliyet yüklenilmez sanmıştım. Yanılmışım...

***

Gelelim son duruma...

Sayın Bakan bir TV programında son günlerde sıkça konuşulan; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden çift yönlü ücret alınacak” iddialarına; “Tek kelimeyle hayır. Bu işlemi köprünün iki tarafına da yapıyoruz. Tak sistemini plakaların okunması ve güvenlik için iki taraflı kuruyoruz. 15 Temmuz itibariyle açacağız” dedi.

Yani çift taraflı okuma olacak, ama tek taraflı ücret alınacakmış.

Bu olaydan nasıl haberdar oldum?

Hani 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül “Uzun bir süredir bazı çevreler, siteler, sosyal medyada başta ben olmak üzere Ak Parti’nin gerçek öncüleri, kurucuları onun içeride dışarıda itibarında, başarısında çok büyük emeği geçmiş arkadaşlar hakkında ağza gelmeyecek laflar, küfürlere varan her türlü ahlak dışı davranışlar edep dışı doğrusu bunları da nasıl organize olduğunu dünya alem iliyor artık. Bunun karşısında sukutu gerçekten çok üzüntü ile karşılıyorum ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” demişti ya...

Bakan beyin açıklaması üzerine çift gişeyi sormadan “ücret yalanmış” diye bu işi takip etmişler. Ama her nasılsa kontrol amaçlı çift gişe işi yine açıkta kalmış.

Galiba bazıları kuş olmuşlar ve köprüleri uçarak geçiyorlar. Veya paraları çok ki, Türk Milletinin dertleri onları hiç dert etmiyor. Ne diyeyim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Kahveci Arşivi