Aziz Üstel

Aziz Üstel

CIA bir ülkeyi nasıl mahveder?

CIA bir ülkeyi nasıl mahveder?

Endonezya asıllı, Hollanda vatandaşı Sumitro Djojohadikusumo Ford ve Rockefeller'in parasal anlamda desteklediği, CIA'nin içeriğini hazırladığı Harvard Yıllık Yaz Kursu'na, öğrencileriyle birlikte gitti. Kursu veren kişi Henry Kissinger'dı. Sumitro'nun öğrencilerinden Muhammed Salih, Ford'un maaşını ödediği Profesör Ana Pauker'la arkadaş oldu. Pauker kurs bitiminde Jakarta'ya gitti, Endonezya Ulusal Planlama Kurumu Başkanı Ali Budiarjho'yla birlikte bir siyasal çalışma grubu oluşturdu. 

Romanya doğumlu Profesör Pauker, CIA'nin tezgahından defalarca geçmişti. Budapeşte'de, II. Dünya Savaşı'nın bitiminde Amerika'nın Dostları Derneği'ni kurduktan sonra Harvard'a gelmişti. Endonezyalılara göre Paukin CIA görevlisiydi ancak 1958 yılına kadar CIA bağlantısını kabul etmedi. Ne var ki, RAND adına Pentagon ve Dışişleri'nde "karar oluşturan komiteye" üye oldu. 

Ford, Cornell Üniversitesi'nde 1954'te oluşturulan Endonezya çalışma grubuna başlangıçta 224 bin dolar verdi. Ve kısa süre sonra Cornell, Endonezya'daki bütün üniversitelerde okutulan Siyasi Tarih dersinin içeriğini hazırlamaya başlar! Bu arada Jakarta Sultanı'nın sağ kolu Sumitro olmuştur. Endonezya'nın önde gelen ailelerinin çocukları Amerikan kolejlerinde eğitim görür; Amerikan Liberalizmi'ni benimser. Daha sonra Sukarno'yu destekleyen Enstitüler kurulur. 

"Akademik ilişkiler bilimseldir" deyip geçmemek gerek. CIA-Şirketler-Cornell Üniversitesi ilişkisi sonucu Endonezya'da "Komünistler ülkeyi ele geçirmek üzere" palavrasıyla 200 bin kişi öldürülür. Bu Komünistler kapıda yalanını uyduran CIA'nin kamuoyu oluşturma uzmanlarıdır. Sonraki yıllarda diktatörler birbirini izler. ABD Dışişleri Bakanı Kissinger'ın birkaç sözcüklü onayıyla Endonezya, Doğu Timor'u işgal eder. Hemen ardından gerilla harekatı başlar ve ülke bir daha huzur bulamaz! Etnik, dinsel ve siyasal çalkantılardan sonra, Endonezya'da ABD yararına serbest pazar ekonomisine inanan bir yönetim göreve gelir. 

Bu arada Doğu Timor adaları, ABD'nin desteğiyle Endonezya'dan ayrılır ve her şey sil baştan olur! Onlarca yıl süren kanlı çatışmalar ve soykırımlar Endonezya'nın yoksul halkının yanına kar kalırken, Ford ülkede fabrika kurma ve dilediği yerde mağaza açma iznini almıştır bile! Sıra artık elde edilen ekonomik ve siyasal egemenlik alanını güvence altına almaya gelmiştir. Bunun yolu da Endonezya'ya asker çıkarmaktan geçecektir, tıpkı Afganistan'da yapıldığı gibi. 

CIA'nin bu tür çalışmaları, Kongre Araştırma Komisyonu'nca yasaklanmasına rağmen, devam etmektedir. CIA yöneticisi Stanley Turner, her şeyi çok güzel özetler: 

"Bizden her kuruluşun, her akademinin kurallarına uymamız istenirse, ülkemiz için gerekli işleri yapmamız mümkün olmaz. Harvard'ın bizim üstümüzde yasal denetim hakkı yoktur!"

Anlaşılan sadece Harvard'ın değil ABD Kongresi'nin de CIA'nin işlerine karışma yetkisi bulunmamaktadır! CIA başına buyruk, istediğini dilediği zaman yapan bir kurumdur kısacası! 

(Akademisyenler ve Casuslar: Kükreyen Sessizlik LA Times 28.1.2001Sivil Örümceğin Ağında - Mustafa Yıldırım UDY Yayınları 31. Basım)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi