Resul Tosun

Resul Tosun

Rusya’nın Esed’i kurtarma oyunu tutmadı!

Rusya’nın Esed’i kurtarma oyunu tutmadı!

Rusya, Esed muhaliflerini tehdit ederek bu ayın 18’inde Soçi’de Suriyeli bütün  grupların katılacağı bir Milli Diyalog Kongresi yapacağını açıkladı.

Tehdit, ‘bu konreye katılmayı reddeden ya da ön şart ileri süren grupların siyasi çözümde yer alamayacakları’ şeklindeydi.

Bunun anlamı Esed’in meşruiyetini kabul etmeyen muhalifleri saf dışı bırakmaktı.

Çünkü davet edilen 33 grubun yarıdan fazlası muhaliflerden değil merkezi Şam’dabulunan rejim ile uyumlu gruplardan oluşuyordu.

000

Rusyabir hamle daha yaparakTürkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü PYD’yi de bu toplantıya davet etti. (Rusya Moskova’da büro açmasına izin verdiği  PYD’yi terör örgütü olarak görmüyor!)

Böylece Rusya hem muhaliflerin hem de Türkiye’nin elini zayıflatıp kendince bir siyasi çözüm planlıyordu.

Türkiye işte bu oyunu bozdu.

000

PYD’nin böyle bir toplantıya katılmasının kabul edilemeyeceği, PYD’nin katılacağı bir toplantıya Türkiye’nin iştirak etmeyeceği dolayısıyla iştirak etmediği bir toplantının da değerinin olmayacağı mesajı Rusya’ya iletildi.

Suriye Milli Koalisyonu,muhalif gruplar ve görüşmeleri yürütmekle görevli  yüksek heyetde bu toplantıyı iki rejim (Rusya ve Esed rejimleri) arasında yapılacak bir kongre olarak değerlendirip katılmayacaklarını açıkladılar.

000

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın son açıklamasından anlaşıldığına göre Rusya bu durum karşısında toplantıyı iptal etmiş görünüyor.

Evet, Türkiye bu oyunu da şimdilik bozmuş oldu.

Şimdilik diyoruz çünkü daha hangi manevraları yapacaklar belli değil.

000

İnsan Hakları Örgütleri’ninbelgelediği 350 bin masumun ölümünden (gayri resmi rakamlar 600 binin üzerinde) sorumlu olan Esed’i koruma amaçlı Soçi Kongresi’nin bir diğer hedefi Rusya’nın Ocak  ayında hazırlayıp sunduğu Yeni Suriye Anayasası’nı  tartışmaya açmaktı.

85 madde halinde hazırlanan o anayasaya göre Esed 18 yıl daha iktidarda kalabilecek!

Bunu gerçekleştirmek için de Esed’in gölgesinde milli birlik hükümeti kurulmasınıgündeme getireceklerdi.

Bir başka hedef de siyasi çözüm için BM dışında yeni bir otorite oluşturmaktı. Çünkü BM denetimindeki Cenevre Deklerasyonu’nda ‘geçiş sürecinin Esed’siz olması’ karara bağlanmıştı. Rusya Soçi Kongresi ile Esed’li geçiş sürecinin kapısını aralamayı hesaplıyordu.

000

Rusya’nın Soçi’ye muhalif diye davet ettiği 33 grubun yarıdan fazlasının Esed rejiminin adamları olduğunu bilmem tekrar etmeye gerek var mı.

Çoğunluğu Esed yanlılarının oluşturduğu toplantıda gerçek muhalefet azınlıkta kalacağı içinRusya istediği kararı aldırma imkânını elinde bulunduracaktı.

Ayrıca bu toplantı ile Suriye’de rejimle birlikte masumların kanını döken Rusya imajını barış isteyen Rusya imajına tahvil etmek istiyordu.

Olmadı, olamadı.

Böylece bölgede Türkiyesiz karar alınamayacağını dünya bir kez daha görmüş oldu.

Hamiş:

Pazar günü yayınlanan yazımda Diyanet’in yayınladığı 7 ciltlik kitabın ismi sehven Hadislerle Müslümanlık şeklinde çıkmıştır. Doğrusu Hadislerle İslam olacaktır. İkaz eden okurlarıma müteşekkirim. RT

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi