Engin Ardıç

Engin Ardıç

Azeri kanı yeşil midir?

Azeri kanı yeşil midir?

Isparta Belediyesi, şehir meydanına bir Türk bayrağı yaptırmış fakat ayyıldızı beyaza boyanmış tenekeden, zemini de yeşil bitkilerden oluşuyor... Bir bahçe, daha doğrusu "tarh" düzenlemesi.
Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Isparta şubesi de bu olayda bir "gericilik" sezerek (renk yeşil ya) kıyameti koparmış. Savcılığa başvurmuş.
Belediye reisi de, "bunlar biyolojiden de anlamıyorlar, çiçekler açınca zemin kırmızıya dönüşecek" demiş.
ADD, ayrıca Türk bayrağının "yerlere ve oturulan ya da ayakla basılan zemine konamayacağını" da hatırlatıyor. Herhalde bu uyarısı, dağlara taşlara Türk bayrağı çizdiren, kimi zaman kırmızı zemini de boşverip yalnızca ayyıldızla yetinen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli birlik komutanları için de geçerli olsa gerektir! Ne olacak o bayrağın üstünden bir çoban bir koyun sürüsü geçirirse, hesabını kim verecek? (Ne dersiniz, bu işin takipçisi olalım mı? Gazeteci değil miyiz?)
Bayrağımızın, rengini şehitlerimizin kanından aldığı söylenir.
"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır" diye şiiri de vardır, yani yalnız Türk bayrağı değil, bütün ülkelerin bayrakları da öyle...
Hatta bir lisenin öğrencileri, parmaklarını çakıyla kesip damla damla kan akıtmışlardı da, bu kanlarla boyadıkları bayrağı ilgili mercilere göndermişlerdi, takdirle karşılanmıştı...
Biz de sormuştuk:
Bayrağı kırmızı-beyaz olan ülkeler yalnızca Türkiye, Tunus, Avusturya, Polonya, İsviçre, Danimarka, Endonezya ve Japonya. Bir de, kimseciklerin tanımadığı KKTC.
Yunan bayrağı mavi-beyazdır. Yunan kanı mavi midir?
İsveç bayrağı mavi ve sapsarı... İsveç erkekleri "o biçim" mi?
Brezilya bayrağında mavi, sarı ve yeşil var. Brezilya hiçbir savaşta hiçbir şehit mi vermemiştir yoksa bunlardan kan yerine "lenf" mi akmıştır? İspanyol bayrağı sarı-kırmızı, Galatasaray'ı mı tutuyorlar Kayserispor'u mu?
Alman bayrağındaki siyah, Alman ruhunun karanlığını mı yansıtıyor?
"Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır" ... İsviçre bayrağı bizimki gibi kırmızıbeyazdır ama İsviçreliler on üçüncü yüzyıldan beri hiç savaşmamışlardır... En son, Avusturyalı komutan Gessler'e karşı dövüşmüşlerdi... Hani, Wilhelm Tell falan... Napoleon'a hiç direnmeden teslim oluvermişlerdi... Demek ki, İsviçre, İsviçreliler'in vatanı pek sayılmamalıdır.
Efendim, onlar "gâvur" ...
Bizimki Türk bayrağı...
Öyle mi? O zaman Azerbaycan bayrağı niçin kırmızı, yeşil ve mavi? Onlar Türk değiller mi? Yoksa dilleri bizimkinin bir "diyalekti" olduğu gibi kanları da zaman içinde azıcık renk mi değiştirmiş?
Türkmenistan bayrağında niçin "kilim deseni" var? Kıro mu bunlar, yoksa altmışlı yılların kilim, bakraç ve makrame seven solcu Türk aydınları gibi "entel" mi takılıyorlar?
Miting seven "Atatürkçü esnafına" da bir soru daha soracağım:
"Abesle iştigal" diye bir kavram duydunuz mu hiç?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi