Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Z KUŞAĞININ EŞ SEÇİMİ

Z KUŞAĞININ EŞ SEÇİMİ

Z kuşağı olarak tanımlanan günümüz gençleri, evlilik konusunda kişisel uyumdan ziyade maddiyat, makam ve mevki, güzellik gibi dış odaklı değerleri dikkate alıyorlar. Bu durum gençlerin evlenme sürecini geciktirmekle kalmıyor evlilik sonrası uyum sorununa da neden oluyor. Evlilik öncesi eş adayında güzellik ve maddiyat gibi kriterleri merkeze alangenç evlilik sonrası bu unsurların tek başına işe yaramadığını görüyor ve eşiyle çatışmaya başlıyor. Oysa evliliğin mutlu şekilde devam edebilmesi için eşlerin uyum içinde olmaları ve evliliğin getirdiği sorumluluğu paylaşmaları gerekir. Bunun için kişinin sabır, fedakârlık, paylaşım ve anlayış gibi değerleri kuşanması şarttır.

Eş adayları evlik öncesi, beklentilerini tanımlamalı ve bunu karşı tarafa ifadeedebilmelidirler. Aksi takdirde evlilik sonrası beklentiler çatışabilir ve fertler ortak bir noktada buluşma imkânı bulamayabilirler.

Z kuşağı evliliğin özgürlüğünün önünde bir engel olarak görüyor ve erteliyor. Oysa uzmanlar evliliğin kişinin bireysel ve sosyal yaşamına birçok noktada katkı sağladığını söylüyorlar:

1- Evli kişiler diğerlerine göre daha mutlu ve sosyal yaşamlarında daha başarılılar.

2- Evli kişilerde suç oranı diğerlerine göre daha az

3- Evli kişilerde depresyon ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar diğerlerine nazaran daha az görülüyor

4- Evli kişiler diğerleri ile kıyaslandığında yalnızlık ve anlam boşluğu gibi sorunlara daha az maruz kalıyorlar

5- Evli kişiler eşleri ve çocukları ile daha verimli ve daha huzurlu bir yaşam sürüyorlar.

6- Evli kişiler çocukları hayata hazırlarken, tecrübe kazanıyor ve karşılaştıkları sorunlarla daha rahat başa çıkabiliyorlar.

7- Evli kişiler, sevgi, saygı, ilgi, destek, güven gibi temel gereksinimlerini aile içi ilişkiler vasıtasıyla elde ediyor ve bu noktada bir açlık yaşamıyorlar.

8- Evli kişiler çocukları hayata hazırlarken bilgi ve tecrübelerini arttırıyor ve bunu hayatlarına taşıyabiliyorlar.

Allah’ın Resülü “evlenen kişi dininin yarısını korur, diğer yarısı için de Allah’a karşı gelmekten sakınsın” buyurmuştur. Evlenecek kişilere ise eş seçiminde dindar olanı tercih etmelerini tavsiye etmiştir. Zira evliliğin getirdiği ağır sorumluluğu taşımak için eşlerin fedakârlık, paylaşım, diğerkamlık, sevgi ve şefkat gibi ahlaki değerlere sahip olmaları gerekir. Bu değerler evlilik sürecinde eşlerin kullanacağı birer yol haritası olacaktır. O nedenle evlilik yaşına gelen çocuklarımızı evliliğe teşvik etmekle kalmamalı doğru eş seçimi konusunda da bilinçlendirmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi