Resul Tosun

Resul Tosun

Türkiye’nin entelektüel aklının buluşma noktası

Türkiye’nin entelektüel aklının buluşma noktası

1990-1999 yılları arasında İslami camianın birinci hamur kağıda, renkli ilk haftalık dergisini yayınlama şerefine nail oldum.

Dini deyimleri istismar etmemek için adını Yörünge koymuştuk.

9 sene aralıksız 408 sayıyı profesyonelce yayınladık. Hayatla ilgili her alana temas etmeye gayret ettik. Taraftık ama adaletsiz değildik.

***

Duygu istismarıyapmadık. Kimseyi Allah rızası diye kendimize hizmet ettirmedik.

Kul hakkınatitizlikle riayet ettik. Çalışanların ve yazanların haklarını koruduk. Yayınlanan her yazıya ve habere telif ödeyen belki de ilk dergiydik.

Hiç yargısız infaz girişimimiz olmadı. Hakkında yayın yapacağımız şahısların görüşünü virgülüne bile dokunmadan yayınladık. Hiç tekzip yemedik!

***

28 Şubatsürecinin baskısı sonucu özelikle reklam gelirlerimiz dibe vurduğu için yine profesyonelce davranıp yayınını durdurma kararı verdik.

Yıllar sonra Avrupa’daki dostlar çıkaracakları derginin adını Yörünge koymak için benden izin istediler, itiraz etmedim, fakat yayınlamadılar, yayınladılarsa da benim haberim olmadı.

Geçtiğimiz yaz aylarında Yörünge’de çalışmış bazı arkadaşlar Yörünge’yi tekrar aylık olarak yayın hayatına sokmayı kararlaştırmışlar, benden de Yörünge ismini kullanmak için izin istediler.

***

Tabii bu istekler beni sadece mutlu etti. Çünkü yıpranmış veya olumsuz intiba bırakmış bir isme kimse talip olmaz.

Yörünge’nin kubbede hoş bir seda bırakmış olması bana elbette ki mutluluk verdi/veriyor.

Tabii ki itiraz etmedim.

***

Şu anda elimde Yörünge’nin Aralık ayına ait üçüncü sayısı var. Genel Yayın Yönetmeni bir dönem yolu Yörünge’ye uğrayanlardan Abdulkadir Özkan, Yazı İşleri Müdürü Yörünge’nin yazı işleri müdürlerinden Adil Gülmez, yayın danışma kurulunda yine Yörünge’de yazı işleri müdürlüğü yapmış Süleyman Karakulluk ve Sedat Yılmaz var.

Kuşe kağıda 128 sayfalık pırıl pırıl bir baskı ve kaliteli bir içerik.

Aylık fikir ve siyasi analiz dergisi Yörünge’yi her elime aldıkça doksanlı yıllarda yaşadığımız heyecanı hatırlıyorum.

Her yeni sayının heyecanı anlatılmaz, yaşayanlar anlar!

***

Yörünge’nin vizyonu jenerik sayfasında şöyle özetlenmiş:

“Yörünge aradan geçen uzunca bir süre sonra ‘gerçeği ve doğruyu’ anlatmak, farkındalıkoluşturmak amacıyla son yıllarda kişisel kodlarımıza yerleşen toplumsal ayrışmayı önlemek için Türkiye’nin kültürel zenginliğini bir araya getirmek hedefiyle yeniden yola koyuldu. İçinden geçtiğimiz siyasi, iktisadi, sosyolojik, bölgesel ve diplomatik sorunları aşmanın en doğru yolunun çoğulculuk ekseninde faklı sosyo-kültürel zenginliklerin kaynaşmasından geçtiğine inanan Yörünge, Türkiye’nin entelektüel aklının buluşma noktası olmayı hedeflemektedir.”

***

İlkeler de aynı sayfada şöyle belirtilmiş:

“Türkiye’nin farklı bakış açılarına ihtiyacı olduğu bu dönemde düşünmeyi ve geçeklere geniş açıdan bakmayı; arka planı, amaçları ve hedefleri görmeyi; sorunlara soğukkanlılıkla ve hiçbir hesap gütmeden yaklaşmayı öneriyoruz. Hangi taraftan olursa olsun, iki yüzlülüğü, çifte standardı, ideolojik körlüğü, ufuksuzluğu, bilgisizliği ve haksızlığı reddediyoruz. Duygularımızı gizlemeden, sorunlara içerden özeleştiri getirecek bir bakış açısıyla çözüm yolları arıyoruz. Bu duruş toplumun bütün kesimlerine, bütün siyasi, ideolojik farklılıklarına hitap etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”(www.yorungedergi.com)

***

Bu Yörünge’nin benim yayınladığım Yörünge’den baskı olarak, tasarım olarak, en önemlisi de içerik olarak daha kaliteli olduğunu görmek beni gerçekten mutlu etti.

Gurur duydum.

Allah utandırmasın, başarılar diliyorum, inşallah uzun soluklu olur.

Yörünge ha!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi