M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Kaç çeşit muhalefet vardır?

Kaç çeşit muhalefet vardır?

1, Olumlu muhalefet, yıkıcı muhalefet.

2. Vatansever muhalefet, hain muhalefet.

3. Hikmetli (bilge) muhalefet, deli ve dengesiz çılgın muhalefet.

4. İlmin, irfanın, kültürün ışığında yapılanı; cahil ve bedevî muhalefet.

5. Mantıklı akıllı muhalefet, mantıksız akılsız muhalefet.

6. Delilli, senetli sepetli, belgeli, doğru bilgilere dayanan sağlam âdil muhalefet; işkembeden yapılan mesnetsiz çürük zâlim muhalefet.

7. Yaygarasız sakin vakur efendice muhalefet; yaygaracı, gürültücü, şamatacı, farfara, soytarı, şarlatan muhalefet.

8. Beyefendili, hanımefendili, insaf buyurunuzlu kibar ve asil muhalefet; ulan ben senin bilmem neni bilmem ne ederimli serseri, külhanî, küfürlü, salyalı, hezeyanlı, rezil muhalefet.

9. Şiddetsiz muhalefet; Mecliste yumruk ve çifte atan, yaka yırtan, burun kemiği kıran, kan akıtan aşırı öfkeli terörist deli dana muhalefet.

10. Kibar medenî muhalefet; hoyrat ve kaba bedevî muhalefet.

Bendeniz yirmi çeşidini buldum, ilaveler yapılabilir.

***

Gençliğimde Kırşehir milletvekili Osman Bölükbaşı vardı. Partisinin Meclis ’teki tek milletvekili idi. İçinde belgeler ve dosyalar olan çantasıyla Meclis kürsüsüne çıktığı zaman son derece güçlü, mantıklı, etkili muhalefet yapardı.

Adnan Menderes ondan çok yılmıştı. Kurtulmak için Kırşehiri vilayetlikten çıkartmış ilçe yapmıştı.

***

Osmanlının son devir büyük düşünürlerinden Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi beyin “Muhalefetin İflâsı” isimli küçük bir kitabı var. İçi, o zamanın politikası ile ilgilidir, mühim olan başlığıdır.

***

Türkiye demokrasi sistemi ile idare ediliyor. Demokrasilerde muhalefet şarttır. Kötüsü, çürüğü, yıkıcısı olacağına sağlamı, vasıflısı, hayra yönelik olması yeğdir.

***

Adama kebapçıya gitmiş, yemekten sonra şöbiyet tatlısı istemiş, garsona “üzerine kaymak koyun” demiş. Duyunca çok ayıpladım. Şöbiyetin içinde zaten kaymak var, bir de üzerine ilave ettirmek görgüsüzlüktür.

İskender kebabının yanında ayran veya cacık istenmez. O kebap zaten yoğurtludur.

***

O adamcağız gurme değildir, pisboğazın tekidir.

***

Tıp ilmi çok faydalı bir ilimdir. Gerçek tıp ve gerçek doktorlar hastalara hizmet eder… Madalyonun arka tarafında tıp mafyası ve çeteleri vardır. Kötü doktorlar hastaları perişan eder. İlaç sanayii nam ve hesabına çalışan, hiç lüzumu olmadığı halde hastalara ilaç tükettirenler tıp eşkıyasıdır.

***

Liseli ve üniversiteli gençlere: Osmanlıca bilmiyorsanız, öğrenmek için hemen (hiç vakit kaybetmeden) MEB ’in parasız Osmanlıca kurslarına yazılınız. Az Osmanlıca bilenler ise, ilerletmek, iyi bilmek için gece gündüz çalışmalıdır.

***

Kendine yetecek, kendisini kurtaracak derecede ilmihal bilmeyen Müslüman yarı Müslümandır. Herkes, doğru ilmihal bilgisine ve kültürüne sahip olmak için harekete geçsin..

***

Kendini beğenen, zatını dev aynasında gören, lâ yuhti (hata etmez) olduğunu sanan o heriften uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

***

Beş vakit namaz kılan ama hiç camiye gitmeyen, cemaate katılmayan bir Müslümana: İmamı, ardında namaz kılınabilecek gerçek bir hoca olan bir camiye hiç olmazsa arada bir gidiniz ve cemaatli olunuz.

***

Kemalist bir ilahiyatçı imamlık yapsa, onun arkasında namaz kılınır mı? Diyanet’e sorsam, fetva verirler mi?

***

Birine: Başı açık imamlık yapıyorsun, senin ardında cemaat olmam.

***

Haddinden fazla yememek şartıyla kepekli ekmek zayıflatır. Zayıflamak için hiç ekmek yemeyen, telafi için iki porsiyon yemek yiyenlere şaşılır.

***

Hela ibriği zihniyetliler islamî hizmet yapamaz.

***

Tasavvuf ve tarikat dünya, mal, para bağımlığından kurtarmaya çalışır. Dünya para mal zenginlik konfor lüks hayat delilerinin sufiliğine ve dindarlığına gülünür.

***

Gerçekten muhtaç fakir ve miskinlere yardım ederek kaza ve belalara karşı manevî sigorta yaptırıyor musun?

***

Yükseklerdeki bir zata: Elektrikler kesilse, yahut asansör bozulsa, 18’inci kattaki o lüks ve müzeyyen süper dairenize nasıl çıkacaksınız?

***

O mütevazı aile, bahçe içinde tek katlı ahşap bir evde oturuyormuş. Büyük bir zelzele olursa o ev yıkılmazmış.

***

Sen kendini iyi Müslüman sanıyorsun ama bundan iki yüz sene önceki Müslümanlar seni görseler, bırak dindarlığı, sana Müslüman bile demezler.

***

Paraya endeksli din hizmetleri bu kadar olur.

***

Birine: Verdiği sözü tutmamanın münafıklık alameti olduğunu biliyor musun?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi