Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

ÖSYM hatasının cezasını gençler çekmemeli

ÖSYM hatasının cezasını gençler çekmemeli

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) öğrencilerin aldıkları puan ve tercihleri çerçevesinde kazandıkları okulları açıkladıktan bir süre sonra yeni bir açıklama yaparak puanların hesaplanmasında hata yapıldığı, bunun sonucu olarak daha önce bir üniversiteyi kazandıkları ilan edilen binin üzerindeki öğrencinin yanlış hesap sebebiyle kazanamadıklarını, buna karşılık daha önce kazanamadıkları ilan edilen bazı öğrencilerin bir okula girmeye hak kazandıklarını ilan etti. Böylece yapılan bir hata düzeltilmiş, hata sebebiyle açıkta kalmış öğrenciler bir okula yerleştirilmek suretiyle haksızlık giderilmiş olurken bu defa daha önce kazandıkları ilan edilen bazı öğrencilerden bazılarının açıkta kaldığı ifade edildi. Hemen belirteyim ki, olmasa daha iyi olurdu ama bazen her konuda hatalar olabilmektedir. Önemli olan hatanın düzeltilmesidir. ÖSYM de hatayı düzeltmiştir ama, yapılan hatada hiçbir dahli olmayan gençlerin dünyası yıkılmıştır. Daha önce bir üniversiteye yerleştirilme hakkı elde eden öğrenciler bu defa kapıda kalmışlardır. Bu öğrencilerin ciddi bir şok yaşadıklarını, ömür boyu gelmeyecekleri bir sarsıntı yaşadıklarını/yaşayacaklarını düşünüyorum. Bu bakımdan hata sonucu üniversite dışında kalan öğrencilerle ilgili hata düzeltilirken, bu defa başka bir grup gencin ve ailesinin dünyasının kararmasına yol açılmıştır. Bu bakımdan bu gençlerin içine düştükleri psikolojik çöküntüden kurtarılması gerekiyor. Hemen belirteyim ki, bu duruma düşen ne bir akrabam ne de bir tanıdığım söz konusu. Olaya sadece önce kazındınız deyip de sonra ÖSYM’nin hatası sonucu kapıda kalan gençlerin yerine kendimi koyarak olayı öyle değerlendirmeye çalışıyorum ki, çok ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Sanıyorum söz konusu hata sonucu beklemedikleri bir hayal kırıklığına uğrayan gençler bu durumdan kurtarılabilir. Yani, daha önce açıkta kalan öğrenciler okullara yerleştirilirken, hata sonucu açıkta kalan öğrencilerin de eski sonuca göre bir yerlere yerleştirilmesi mümkündür. Bunun için hiç kimseye haksızlık yapılmayacağı gibi, bu gençlere de keyf bağışlanmış olmayacaktır. O gençler hiçbir suçları yokken yaşadıkları sevinç ile hüzün arasında sıkışıp kalmışlıktan kurtarılmış olacaklardır. Böylece ÖSYM’nin hatasını bu gençler tek başlarına çekmiş olmayacaklar, yapılan hatanın telafisi için yeni bir formül aranacaktır.

Milli Eğitim Bakanı yerleştirme hatası konusunda soruşturma açıldığını açıkladı. Soruşturma sonucunda bu hataya kim ya da kimler sebep olmuş ise hesabını vereceklerdir. Ama soruşturma açılmış olması bir anda sevince boğulan ama ardından da hayal kırıklığına uğrayan gençlerin yaşadığının telafisi olmayacaktır. Bunun telafisi için ilgililerin formül bulması gerekiyor. Bu teklifime birileri kazanamadıkları bir sınavın kazandırılmış olmasının haksızlık olduğunu ileri sürebilirler. Şahsen olaya böyle yaklaşmak söz konusu gençlerin içlerinde kopan fırtınayı anlamamak olduğunu düşünüyorum. Hatanın ortaya çıkışında gençlerin bir payı olmadığına göre hatanın yapanlar tarafından düzeltilmesi ne kadar doğru ve gerekli ise hakları yenilmişlerin haklarının iadesi kadar önce kazandın, ardından da kazanamadın ama biz yanlış hesap yapmışız demek yerine önce kazandığı ilan edilen gençlerin de üniversiteye yerleştirilmesi devletin fonksiyonuna uygun düşer diye düşünüyorum. Teklif bizden, konu üzerinde düşünmek ise ilgililere düşüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi