Cemal Nar

Cemal Nar

İhtilaftan Kaçınmak

İhtilaftan Kaçınmak

Birlik ve beraberlik ne kadar güç, kuvvet, dirlik, düzen, emniyet, asayiş, refah, kalkınma, zenginlik, sağlık ve mutluluk ise, tersi olan tefrika ve ihtilaflar, ayrılık, küskünlük, kavga ve kan dökmeler, karışıklık ve kargaşalar, karmaşalar o kadar üzüntü, keder, musibet, zulüm, zayıflık, mağlubiyet, anarşi, terör, geri kalmışlık, istibdat, hastalık, yokluk, kıtlık ve kara fakirliktir.

Hadislerde ifade edildiği gibi, cemmat rahmet, ayrılık azaptır.

Allah Teâlâ’nın  kudret eli daima cemaat üstündedir. Onlara destek verir, güç verir, kuvvetlendirir.

Bu ihtilaftan kaçınmak manasında İbn Mes’ud’un bir hutbesi şöyledir:

- Ey insanlar! İtaat ediniz, birlik olunuz. Çünkü birlik Allah’ın emrettiği ipidir. Cemaat içerisinde sizin hoşunuza gitmeyen, tek başınıza iken hoşunuza gidenden daha hayırlıdır. Çünkü Allah Teâlâ neyi yaratmışsa, onun için bir sonuç yaratmıştır, o da o sonuca varır. İslâm’da da bir cansızlık baş göstermiş ve kuvvetinin sona ermesi yaklaşmıştır. Bundan sonra artar ve eksilir, kıyamete kadar. Bunun alameti de fakirliktir. Öyle bir zaman gelir ki, fakir kendisine yardım edecek hiç kimse bulamaz. Hatta zengin malının kendisine kâfi gelmeyeceği telaşına kapılır. Hatta kişi kardeşine, amcasının oğluna gider, ister, buna rağmen kimse kendisine bir şey vermez. Hatta dilenci iki cuma arasında yürür, dilenir, fakat kimse ona bir şey vermez. Bu durum olduğu zaman yerden şiddetli bir ses gelir. Her taraftaki insanlar, o sesin yalnız kendi bölgelerinden geldiğini zannederler. Sonra, yer Allah’ın dilediği kadar sükûnete kavuşur. Sonra yer içindekileri dışarı atar, ciğerpârelerini kusar.

Ona:

- Ey Eba Abdurrahman! Yerin ciğerpâreleri nedir? diye sordular.

İbn Mes’ud:

- Altın ve gümüşten damarlarıdır. İşte o günden kıyamete kadar hiç kimse, artık ne altından, ne de gümüşten faydalanamaz” dedi.(Heysemi, VII/328.)

Ebu Nuaym şu sözleri de o konuşmaya katmıştır:

- Sılayı rahimler kesilir, hatta zengin fakirlikten başka bir şeyden korkmaz. Fakir de kendisine lütufta bulunan hiç bir kimseyi bulamaz. Hatta kişi amcasının oğlu zengin olduğu halde fakru zaruretten şikâyet eder de ona hiç bir yararı dokunmaz.( Ebu Nuaym, Hilye, IX/249.)

Anlaşılan odur ki Müslümanlar kesinlikle birlik ve beraberliklerini dikkat ederek koruyacaklar, yersiz, gereksiz ve çirkin ihtilaflardan kaçınacaklardır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi