Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yaşamak en temel haklarıydı

Yaşamak en temel haklarıydı

Geçtiğimiz günlerde “Dünya Kız Çocukları Günü” dolayısıyla bütün dünyada kız çocuklarının sorunları gündeme geldi. Bizler böyle bir günde, savaşın getirdiği yıkımı ağır şekilde yaşamış hatta tacize uğramış, sömürülmüş, yaşam hakları ellerinden alınmış mazlum kız çocuklarının sorunlarının gündeme gelmesini beklerken, sadece okula giden ya da gitmeyen kız çocuklarının istatistiki bilgilerine yer verildiği gördük.

BM verilerine göre yoksul ülkelerde kız çocuklarının büyük bir çoğunluğu eğitim alma imkânı bulamıyor. Peki, savaş ve katliamların devam ettiği ülkelerde bu mümkün olabilir mi? Zira kişinin güvenlik ihtiyacı her şeyin önünde gelir. Ortadoğu’da devam eden savaş ve işgaller insanların öncelikle can güvenliğini tehdit etmektedir. En temel ihtiyaçlarından dahi mahrum bırakılan bu çocuklar, üzerlerine yağan bombalardan nasıl korunabileceklerini, yaşamlarını nasıl sürdürebileceklerini düşünüyor ve bunun için her şeyi feda ediyorlar.

BM savaş ve işgallerin yoğun olduğu Afrika’da, Asya’da ve Ortadoğu’da kız çocuklarının çoğunun okuma yazma bilmediğini eğitim haklarını kullanamadıklarını belirtiyor fakat bu çocukları kimlerin ve hangi gerekçe ile mağdur ettiklerine yer vermiyor. Evet, bu çocuklar okula gidemiyorlar. Zira küresel kapitalizm onları yurtlarından sürgün ediyor, açlığa ve yoksulluğa maruz bırakıyor, üzerlerine bombalar yağdırıyor…

Kapitalist batı topraklarını ve madenlerini işgal etmeden önce Afrikalı kardeşlerimiz kendi yağları ile kavrulup gidiyorlardı. Afganistan ’da, Irak ’ta, Suriye ’de, Mısır ’da,Yemen ’de… İnsanlar her şeyden uzak sakin bir yaşam sürmekteydiler. Fakat kapitalist zihniyet bu toplulukların topraklarını, değerlerini ve madenlerini işgal edebilmek için onları katletmeye devam etti. Savaş, işgal, katliam ve sömürünün olduğu bir toplumda bu çocuklar bütün enerjilerini yaşamlarını korumaya adadılar.

Batı verdiği istatistiki bilgilerle İslam’ın kadını geri bıraktığını ima etmeye çalışsa da İslam kadına bir eş ve bir ana olarak hak ettiği değeri vermiş ve onu baş tacı yapmıştır. Bugün yoksul kız çocuklarının maruz kaldığı sorunlar ise tamamen küresel kapitalizmin onlara reva gördüğü savaş, şiddet ve yoksulluğun bir sonucudur. O nedenle kız çocuklarının okuma yazma oranının düşük olduğunu vurgulayan zihniyetler, öncelikle onlar üzerine kurdukları hain tuzaklarından vazgeçmelidirler. Aksi takdirde bu çocukların intikamı çok acı olacaktır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi