Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Narsist eşle yaşamak

Narsist eşle yaşamak

Eğer bir narsistle evliyseniz meşakkatli bir yolu kat etmek zorundasınızdır. Zira narsist kişinin dünyasında size ayrılmış bir alan yoktur. O sadece kendisi için yaşamakta ve dünyanın kendi yörüngesinde döndüğüne inanmaktadır. Bu kişinin empati yeteneği zayıf olduğundan karşı tarafa verdiği tahribatı anlayamaz, duygularınızı dile getirdiğinizde ise tepki göstererek sizi alt etmeye hatta sizden intikam almaya kalkar. Narsisizm ben-merkezliğin simgesidir. Narsist eş, başarıdan başarıya koşan biridir ve bu kişiden çevresinde övgü ile bahsedilmektedir. Aşırı hırslı olduğundan bütün enerjisini başarıya yatırmıştır ve belki de büyük başarılar elde etmiştir. Yenilgiye uğradığında ise sizi tek taraflı olarak suçlamaya ve kendini temize çıkarmaya çalışacaktır. Çünkü ona göre kendisi kusursuzdur, biriciktir ve hayatın merkezindedir.

Evliliğinizin ilk günlerinde eşiniz size değer verdiğini ifade edecek, sizin gururunuzu okşayacak ifadeler kullanıp hayranlığınızı kazanacaktır. Fakat vakit ilerledikçe her şeyin ters yüz olduğunu göreceksiniz. Artık ikili ilişkilerde daha önceki kişi gitmiş yerine bir başkası gelmiştir ve siz bu kişiyi tanımakta zorlanmaktasınızdır. Sizden sürekli övgü beklerken sizi acımasızca eleştirmektedir. Bir konuda haksız olsa dahi haklılığını ispat etmeye çalışmakta ve her zaman kendi isteğinin olması için direnmektedir. Siz artık eşinize olan hayranlığınızı dile getirmek ve onu övmekle görevli pasif bir kişisinizdir. O ise sizin her şeyinizden kuşku duymakta ve bütün yaşamınızı bir dedektif gibi mercek altına almaktadır. Kendisine iyi davrandığınızda bundan memnuniyet duyacağı yerde altında ne yattığını araştırmakta ve sizi değersizleştirmek için eleştiri yağmuruna tutmaktadır. Onunla birlikte vakit geçirdiğiniz halde kendinizi yalnız ve dışlanmış hissedecek ve çıkmaz bir sokakta dolaşıp duracaksınız. Bir zaman sonra sizin ona verdiğiniz değerin önemi kalmayacak zira siz zaten avlanmış bir balıksınız. Eşiniz artık başka kişilerin onayını almak için harekete geçecek ve sizi aşağılamaya devam edecektir.

Narsist birey yalnızlık, kopukluk ve kaygıları ile başa çıkmak yerine hatalarını savunmaya ve kendini haklı çıkarmaya çalışır. İşler onun istediği gibi gitmediğinde öfke patlamaları yaşar ve sesini yükseltip ortamı terk eder. Sürekli olarak onay, ayrıcalık ve iltifat peşinde koşarken sizin neler hissettiğinizi önemsemez. Narsist insanlara ihtiyacının olmadığını düşünür o yüzden çevresindeki kimselere güvenmekte güçlük çeker. Ona göre iyi insan yoktur, herkes onun kuyusunu kazmak için beklemektedir. Hayallerini hep başarıdan yana çevirmiştir, güç, rekabet, haklılık ve ihtişamlı bir hayata ulaşabilmek için en yakınındaki kişileri dahi bir kalemde silip atar. Kendini hayatın merkezinde görse de yalnız ve kopuk bir hayat yaşar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi