M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Bazı Öğütler

Bazı Öğütler

*İMANLI olduğun halde ihlasla, sırf Allah rızası için iyilik yap. Yaptığın iyiliğin ödülünü kat kat alırsın. Ödülünü hem dünyada hem ahirette alabilirsin. Ahirette verilmesi senin için daha hayırlı ve kârlıdır.

*İyiliği ödül almak için yapma. Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle yap. O, Ekremü’l-ekremîndir.

*Allahtan kork, kötülük ve zulüm yapma. Zalim, öncelikle kendine zulm etmiş olur.

*Biri sana zulm ederse, sesini çıkartma, zalimler er veya geç sille yer. Acıdığından dolayı, zalimin çok büyük bir sille yemesini istemiyorsan, fazla değil, azıcık itiraz et.

*Ulu nimet ekmeğe çok hürmet et, onu aziz bil.

*Şuurlu, aydın , mürüvvetli Müslüman ol; yobaz, fanatik, militan, holigan olma.

*Yaşamak için yemeyip de, yemek için yaşayan bir kimse isen, namaz kılsan da, oruç tutsan da iyi Müslüman olamazsın.

* Yemeğinin bereketli olmasını ve az yemekle doymak istiyorsan, başlarken Besmele çek, bitirince Elhamdülillah de.

*Kanaat tükenmez bir hazinedir. Kanaatli yaşa, israf etme.

*Yemek seçme, önüne gelen her helal ve sağlıklı yemeği ye.

*Bir simit, biraz peynir, yarım domates ve yarım elma… Bunu büyük bir ziyafet bil. Sakın küçümseme, beğenmezlik etme. Nimeti ve rızkı beğenmemek nankörlüktür, günahtır, isyandır. Böyle yapan alçaktır. Sen onlardan olma.

*Yenen, yenilebilen hiçbir helal yemeği için ben bunu sevmiyorum, ben bunu yemem deme. Patates, yeşil mercimek yemeğini büyük ziyafet bil.

*Kalem kelimesi Kur’an-ı Kerim’de geçiyor. Kalem çok değerlidir. Cebinde güzel ve kaliteli mürekkepli bir dolmakalemin olsun. Cep telefonuna ne vermiştin? Kalemin ondan aşağı olmasın.

*Pahalı ve lüks saatiyle övünmek beyinsizliktir, sen bunu yapma.

*Faydalı ve doğru ilim sahibi ol. Sadece ilim yetmez, onun yanında irfan sahibi ol. O da yetmez, hikmetli bir Müslüman ol. İlim, irfan, hikmet işte bu üçü seni yükseltir ve değerlendirir.

*Ehl-i Sünnete uygun doğru ilmihal bilgisi edin. Bu bilgileri ezberle. İmanın altı şartı, İslamın beş şartı, Allahın on dört sıfatı, Peygamberlerin beş sıfatı… Bunlar gibi öğrenilmesi gereken bilgilerin cahili olma.

*Dinsiz, densiz, ahlaksız, serseri, sahtekâr, it, uğursuz, şerir, şaki, bencil kimselerle dost ve arkadaş olma. Salih, ahlaklı, faziletli, mürüvvetli, efendi kimselerle dost ve arkadaş ol.

*Açıkta, açıkça, küstahça, meydan okurcasına büyük günah işleme.

*Kendi seviyendeki kimselere imamlık yapacak kadar fıkıh ve kıraat öğren.

*Fırka-i Nâciye Ehl-i Sünnet ve Cemaat dairesi içinde kal; bid’atlerden, sapıklıklardan uzak dur.

*İcazeti olan gerçek ve kâmil bir mürşid bulursan, nasibin varsa ondan el al, ona intisab et. Onun nasihatlerini dinlersen Mevlânı bulursun. Sakın sahte bir şeyhe intisab etme. Edersen belanı bulursun.

*Bütün önemli işlerde ehil ve güvenli kimselerle istişare et, ehil ve güvenli olmayanlarla istişare etme.

*Her gün en az yarım saat, İhyâu Ulûmi’d-Din gibi faydalı ve sağlam bir din kitabını dikkatle oku. Öğrendiğin faydalı ve kurtarıcı bilgileri hayatına uygula.

*Gururdan, kibirden, kendini beğenmekten uzak dur, mütevazı ve alçakgönüllü ol.

*Meskende, dekorasyonda, yazlıkta, yeme içmede, giyim kuşamda, konaklamada israftan (saçıp savurmaktan), lüksten, ihtişamdan kaçın. Mütevazı, orta halli, alçak gönüllü ol.

*Bir camiin önünden geçerken ezan okunmaya başladı… Zarurî ve âcil bir işin yoksa, camiye gir, o vaktin namazını cemaatle kıl. Namaz konusunda cemaatli ol, cemaatsiz olma. Farz namazların erkek Müslümanlar için cemaatle kılınması gerekir.

*Ehliyetin ve liyakatin yoksa başkanlıklara, makam ve mevkilere, memuriyetlere, hizmetlere talip olma. Sen talip olmadın, matlup (istenen) oldun, liyakatin ve ehliyetin yoksa yine kabul etme.

*Her olağanüstü hali keramet sanma. Keramet ile istidracı ayırt edebil.

*Allahtan firaset iste, firasetli olmak için gereken sebep ve vesilelere tevessül et.

*Allaha karşı ihlaslı, yaratıklara karşı adaletli ve merhametli ol. Ben ihlaslıyım deme. Böyle demek ihlası giderir.

*Okur yazar Müslüman ol. Anadili yahut kültür dili Türkçe olan bir Müslüman, mesleği ne olursa olsun mutlaka Osmanlıca bilmelidir. Sadece Latin yazısıyla okur yazar olamazsın.

*Din sömürücüsü yobazların, soytarıların, hokkabazların, şarlatanların, üç kağıtçıların, tokatçıların, karmanyolacıların, yankesicilerin tuzaklarına düşme, kaz gibi yolunma, inek gibi sağılma. Bir delikten çıkan zararlı mahlûk tarafından ikinci defa sokulma. Gözünü aç, uyanık ol.

*Sen övülmekten hoşlanmadığın halde, düşmanların senin faziletlerini kabul ve tasdik edip seni övsünler.

*Dünya hayatı sınavında sana hayırlı başarılar diliyorum.

*Ümmet şuuruna (bilincine) sahip ol; cemaat tarikat parça grup holiganlığından ve fanatizminden uzak dur.

*Şeyhi icazetli gerçek şeyh ise, tarikat hak ise tarikatli olmak iyidir. Tarikatçi olmak kötüdür.

*Zamanın İmam -ı Kebirine biatli ol. Böyle bir imam yoksa, imam ve biat şuuruna sahip ol, biatsiz kaldığına üzül.

*Âhir zaman alametlerini öğren ve hazırlıklı ol.

*Büyük kıyametten önce küçük kıyametler kopacaktır. Bunlara karşı hazırlıklı ol.

*Allahtan yardım istiyorsan, öncelikle sen kendine yardım et. Sahih bir itikada sahip olarak, sabr ederek, beş vakit namaz kılarak, oruç tutarak, dosdoğru zekat vererek, salih ameller işleyerek, Allahın rızasını kazandıracak iyi işler işleyerek, büyük günahları işlemeyerek… *Günü gelince mutlaka öleceksin. Ölüm senin kendi kıyametindir. Ona hazırlanıyor musun?

Yukarıdaki öğütlerin büyük kısmı, muteber din ve ahlak kitaplarında mevcuttur. Hayatım boyunca sohbetlerinden yararlandığım hocalardan, şeyhlerden, ziyalı Müslümanlardan da böyle nasihatler dinlemişimdir. Bu yazının fazileti bendenize ait değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi