Yusuf Kaplan

Yusuf Kaplan

Sivas’ta tarihî bir toplantı

Sivas’ta tarihî bir toplantı

Sivas’ta Arifan Külliyesi’nde bu hafta sonu tarihî bir toplantı düzenlendi. Anadolu Âlimler Birliği, ilk genel iştişare toplantısını yaptı: İslâm’ın, İslâm dünyasının ve ülkemizin karşı karşıya olduğu tehditleri ve çıkış yollarını ülkemizin dört bir tarafından gelen ilim ve fikir adamlarıyla masaya yatırdı.

Bir yandan Ehl-i Sünnet omurgaya yapılan saldırıların sistematik olarak arttığı, öte yandan genç kuşakların İslâm’la ilişkilerinin artan sefih sekülerleşme biçimleri nedeniyle hızla zayıflama temayülü gösterdiği bir zaman diliminde Ömer Faruk Akkaya Hoca elini taşın altına koydu ve ülkemizin belli başlı ilim ve fikir adamlarını ilk defa böyle bir toplantıda bir araya getirdi.

Toplantıya bu meseleler üzerinde kafa patlatan önde gelen siyaset adamlarımızdan Metin Külünk’ün de katıldığını, katkıda bulunduğunu, alınan kararların takipçisi olacağını açıkça beyan ettiğini de hatırlatmak isterim.

Bu arada bu organizasyonun Emmioğlu Grup, Fimar Holding, Akın Kuruyemiş ve Sivas Valisi Davut Gül’ün desteğiyle gerçekleştirildiğini, kendilerine teşekkür edilmesi gerektiğini vurgulamak bir hakşinaslık olarak görülmeli.

***

Şimdi, toplantıda alınan kararların -ham hâlini- burada maddeler hâlinde -kendi kalemimle- özetlemek ve sizlerle paylaşmak istiyorum…

1.Medreselerin ve ilâhiyatların müfredatları, İslâm’ı tehdit eden ideolojiler dikkate alınarak yeniden tanzim edilmelidir.

2.Ehl-i Sünnet, herhangi bir mezhebin ve meşrebin adı ve karşılığı değil İslâm’ın kendisi ve medeniyetimizin omurgasıdır. Bu omurganın çökertilmesini amaç edinen küresel bir proje devrededir. Bu konuda sessiz kalınamaz.

3.Diyanet teşkilatımız, ilâhiyatlarımız, medreselerimiz, cemaatlerimiz ve STK’larımız Ehl-i Sünnet akîdesi konusunda halkımızı şuurlandıracak köklü ve etkili faaliyetler yapmalıdır.

4.İslâm’ın doğru anlaşılması için kadîm müfredatımız gün yüzüne çıkartılmalı; karşılaştığımız küresel sorunların çözümünü önerecek ilim, irfan ve hikmet sütunları üzerinde yükselen İslâm medeniyetinin eğitim kurumları incelenerek, önümüzü açacak öncü kuşaklar yetiştirecek güçlü, köklü, ufuk açıcı bir maarif sistemi ve müfredatı geliştirilmeli.

5.Zaman zaman toplumu bilgilendirici toplu fetvalar yayınlanmalı.

6.Medreseler hakkında yasal düzenlemelerin yapılması, medreselere resmiyet kazandırılması acil bir husustur.

7.Fitne-fesat çıkaran kişilere cevap vermek yerine gündemi kendimiz oluşturmalıyız.

8.İlâhiyatlar, medreseler ve çeşitli ilmî kuruluşlar arasında işbirliği artırılmalı, müşterek ilmî faaliyetler düzenlenmeli, bunun için çeşitli alanlarda ilmî ekipler oluşturulmalı.

9.Kitap okuma listeleri hazırlanmalı. Tavsiye edilen kitaplar her seviyeye göre şekillendirilmeli.

10.FETÖ, Kelime-i Tevhid’in ikinci kısmı olan “peygamberimizin risaletini” kabul etmeyenin ehl-i necat olduğunu ifade etmiştir.Bu nedenle İslam’ın temel itikâdî umdelerini reddetmiş olmaktadır. Bu, küfürdür.

11.FETÖ’nün akidevî ve amelî açıdan tahribatlarının hükmü açıkça beyan edilmeli. Bu yapı’nın tarifi doğru yapılmalı ve hükme bağlanmalı. Bu nedenle bunlara cemaat ıstılahı kullanılmamalı. Bunların meselâ Moon kültü gibi bir kült olduğu ilan edilmeli.

12.FETÖ’nün düşmanlarımızın bir maşası ve bir nifak hareketiolduğu beyan edilmeli ve bu ciheti ile halka anlatılmalı.

13.FETÖ sebebiyle samimi kurumlar, oluşumlar ve cemaatler itham edilmemeli.

14.Ehl-i Sünnet omurgayı tahrif ve tahrip eden muhalif mevcut kişi ve gruplara dair iş işten geçmeden raporlar hazırlanmalı, halka ulaştırılmalı, gerekli önlemler alınmalı.

15.Şuurlu, mütevazi ama özgüveni yüksek, dertli, düşünen, araştıran, ahlâklı ve idealist bir genç neslin yetiştirilmesi için her alanda bütün imkânlar seferber edilmeli.

16.Geleceğin medyası sosyal medya. Sosyal medya ihmal edilmemeli, bütün dünya ölçeğinde, çeşitli dillerde, etkili ve faydalı bir şekilde kullanılmalı.

17.Sanata, edebiyata ve estetiğe ehemmiyet veren faaliyetler yapılmalı.

18.Kaliteli eğitim, şuurlu eğitim ve ahlaklı eğitim esası ile eğitim sistemimiz yeniden tanzim edilmelidir.

19.Okullarda, kurslarda ve çeşitli alanlarda eğitim veren eğitimciler eğitilmeli, bu konuda özel çalışmalar yapılmalı.

20.Şehirlerde, siyasetçiler, âlimlerden oluşan danışmanlar edinmelidir. İlim erbabı, tebliğ dışında kesinlikle siyasetçilere dünyalık menfaatler ile yaklaşmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Kaplan Arşivi