M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Laikmiş ondan kimseye zarar gelmezmiş

Laikmiş ondan kimseye zarar gelmezmiş

BİRKAÇ ay cezaevinde kalan biri, bir kitap çıkartmış, “Ben Atatürkçü ve laik bir kimseyim, benden terörist olmaz, kimseye zarar gelmez” diyor.

Laiklerden kimseye zarar gelmez mi?

Şapka Kanunu’ndan önce yayınladığı risalesi yüzünden, hukukun ve adaletin cezalar mâkabline şâmil olmaz ana prensibini ayaklar altına alarak, ulemadan İskilipli Âtıf efendiyi asmak terör değil de nedir?

Yine şapka meselesi yüzünden binlerce vatandaşa harbî düşman muamelesi yapmak, kimisini tutuklamak, kimisini idam etmek terör değil midir?

1924’te Müslümanların Halifesi Abdülmecid Efendiyi Dolmabahçe sarayından paldır küldür alıp, Çatalca’da trene bindirip yurt dışına sürmek terör değil midir?

Avukatsız ve Yargıtaysız muhakeme eden zâlim İstiklal Mahkemelerinin karakuşî kararlarıyla binlerce vatandaşı asmak, zindanlarda çürütmek, ezmek, sindirmek terör değil midir?

Nice Kürt ulemasını, şeyhlerini, seyyidlerini sürmek terör değil midir?

Seyid Rıza’yı asmak terör değil midir?

Medreseleri, tasavvuf tekkelerini kapatmak, Konya Mevlevihanesinde zikrullah yapılmasını yasaklamak terör değil midir?

1930’lu yıllarda Bursa’da Ulucami’de Ezan-ı Muhammedî okuyan zavallı Müslüman’ı tutuklayıp işkence etmek, canına okumak terör değil midir?

On bine yakın tarihî camiyi, mescidi, medreseyi, taş mektebi, imareti, tekkeyi, hayrat vakfı binasını; yıkmak, satmak, kiraya vermek, kuruluş gayesinden başka işlerde kullandırmak terör değil midir?

Faşist tek parti baskıları terör değil midir?

Gazetelere resmî genelge göndererek, bundan sonra din konulu yayınlar yapmayacaksınız demek terör değil midir?

Bu milletin bin yıldan beri kullandığı millî yazıyı yasaklamak bir kültür terörü değil midir?

Atatürkçüymüş, laikmiş, ondan terörist olmaz, kimseye zarar gelmezmiş… Sevsinler…

***

FRANSA halkı okumuyormuş… Onlar okumuyorsa, biz hiç okumuyoruz demektir. Çağdaş Batı medeniyeti, okumayan, okusa da okuduğunu anlamayan robot, zombi, uyur gezer yığınlar yetiştirdi. Dünyada on küsur medeniyet var. Bunların en kötüsü, atomik Batı medeniyetidir. Çok keşifler, çok icatlar yaptı, akıl almaz harikalara imza attı, Mars’a uydu gönderip resimler çekti ama dünyayı ve insanlığı korkunç bir bataklığın içine düşürdü. Şirk, küfür, nifak, fısk fücur, günah, fitne fesat, azgınlık, doğayı tahrip medeniyeti. Bizim çağdaş uygarlıkçılar onun kuyruğuna yapışmış büyük felakete doğru gidiyorlar.

***

Beyimiz bundan üç sene dört ay sekiz gün önce bir yazı kaleme almış, önemli bir gerçeğe parmak basmış, iki bin tirajlı bir dergiye göndermiş, yazı yayınlanmış. Ben onu yazdım, herkes öğrendi deyip duruyor. Gafil!

***

Yazılarımın metin, edebiyat, üslup bakımından değerli olduğunu iddia etmem ama konularının çok önemli ve hayatî olduğunu iddia ederim. Bu yazıların faydası oluyor mu? Bu konuda bir iddiam yok. Yazabildiğim müddetçe yazacağım. Yüz bin kişiden birine laf anlatabilsem, o da bir başarıdır. Hiç kimseye laf anlatamasam, en azından vazifemi bir nebze de olsa yapmış olurum.

***

Şöyle bir ilan verilse: İstidatlı, kabiliyetli bir gencin iyi yetişmesi için ayda beş bin lira harcanacak, mezkur gence hocalar tutulacak, ders verilecektir. Kendisine ödeme yapılmayacaktır. Birkaç yıl önce tecrübesi yapıldı, iki üç cılız müracaat oldu.

İkinci bir ilan: Yetişmesi için bir öğrenciye ayda beş bir lira nakit burs verilecektir… Netice; Binlerce müracaat, bildirilen adreste izdiham olur, camlar kırılır, merdivenler çöker, bina harap olur, birkaç kişi ayak altında kalır ezilir…

***

O adam ya kötü niyetli bir şeytan yahut beyinsiz bir geri zekâlıdır. Sahte şeyhleri, uyduruk tarikatları bahane edip gerekçe göstererek; tasavvufa, icazetli gerçek şeyhlere, hakikî tarikatlara saldırıyor.

***

Zavallı Türkiye Müslümanları!.. Siz bu hallere düşecek miydiniz?

***

Diyanete Dinayet, tefsire tesvir, şefkate şevkat, Şevket’e Şevki diyen, mahzur ile mahsur arasındaki farkı ayırt edemeyen, elifi görse mertek zanneden, büyük dedesinin mezar taşını okumaktan aciz kara cahiller ince dinî meseleleri tartışıp mıncıklıyor. Ne günlere kaldık!

***

Laik sistem cahilliği yaygın hale getirdi, gerçek aydın yetiştirmedi, eğitimi bitirdi, maarifin canına okudu, yazılı medenî kültürü şifahî bedevî kültüre dönüştürdü.

***

Müslüman yığınlar dünyevîleştikçe İslam’dan ve medeniyetten uzaklaşıyor.

***

Dünyevîleşme küfre köprüdür.

***

Akıllı ve kültürlü geçinen o zatın üç yazısını okudum. Birbirinden kopuk şizofrenik cümlelerdi. Aklı ve kültürü olan bir kimse basit yazabilir ama öyle yazmaz.

***

Kendini hatasız, günahsız sanan o adamı veya kadını geçiverin.

***

Müslümanlarla selamlaşmak için tarihî bir İslam kabristanına gideceğim; eski ulemanın, meşayihin, sulehanın, ricalin, sadatın kabir taşlarına sarılıp ağlayacağım.

***

Cennete giremeyecek birini görmek isterseniz, o gurur ve kibir heykeli menhus herife bakınız.

***

Mütevazı ve kanaatli salih Müslüman, içine ekmek doğradığı çorbasını besmeleyle içti, çok mutlu oldu, sonunda şükr etti… O koca fasık şikemperver herif, fırında nar gibi kızarmış nefis kebabı yedi bölümlü işkembesine indirirken, eski kuzular daha gevrek ve lezzetliydi diye nankörce homurdanıyordu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi