Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

İktidar ne yapsın!

İktidar ne yapsın!

İktidar bir yandan “parti içi sorunlarla” boğuşup dururken bir yandan da geri getirmeye çalıştığı idam cezasıyla ilgili baskıları göğüslemeye çabalıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli sürekli, “FETÖ listesi hükümetin elinde icraat lazım” diye bastırıyor.
Öyle anlaşılıyor ki Bahçeli “başkanlık sistemi” çağrısında olduğu gibi yine iktidara “lokomotif” olmaya çalışıyor.
 
Hatırlayacağınız gibi iktidar başkanlık sisteminin lafını edip bir türlü gündeme getirmeye cesaret edemezken MHP lideri Bahçeli’nin çağrısı ile “yüreklenmiş” ve konu Meclis’e getirilerek referanduma gidilmişti. Bahçeli şimdi de idam cezasını geri getirmeyi aynı şekilde kotarmaya uğraşıyor. Ancak iktidar partisi bu konuda çok rahat değil.
 
Evet, idam cezasının geri getirilmesi konusunda “verilmiş” sözleri var ama bu konuda büyük tepkilerde var. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri idam cezasını geri getirme teşebbüslerine hiç sıcak bakmıyor ve bunun kendileri açısından “En kırmızıçizgi” olacağını tekrarlıyorlar.
 
Bu konuda o kadar kararlı görünüyorlar ki Türkiye’de alınacak bir idam cezası kararının referanduma götürülmesi halinde böyle bir oylamanın Avrupa topraklarında yaptırılmayacağını şimdiden ilan ediyorlar. Sanırız Avrupa Birliği ülkelerinin bu kararlı tutumu da iktidarın elini kolunu bağlıyor ve MHP lideri Bahçeli’ye, “Bu işte biz de varız” diye olumlu cevap vermekte zorlanıyorlar.
 
İktidar şimdi ne yapacak? Bugüne kadar birlikte hareket edip Cumhurbaşkanlığı sistemini hayata geçirdikleri MHP’nin çağrısına mı kulak verecek yoksa Avrupa Birliği ülkelerinden gelen uyarıların etkisinde kalarak bu çağrıyı duymazdan mı gelecek? Her iki şartta da işleri zor! MHP ve Bahçeli’yi memnun etseler Avrupa Birliği’ni hepten karşılarına alacaklar. Avrupa Birliği’ni memnun etmeyi seçseler Bahçeli’nin diline düşecekler.
 
Bir taraftan hedeflerinin Avrupa Birliği’ne tam üyelik olduğunu tekrarlayıp Avrupa Birliği ile ortak değerlerden söz ederken bir yandan da idam cezasını gündeme getirmeleri kolay olmayacak gibi görünüyor.
 
Evet, MHP lideri Bahçeli “idam cezasını” geri getirme konusunda iktidara yine açık kart uzattı. Tabir caizse köşeye sıkıştırdı. İktidar partisi de şimdi bu konuda daha önceden yaptığı açıklamaların esiri haline geldi.
Bahçeli’yi küstürmek de işlerine gelmiyor peşine takılıp gitmek de işlerine gelmiyor. “Yanlış anlaşılma var” diye gönlünü almaya çalışmaları bu yüzden olsa gerek!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi