M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Acayip hallerimiz

Acayip hallerimiz

1. İçmeye ayranı olmayan, kimisi işsiz, kimisi zar zor geçinen bazılarımızın; borç harç, faizli kredi ile en lüks, en yeni, en pahalı, en afilli cep telefonları satın almaları.

2. Sonra bu telefonlarla çocuklar gibi övünmeleri, sevinmeleri.

3. Türkiyenin, cep telefonu konusunda dünyanın en hasta, ölçüsüz, çılgın ülkesi olması.

4. Alanların çoğunun bu telefonların marifetlerinin binde birinden bile faydalanamamaları.

5. Günde dört veya beş milyon aziz ekmeği çöpe atmamız.

6. Öte yandan, bir zamanlar dünyanın sayılı tahıl ambarlarından biri olan Türkiye ’nin şimdi, ekmeklik buğdayını dışarıdan dolarla satın alması.

7. Yüzölçümü olarak, Avrupa ülkelerinden büyük olan ülkemizin Sırbistandan, Macaristandan et ithal etmesi.

8. Hem kadın haklarından bahs etmemiz, hem de devletin resmî vesikalarıyla birtakım bedbaht kadınlara KDV’li yasal seks köleliği yaptırtmamız.

9. 2016 uluslararası PISA eğitim yarışmasında, 70 küsur ülke içinde ancak 50’nci olabilerek dibe düşmemiz, nal toplamamız.

10. Nüfus fazlalığından, beton bina çokluğundan, trafik sıkışıklığından patlayacak hale gelen İstanbulun çepeçevre her tarafında çılgınca yeni binalar, rezidanslar, gökdelenler, siteler, iş yerleri inşa etmemiz.

11. Öğretmen sayısı bir milyon 200 bini bulmuşken, bu rakamı daha da çoğaltmamız.

12. İlköğretimden sonra liselerde okutulmaması, pratik meslekî eğitime yönlendirilmesi gereken bütün çocuklarımızı; düşe kalka, ite kaka, sınıfta kalmak yok, mutlaka diploma almak var metoduyla sözde eğitmemiz.

13. Toplu taşıma vasıtalarında kadınlar ve kızlar tacize uğradığı halde, laikliğe ve Kemalizme Feminizme aykırıdır diyerek, onlara mahsus ayrı vasıtalar olmasına karşı çıkılması.

14. Bütçesi, geliri müsait olmayanların lüks pahalı yemekler yemesi.

15. Halk, uçağa binmek için normal kapılardan ve salonlardan geçtiği, kuyruğa girdiği halde; halkın vekillerinin VIP kapılarından geçmeleri, VIP salonlarında oturmaları, oralarda bedava ikramlarla taltif edilmeleri.

16. Birtakım Süslüman karıların, tesettür diye, Kur’ana Sünnete Şeriata İslam ahlakına sağduyuya aykırı, erkeklerin dikkatlerini açık kadınlardan daha fazla çeken zilli pullu rengarenk rüküş kıyafetlere bürünmeleri.

17. Kendilerini sofu, dini bütün, muttaqi sanan birtakım zamane dindarlarının sabah namazlarında (ve diğer vakitlerde) camilere gitmemeleri, kadınlar gibi münferiden ibadet etmeleri.

18. Dindar geçinen anne babaların oğullarına ve kızlarına ilmihal öğretmemeleri, namaz kıldırmamaları.

19. Hoca geçinen birtakım reformcuların, herhangi bir zaruret olmaksızın, ribaya, faizli krediye fetva ve ruhsat vermeleri, böylece hem kendilerini, hem de halkı yakmaları.

20. Kendilerini faziletli sanan kimselerin, doyduktan sonra yemeleri, israf etmeleri, hasta olmaları.

21. Kendisini çok akıllı, çok firasetli sanan şu zatın, sahte bir şeyhe mürit olması.

22. İslamî sivil toplum kuruluşlarının, cemaatlerin, tarikatların idarecilerinin bir araya gelip, tek bir Ümmet olmak, birleşmek, ortak hizmetler yapmak, ittihad-ı İslam, iman kardeşliği için görüşmemeleri, müzakerelerde bulunmamaları, şeytana uyarak paramparça kalmakta direnmeleri.

23. Üzerlerine vacip olmasına rağmen Sünnî Müslüman çoğunluğun, râşid ve muktedir bir İmam seçip ona biat ve itaat etmemesi. (İmamın diğer şartları: İhlaslı olacak, takva sahibi olacak, firasetli olacak, müeyyed min indillah olacak, zâhid olacak, duhattan olacak…)

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi