M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Savaşa ve Depreme Hazırlık

Savaşa ve Depreme Hazırlık

Yirmi yıl önceki o unutulmaz filmin çocuk oyuncusu şimdi seksî bir kadın oldu…

Şalgam suyunun mucizevî faydaları…

Haftada kaç kere cinsî münasebet yapmalı?..

Ölüm halinde bulduğu köpeği sevgi ve bakımla hayata döndürdü…

Tatilinizi Malta’nın o harika köyünde geçirin…

Banyodan çıktı, bornozu ile basın toplantısına geldi…

Güzel mankenin sahnede donu düştü…

Hamsi suyunun mucizevî faydaları…

Zampara futbolcu filan karıyla kaçamak yapıp yattı…

Hıçkıran köpek, şarkı söyleyen kedi…

Falan filan milan…

Her gün böyle yüzlerce ıvır zıvır, incir çekirdeğini doldurmaz, bir kısmı müstehcen magazin haberi yayınlanıyor. Bizim medya üçüncü dünya savaşına, büyük Marmara depremine hazırlanıyor.

***

Zengin fakir herkese şu mönüyü hazırlayıp yemelerini tavsiye ediyorum: Yeşil mercimek yemeği (Sarımsaklı ve orta acı biberli, mümkünse bir iki kaşık kıymalı ), sebzeli harçlı meyhane bulgur pilavı, kuru üzüm hoşafı… Dikkat edilecek hususlar: (1) Bu ucuz ve basit mönü hor görülmeyecek, aksine değerli bir nimet olarak görülecek… (2) Dünyada yüz milyonlarca insan için bu yemeklerin büyük bir ziyafet olduğu düşünülecek… (3) Milletçe böyle yemekler yiyerek enflasyonu düşürebileceğimiz hatırda tutulacak… (4) İnananlar için yazıyorum: Başında Besmele çekilecek, sonunda hamd ve şükür edilecek.

***

En iyi cezaevi, sizin içinde yatmadığınızdır.

En iyi hastahane, sizin içinde hasta olarak tedavi görmediğinizdir.

***

Osmanlı’nın Selanik valisi, Balkan savaşından bir hafta önce (1912) rutin bürokratik işlerle uğraşıyordu. Gelip gidenler, evrak evrakevrak, filan köyde Meşrutiyet mektebinin açılışı, Hahambaşının dilekçesi… Bir hafta sonra Balkan harbi başladı. Beş asırdır bizim olan toprakları, birkaç hafta içinde, kaybediverdik. Ne vilayet kaldı, ne vali.

***

Trakya’da bir ilçedeki eğlence yerinde kimlik kontrolü yapan emniyet amirine ve polislere saldırmışlar. Bu adamlar bu cesareti nereden alıyor?

***

Rusya ’dan, başka ülkelerden, sağlığa zararlı oldukları için iade edilen domatesler, mandalinalar, tavuklar ne oluyor. İmha mı ediliyor, halkımıza yediriliyor mu?

***

Etli bir yiyecekte, domuz eti bulunup bulunmadığını kısa bir zamanda tahlil eden cihazlar varmış. Fiyatları o kadar pahalı değilmiş. Devletin, belediyelerin bu cihazlara sahip analiz merkezleri var mı? İsteyen, şüphelendiği bir kıymayı, sucuğu, salamı, sosisi buralara götürüp kolayca ve ucuza tahlil ettirebiliyor mu?.. Müslüman halka evcil domuz, yaban domuzu, eşek eti yediriliyor… Sıcak suya atıldıktan sonra yolunan tavuklar leş haline geliyor… Türkiye Hahambaşılığı Musevilerin koşer yemeleri konusuna dikkat ediyor, çalışıyor. Bizim Diyanet’in helal gıda konusunda bir çalışması var mı?

***

Beş yıldızlı lüks otel konforuna sahip Kur’an Kursu… Bu yazıyı okuyunca teessüf ettim, ne günlere kaldık!

***

Vesayet egemen azınlık Dönme sistemi zayıflıyor. İnşaallah bu bozuk sistem devreden çıkacak, yerine millî kimliğe, millî kültüre, temel insan haklarına dayalı âdil bir sistem gelecektir. Eski sistem geri dönerse, Türkiye 1930’ların karanlık tek parti faşist rejiminin pençesine düşecek ve çoğunluğu oluşturan Sünnî Müslümanlar büyük darbeler yiyecektir. Bu konuda gafil olunmaya.

***

1919’da Padişahın emriyle ve verdiği yol harcıyla Samsun ’a giden M. Kemal Paşa, Sultan’a iki telgraf göndermişti. Birinin altında “Kulları M. Kemal”, diğerinin altında “Kulunuz M. Kemal” yazılıydı.

***

Taqiyye yapmak Şiîlikte farzdır, onlara göre taqiyyeyi terk eden dini, namazı terk etmiş gibi olur. Sünnîlikte, taqiyye zaruret varsa yapılır. Taqiyyeci beylere hatırlatıyorum, nereden geldiği anlaşılmayan silleler yiyebilirsiniz.

***

Şeriat çoktan elden gitti. Din büyük ölçüde elden gitti. Şimdi imanlar elden gidiyor. Bizimkiler Kur’an kursunun yemekhane, abdesthane, banyo işlerini gündemin birinci maddesi yapmış. Zehi gaflet!

***

Pazar günü maraton yarışı yapıldı, bazı yollar tıkandı. Bu yüzden, otomobille bir yere gidip gelmekte çok zorlandım, sıkıntı çektim. Çok sade bir vatandaş olarak hakkımı helal etmiyorum. İslam’da yol hukuku vardır. Bisiklet yarışı, maraton, otomobil rallisi gibi bahanelerle yollar kapatılamaz. Yolları meşru ve makul olmayan sebeplerle kapatmak zulümdür.

***

Ehl-i dünya hocaların ve sahte şeyhlerin, Din-i Mübin-i İslam’a ve Ümmet-i Muhammed’e (Salat ve selam olsun ona) verdiği büyük zararı, azılı ve harbî kâfirler veremez.

***

O gün elli liraya öğle yemeği yiyecekti. Kendisine bir ilham geldi, paranın yarısı ile mütevazı bir esnaf lokantasında yemek yedi, geriye kalan 25 lirayı çok fakir miskin birine (sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek şekilde) cep harçlığı olarak verdi. Bu zatı tebrik ediyorum. Allah yardımcısı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi