Sibel Eraslan

Sibel Eraslan

'Türkiye'nin ruhu'

'Türkiye'nin ruhu'

Olması ve durması gerektiği yerde, sessizce, kararlı ve sabırla durur bizim insanımız. Saraçhane'de 15 Temmuz Şehitlerinin isimleri yazılı. O kadar içten, o kadar temiz, karşılıksız, duru, sağlam ve sessiz ki bekleyişleri... Bu güzel duruşları, onları birer isim olmaktan çıkartıp, birer gaye, birer dua, birer kalp ferahlığına dönüştürüyor. Sonra yoldan geçen diğer sessiz ve isimsiz insanlar geliyor isimlerin yazılı durduğu duvarın önüne. Ellerini açıp dua ediyorlar 15 Temmuz gecesi bize vatanımızı bağışlayanlara. Sonra yollarına devam ediyorlar. İşçiler, öğrenciler, garsonlar, seyyar satıcılar, öğretmenler, memleketten yeni gelmiş nineler, dedeler, hastalar, her yaştan insanlar... Sahabi Eyyüp Sultan hazretlerine nasıl ihtiram ediyorlarsa, öylece... Çanakkale Şehitliğine, Edirnekapı'daki şehitlere nasıl sevgi duyuyorlarsa öylece... Türkiye'nin Ruhu, Bedir Gününü, Çanakkale'den 15 Temmuzlara bağlayan minnet dolu bu aşkla ifade edilebilir...  

***

Türkiye'nin Ruhuifadesi, Mustafa Şahin Beyefendiye ait. Yüksek tahsil için Türkiye'den ABD'ye giden akademisyenlerin Erdoğan Gürmen Beyefendi öncülüğünde kurdukları 30 yıllık ''Wisdom'' (hikmet) Grubu, 11 yıllık vakıf geçmişiyle, adeta "Amerika'daki Türkiye" görünümünde. Her yıl, mensupları, öğrenci ve öğretim üyeleriyle, yazar, düşünür ve gönüllüleriyle düzenledikleri toplantıları oluyor. Bir tür içe dönerek, okuma, düşünme, kalbe ve vicdana yöneliş, gönlü tefekküre açış imkanı... Tefekkür bir sığınak, modern hayatta maruz kaldığımız tüm saldırılara karşı, insanın kalbine, vicdanına, inancına dönmesi.. Tabiri caizse etkin ve muharrik bir inziva... Nitekim hem dostların buluşması, hem eğitim seminerleri ile ihya hem de münazaralarla katılım sağlayan çoğulcu bir içeriği oldu bu seneki toplantının...

Wisdom Grubu'nun çalıştayı dolayısıyla New York'taydık. Mustafa Şahin, Dr. Mustafa Şen, Prof. Mustafa Özel, Prof. Kudret Bülbül ile birlikte "Küresel Çağda Hikmet Arayışları" başlığında önemli sunumlar gerçekleşti.Mustafa Şahin Türkiye'nin Ruhu başlıklı konuşmasında adeta bir izsürücü mahiyetinde tarihten bugüne varoluşumuzun sırrına talipti, Türkiye, sınırlarından ibaret değildir bir ruhu vardır dedi gençlere. Mustafa Şen, ömrünü adadığı Cihannüma bir gençlik rüyasından söz etti, gençliğin sahhaflardan başlayıp bugünün sosyal medyasında süren evrimini masaya yatırdı. Prof. Mustafa Özel, küresel çağda ve muhasara altında yapmak zorunda kaldığımız muhasebeye davet etti bizleri. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof.Kudret Bülbülise, yurtdışındaki duruşumuz ve istikametimiz konulu, Batı, Göç ve Müslüman kimliği eksenli önemli bir sunum yaptı. Daha evvel Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar bünyesinde de değerli bir yol haritası çıkartmıştı. Bilgin Erdoğan islamofobi karşısında takınmamız gereken tavra dikkat çekti.

Amerikan iş dünyası ve siyaset arenasının yakından tanıdığı Murat Güzel de Pocono Manor'daki çalıştaydaydı. Hem iş dünyasında hem de Amerikan siyasetinde varolabilmenin kodları üzerinde deneyimlerini paylaştı Murat Bey. Amerika'da etkin senatör ve vekillerle yaptığı görüşmelerde Arakan'daki insani drama dikkat çekmişler, insani yardım mahiyetinde atılan adımları aktardı. Kemal Birtek ve İslam Doğru var güçleriyle koşturanlardandı, sağolsunlar. 

Özellikle FETÖ üst düzey terör mensuplarının sığınağı haline gelen Amerika'da, hem Türkiyeden gelen işçi ve öğrencilerin üzerinde hem de paralel ihanete ortak olmayan Türk işadamları üzerinde menfi baskı daha yoğun hissediliyor.  

Ne yazık ki çalıştayın başladığı gün, ABD'nin vize yasağı haberini aldık. ABD NATO müttefiki olan Türkiye'ye karşı bu orantısız ve düpedüz ''yaptırım'' olan uygulamayı niçin başlattı? PKK ve PYD'yi uluorta silahlayan, FETÖ terör örgütünün her türlü destek ve yataklığını üstlenen ABD, nasıl bir gelecek öngörüyor... Geçen hafta Rus elçilik ve misyon binalarına yönelik, kapı kırmalara kadar varan baskınlar sonrasında bile vizeler iptal edilmezken... Türkiye'nin İdlib'de meşru müdafa hakkını kullanacak oluşu mu ABD'yi rahatsız ediyor... Yoksa masum halk üzerine tank süren darbecileri koğuşturuyor oluşu mu... Buradaki diplomat ve gazetecilerle yaptığım görüşmelerde John Bass faktörüne dikkat çekiyorlar. John Bass ve Amerikan Dışişleri cephesi, Trump'a açık muhalefetleriyle biliniyor. Türkiye'yi bu şekilde karşılarına alacak yaptırımın arkasında, kendi kozlarını paylaşıyor olduklarını da unutmamak gerek. Hasılı kelam FETÖ kendi başlarına da bela olmuş halde.

Türkiye, kendi yolunda azimle yürümeye devam eder, çünkü bu yol Türkiye'nin varoluş yoludur. Ruhudur.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sibel Eraslan Arşivi