M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Sen Nasıl Bir Mevlevîsin?

Sen Nasıl Bir Mevlevîsin?

Mevlevîyim edebiyatı yapıyorsun… İnsanların bir kısmını kandırabilirsin ama bu fakiri kandıramazsın. Bendeniz pek akıllı ve kurnaz bir kimse değilim ama senin Mevlevî olduğunu sanacak kadar da ahmak değilim. 
Mevlevîyim diyorsun… Hani namaz?.. Hz. Mevlânâ beş vakit namaz kılardı
 
Ayrıca geceleri sabahlara kadar teheccüd kılardı. Ayazın şiddetli olduğu bir kış gecesinde soğuk bir köşede secdede o kadar çok ağlamıştı ki, yere biriken gözyaşları donmuş, sakalını yere yapıştırmış, Hazret başını kaldıramamıştı.
Mütemâdiyen çok yiyorsun, israf ediyorsun… Hz. Mevlana dokuz lokmadan fazla yediği zaman midesi kaldırmaz, istifra ederdi.
 
Sen dünyayı kucaklamışsın, o Hazret ise dünyayı talâk-ı selâse ile tatlik etmişti.
Sen bid’atler içinde yüzüyorsun, o Kur’an ve Sünnet ahlakı ile mütehalli idi.
 
Sen herkesi kırıp geçiriyorsun, o hilm ve merhamet sahibi idi, kimseyi kırıp incitmezdi.
O, gönüller hizmetkarıydı, sen gönül hedm edicisin.
 
Bırak şu Mevlevîlik edebiyatını. Sesini kes, kaalMevlevîsi olma, hal Mevlevîsi ol.
Sen elbette Mevlana gibi olamazsın ama onun yolundan yürü. Öyle yapabilirsen seni öveceğim ama o zaman sen övgü istemez ve beni susturursun. Gerçek Mevlevî’nin indinde övgüler ile yergiler birdir, ikisinden de müteessir olmaz, birine sevinip, diğerine üzülmez.
***
 
Bu satırlar kendimedir:
Sen kendini kurtaramazsın, seni ancak Allah kurtarır. Sen, kurtuluşuna vesile olacak şeyler yapabilirsin ancak. 
Kendini beğenme.
Kendini cümleden edna bil.
Çok kork ve çok ümid et.
***
 
Ramazan çok yaklaştı… Ramazan feyz ayıdır… Ramazan sınav ayıdır. Çok kolay bir sınavdır bu. Soruların cevapları önceden bildirilmiştir: Oruç tutan sıhhat bulur… Gıybet orucun sevabını giderir. Oruçla birlikte beş vakit namazı kılmalısın ve bayramdan sonra da devam etmelisin… Yazın sıcak günlerindeyiz, elbette karnını doyuracaksın ama iftarda ve sahurda sakın israf etme, israf haramdır… İftar ziyafetlerine hep zenginleri davet etme, birkaç temiz fakiri de çağır… Allahın nimetlerini paylaş paylaş paylaş… Hayır yaparken, sağ elinin verdiğinden, solun haberdar olmasın… Kibri gururu benliği bırak, mütevazı ve alçakgönüllü ol… ZekatınıKur’ana, Sünnete, Şeriata, fıkha uygun olarak, öncelikle Müslüman fakirlere, miskinlere ve mültecilere, temlik etmek suretiyle ver. Sakın zekat almaya hakkı olmayan zekat eşkıyasına kaptırma... İlmihalini doğru olarak öğren, ezberle ve öğrendiklerini hayata uygula… Dedikodu, zevzeklik, gevezelik, iftira etme, mâlâyâni konuşma… Ümmet birliği içinde yerini al, cemaat ve hizip holiganlığı yapma… Cenab-ı Hak cümlemize Ramazan imtihanında başarılar ve tevfikat nasip buyursun.
***
 
Birilerinin Ramazan hazırlıkları:
1. Hoparlörler ince yağla iyice yağlansın, sesleri çok çıksın.
 
2. Ramazan pidelerinin çörek otu çok olsun.
 
3. Bazı tv’lerde, din ile alay etmek için “Karısını veya herhangi bir karıyı öpmekle oruç bozulur mu?” sorusu çok sorulsun.
 
4. Ciddî dinî konular magazinleştirilsin, ayağa düşürülsün.
 
5. Birtakım kurumlar lüks, israflı, şatafatlı, ihtişamlı iftarlar konusunda yarış yapsın, rekabet etsin.
 
6. Birileri ne şiş yansın, ne kebap dinî konuşmalar yapsın.
 
7. Lüks, israflı, ihtişamlı, açık büfeli, yenmeyen yemeklerin çöpe atıldığı, bol reklamlı, ben umreye gidiyorum, ben umreden geldim turistik umre seyahatlerinin yapılması.
 
8. İftar çadırlarının kapılarına, büyük boy “Duyduk duymadık demeyin, bu akşamki iftar Çok Zengin Zade Pek Zengin Bey tarafından verilmektedir” davulları çalınsın. 
 
9. Aman Müslümanlar birleşmesin, tek bir Ümmet olmasın…
 
10. Aman bu Ümmetin başına râşid ve muktedir bir İmam tayin edilmesin, Müslümanlar böyle bir zata biat ve itaat etmesin.
 
11. Oruç tutmayan, açıkta yiyip içenler aman rahatsız edilmesin, üzülmesin.
 
12. Oruç tutmayanlar bayram yapsın, yollar tıkansın, üç saatlik yere sekiz saatte gidilsin, bol trafik kazası ve sıkıntı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi