Yiğit Bulut

Yiğit Bulut

“Yerleşik düzen” nedir?

“Yerleşik düzen” nedir?

Birkaç gündür aklımda şu soru var; yıllarca küresel arenalarda “Türkiye’nin sahibi gibi” dolaşanlar şimdi neredeler? Sahi nerede onlar! Türkiye’ye “seçilmemiş SÜPER BAKAN atayanlar ve içeride medyalarıyla bağrına basanlar”! KENDİLERİNE “SAHİP” YANİ “ESTABLİSHMENT” DİYENLER! 

BU NOKTADA SORUYORSUNUZ; Türkiye’de establishment yani YERLEŞİK DÜZEN var mı?

Sevgili dostlar, VARDI...1946 SONRASI HEP OLDU ama son durumu hakkında birlikte yorum yapmak daha doğru..

Sevgili dostlar, Türkiye’nin 1938-2003 arasında yaşadığı bütün sorunların temelinde tek bir gerçek var; “güçsüz hükümetler, kudretsiz Başbakanlar ve karşılarında GÜÇLÜ BİR YERLEŞİK DÜZEN”!

Daha açık yazayım; kendilerini “Establishment” olarak tanımlayanlar ve onların HALKIN SEÇTİKLERİNE “yönetimi” vermeme ısrarı ve attıkları adımlar... Aslında denklem çok zor değil; ülkeyi kendi tasarruflarında sananlar o kadar “dibe doğru kök” salmışlardı ki; bu yapının beslenmesi için ülkeyi yönetenlerin onlar kadar dibe doğru uzanmadan havada kalmaları gerekliydi ve 1946-2003 arasında da tam istedikleri gibi oldu...Establishment-Anglo-Sakson destekli “siyasi yapı” nasıl ortaya çıktı !

Bu noktada geçmişe dönün bakın; ortalama ömrü 1.5 yıl olan hükümetler ve güçsüz koalisyonların kudretsiz Başbakanlarına hükmeden GÜÇLÜ YERLEŞİK DÜZEN! Patronlara “biat eden” bakanlar, başbakanlar... Bunları görmedik mi? Fazlasını gördük... Bizler “oy verdik, seçtik” ama sistemin ürettiği güçsüz hükümetler, “bizim verdiğimiz oya”, O DERİN YAPININ KARŞISINDA DURARAK,  asla sahip çıkamadılar! SİSTEM GÜÇSÜZ KALMALARI ÜZERİNE KURULMUŞTU !

ŞİMDİ KRİTİK TESPİTİ YAPALIM; SON 10 YILDA “YERLEŞİK DÜZEN” GÜCÜNÜ “HALKIN İREDESİNE” İSTEMEYEREK TESLİM ETMEYE BAŞLADI VE BU “GERİ İADE” SÜRECİ HALEN DEVAM EDİYOR. VE EN ÖNEMLİSİ SİSTEM DEĞİŞTİ VE “KOALİSYONLAR DÖNEMİ” KAPANDI!

Sonuç: Türkiye’nin özellikle 1946 sonrası nasıl soyulduğunu, nasıl “seçilmeyen odaklar” tarafından 2003’e kadar yönetildiğini araştıran, analiz eden biri olarak diyorum ki; “Establishment” kılıklılar ve onların beslemeleri tarafından ortaya atılanlara takılmadan yolumuza devam edeceğiz! Amaçları çok açık; eskisi gibi yönetsinler, paylaşsınlar, Halk ses çıkaramadan seyretsin! BİTTİ O DÖNEM !

Önemli not : Türkiye’de son 60 yılda petrol, gaz çıktı veya birileri “Apple’a, Samsung’a, Microsoft’a rakip olacak” adımlar attı da, BİZLER mi kaçırdık?Çıkmadı, kaçırmadık, atlamadık...Peki o zaman soralım; bugün gördüğümüz “camlı binaların içindeki dünya çapındaki servetleri” bu arkadaşlar yani ESTABLISHMENT nasıl elde etti? Tek bir cümle ile özetleyeyim; Türkiye, 1946-2003 arasında 2.5 trilyon dolar, 1980-2003 arasında 1.5 trilyon dolar faiz ve anapara ödedi... Kime? O “Establishment” diye dolaşan “biz çok büyük işler yaptık” diyen arkadaşlara...HALKIN PARASIYLA HALKIN İRADESİNE HÜKMETE DÖNEMİ “DIŞARIDAKİLER” VE “İÇERİDEKİ UZANTILARI” İÇİN BİTTİ !

YAŞASIN GÜÇLÜ, BÜYÜK. CİHANŞÜMUL TÜRKİYE...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yiğit Bulut Arşivi