Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

O kafa bu kafa mı?

O kafa bu kafa mı?

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, “Enflasyon çift haneyken faiz hep yüksek kalır” iddiasını gazetelerden okurken aklımıza Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili sözleri geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili olarak, “Faizde taviz vermeyeceğiz. Faizi aşağı çekeceğiz. Faiz aşağı çekilmeden enflasyon düşmez” demiyor muydu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek’in sözlerini yana yana getirdiğimiz zaman “yumurta mı tavuktan çıkmıştır yoksa tavuk mu yumurtadan” gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı “faiz aşağı çekilmeden enflasyonun düşmeyeceğini” savunurken Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek bunun tam aksini dile getirerek “enflasyon çift haneyken faiz düşmez” diyor.

Biz “hangisi haklı” tartışmasına girmeyeceğiz.

Çünkü bu tartışmanın bizi aştığının farkındayız.

Sadece zihnimizi kurcalayan sorulara cevap arayacağız.

Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili değerlendirme yaparken, “Bu kafa ile enflasyon düşmez” diyordu.

Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “bu kafa” diye tanımladığı kafa Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından dile getirilen kafa mı?

Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından şikâyet olunan o kafa bu kafa mı?

Evet, dışarıdan bakıldığı zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan dediği ikiletilmeyen bir lider havası estiriyor.

Ama tatbikatta hiç de öyle olmuyor demek ki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sözü dinlenilmiyor ve bazı konularda lafı geçmiyor olmalı ki böyle dertlenme ihtiyacını duyuyor!

Ülke yönetiminin tepesinde çok önemli bir konuda birbirine taban tabana zıt iki görüşün çarpışıyor olmasını yabana atmamak gerek. Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda epeydir ısrarını sürdürüyor ama bir türlü etrafındaki insanları kendi çizgisine çekemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan onlara, “Faizi düşürün ki enflasyon düşsün” derken etrafındakiler, “Enflasyonu düşürelim ki faiz düşsün” diyor.

Ekonomi yönetiminde birbirine zıt görüşlerin çarpışıyor olmasını hayra alamet bir gelişme olarak görmek elbette mümkün değil.

At arabasının iki tarafına da at koşulursa araba ya yerinden oynayamaz ya da güçlü olan atın çektiği tarafa doğru sürüklenir gider.

Şimdi ekonomide de aynı tablo ile karşı karşıyayız.

Bu tür tartışmaları medya üzerinden yapacaklarına oturup kendi aralarında yapsalar çok daha güzel olmaz mı?

Elbette güzel olur ama her nedense bu yolu tercih etmiyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi