Kemal Öztürk

Kemal Öztürk

Jim Rogers: Batı medeniyeti çökecek

Jim Rogers: Batı medeniyeti çökecek

Fatih’te, salaş bir çay ocağındaydık önceki akşam. Tahta sehpaları yan yan dizip, üzerine de kağıt serip öyle sofra hazırlanmış. Ev sahibi olan arkadaşımız, yemekleri iki sokak aşağıdaki evinde kendi pişirecek, tencerelerle burada getirecek ve iftarı açacağız. Çaylar ve içecekler salaş çay ocağından, ekmek kadınlar pazarındaki taş fırından. Tatlı iyi bir yerden. Durumumuz muhteşem.

İNSANLIĞIN HALİ NE OLACAK GÖZÜM?

Bizim eski ekip iftarı. Beyazıt meydanında polisten dayak yediğimiz günden beri, genelde yiyeceğimizi paylaşıyoruz!

Aramızda üniversitede hoca olan da var, sivil toplum yöneticisi olan da. Yazar olan da var, iş adamı da. Kalabalığız. Ortak özelliğimiz ise bitmeyen ve sönmeyen bir dert var içimizde.

‘Memleketin hali ne olacak?’ sorusunu geçtik. İslam dünyasının hali ne olacak sorusunu da bir kalem geçiniz. İnsanlığın hali bizim derdimiz oldu. O salaş çay ocakları, o tahta tabureler dile gelse, Oblomov’dan, Toynbee'den, İbn Haldun’dan, Enver Paşa’ya, dilim dilim bunları nasıl yuttuğumuzu anlatsa.

Derin bir insanlık krizi içinde olduğumuza dair ortak bir kanaatimiz var. Birikmiş bir negatif enerji, bir huzursuzluk, bir depresif durum yaşıyor insanoğlu. Bunu nasıl aşarız? Malatya tava yemeğine ekmek batırıp, bunu tartışıyoruz.

Üçüncü dünya savaşı ya da çok büyük bir kriz yaşanmadan bu negatif elektriğin boşalması, insanlığın rahatlaması mümkün değil diyor bizim baş komplocumuz. Daha uçuk öneriler de var ama yazamam. Krizin merkezi ise Batı medeniyeti. Oradan kaynaklanan bir tıkanma yaşıyor insanlık.

JİM ROGERS SANKİ FATİH’TEYDİ

Son demli çayı içip, sahura yakın masadan kalkıldığında, yaklaşık 25 yıldır bu sokaklarda ve bu çay ocaklarında akla hale gelmemiş fikirleri, teorileri, stratejileri ve idealleri paylaşan insanlar olarak mutluyduk. Lakin insanlığın durumu hala kötüydü.

Sabah olup da haberler için gazetelere baktığımda, şaşırdığım bir yorumla karşılaştım. Dünyanın en ünlü ekonomistlerden Amerikalı Jim Rogers, Bussines İnsider’a bir demeç vermiş: “Batı medeniyeti çökecek”.

Sanki akşam bizim Fatih'teki iftarda, tartışmalara katılmış gibi, o da Batı medeniyeti kaynaklı bir tıkanmanın olduğunu ve bu yüzden sistemin yakında çökeceğini söylüyor. Adam Çin’e yerleşmiş bile.

Jim Rogers yine dünyanın çok ünlü ekonomist ve fon yöneticisi George Soros ile uzun süre ortaklık yapmış, sonradan kendi işini kurmuş, aynı düzeyde zengin ve güçlü biri. Fikirlerini üniversitelerde ve medyada sık sık paylaşıyor ve oldukça da ses getiriyor.

BATI MEDENİYETİ NEDEN ÇÖKECEK?

Jim Rogers’in tezinin özeti şu:

‘Başta Amerika olmak üzere, dünyadaki borçlanma hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Bu nedenle devletlerin iflas ettiğini göreceksiniz. İzlanda gibi. Başka ülkeler de bu kez batacak. Batı medeniyeti çökecek. Hayatınız boyunca yaşayacağınız en büyük çöküş olacak’

Rogers’in teorisi, ekonomik bir iflasın üzerinden, Batı medeniyetinin çökeceği yönünde. Öyle okuması normal, zira kendisi ekonomist.

Ancak bence Batı medeniyetinin çöküşe geçmesinin asıl nedeni, yeni değerler üretememesi artık.

Modernizmin en güçlü argümanları ve kavramları olan, daha çok kontrol etmek (emperyalizm), daha çok kazanmak (kapitalizm), daha çok yayılmak (globalizm), artık Batı toplumunun en büyük belası oldu ve kendi halkını sömürüyor.

Ancak bu korkunç sistemin yerine de alternatif üretecek enerjileri ve zihinsel güçleri kalmadı. Çöküş bu nedenle başladı (bu konudaki detaylı yazılarım 07.02.20017, 23.02.2017).

Batı medeniyetinin köklerinde ve derinlerindeki sarsıntının şok dalgalarını ABD’de Trump’ın seçilmesi, İngiltere’de Brexit, Fransa’da ırkçı Le Pen’in oylarını iki katına çıkarması olarak okuyabilirsiniz. Ancak daha önemlisi, Londra’da camiden çıkan Müslümanlara arabasıyla saldıran beyaz Batılı gibi, tüm Batı toplumunun dipten gelen bir nefret ve öfkeyle hareket ediyor olmasıdır.

Tuhaf bir şekilde, Batı içine girdiği krizden yeni kavramlar ve değerler üreterek çıkacağına, fabrika ayarlarına geri dönüyor. İkinci Dünya Savaşı öncesi gibi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, antisemitizm, çok kültürlü ve çok dinli yaşama karşı nefret yükselişte.

Batı toplumu yıllardan beri biriktirdiği ya da baskıladığı tüm negatif duygularını ve enerjilerini dışarıya saçıyor. Şiddet, ayrımcılık, savaş, abluka, işgal, darbe…

Dünya, ne yapacağını şaşırmış, mutsuz ve huzursuz Batılıların savrulmalarının bedelini ödüyor.

BİR YIL İÇİNDE ÇÖKÜŞ OLACAK İDDİASI

Jim Rogers, Batı'nın çöküşünü mukadder gördüğü için Çin’e taşınmış ve çocuklarına Çince eğitim verdiriyor. Çöküş için tarih de vermiş. Bu yılın sonuna kadar hiç beklenmedik bir yerde, bir devletin iflas edeceğini, bunun da birçok iflası tetikleyeceğini söylüyor. Birkaç yıl içinde ise hayatlarında görmedikleri bir çöküş olacakmış.

Bizim Fatih’teki salaş çay ocağında biz bu bölümü geçmiştik. Ta Şubat ayında da yazmıştım. Asıl tehlikeli bölüme daha gelmemiş Rogers: Batı çökünce yerine hangi medeniyet geçecek? Kendisi Çin olduğunu zannediyor. Ancak Çin insani değer üretmez, sadece kötü bir kapitalizm taklidi yapar. O yüzden durum daha kötü aslında.

Bizim ekibin baş komplo teorisyenine göre, tüm dünyada büyük bir İslam yayılmacılığı olacak. Batı, ancak İslami değerlerle kendini kurtaracak. Bakmayın siz ona…

Eh bizim tabii Soros ve Jim Roger gibi milyon dolarlarımız yok ki, think tank kuralım, gazete çıkartalım da bu fikirlerimizi tartışmaya açalım. Bir, bu gariban sütunumuz var.

Ama o salaş çay ocaklarındaki fikirlerin ne kadar özgür ve ne kadar doğurgan olduğunu bilseler, inanın oraya fon ayırırlar.

Ancak bu fikirler Malatya tava, mercimek çorbası, kıymalı pide, tuzlu fıstık, Niğde Gazoz, demli çay olmadan asla doğmaz. Fon falan bozar bizi, istemeyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kemal Öztürk Arşivi